Tiskikone jauhaa monissa perheissä liki päivittäin, mutta itse koneen puhdistus tuppaa unohtumaan.
Tiskikone jauhaa monissa perheissä liki päivittäin, mutta itse koneen puhdistus tuppaa unohtumaan.

Kuinka usein se lattiakaivo ja liesituuletin pitikään puhdistaa? Milloin viimeksi olet imuroinut jääkaapin taustan tai pessyt tiskikoneen?

1. Tyynyliinat voisi vaihtaa viikon tai parin välein, lakanat kerran tai pari kuussa. Tuuleta samalla petivaatteet. Pese tyynyt pari kertaa vuodessa ja peitot noin kerran vuodessa. Imuroi patjat silloin tällöin.

2. Pyyhkeet kannattaa vaihtaa viikoittain.

3. Liesituulettimen rasvasuodatin pitäisi puhdistaa astianpesuaineella 2–3 kuukauden välein, etenkin jos kokkaat paljon.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Lattiakaivo on syytä puhdistaa useamman kerran vuodessa. Ehkäise tukos kaatamalla lattiakaivoon 0,5–1 desiä ruokasoodaa ja 1–2 desiä väkiviinaetikkaa. Kun sihinä loppuu, kaada päälle muutama litra kuumaa vettä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Astianpesukoneen tiivisteet ja ulkoreunat kannattaa pyyhkiä noin kerran kuussa. Pari kertaa vuodessa kone kaipaa perusteellisempaa puhdistusta, johon voi käyttää esimerkiksi sitruunahappoa.

6. Pyykinpesukone kannattaa pestä 90 asteessa tyhjänä vähintään kerran vuodessa. Voit käyttää puhdistukseen sitruunahappoa. Täyttöaukon kumikaulus on hyvä putsata välillä tiskiharjalla, puhdistusaineella ja vedellä.

7. Jääkaappi kannattaa pestä silloin tällöin. Muista pyyhkiä tiivisteet ja varmista, ettei poistovesiaukko ole tukossa. Voit avata sen varovasti vanupuikolla. Jääkaapin tausta pitäisi imuroida pölystä kerran tai pari vuodessa tulipalovaaran takia.

Lähde: Martat: Kodinhoitokirja (Gummerus 2020)

Lue Kodin Kuvalehdestä 2/2021, kuinka voit heittää hyvästi viikkosiivoukselle ja kotisi on silti aina siisti! Marttojen neuvonnan johtaja Teija Jekku kertoo myös, kuinka kotia voi siivota liikaakin. Edes korona-aikana ei kannata läträtä turhaan puhdistusaineilla! Tilaajana voit lukea jutun myös digilehdestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla