Itsepalvelukirppiksille voi viedä myytäväksi monenlaista tavaraa.
Itsepalvelukirppiksille voi viedä myytäväksi monenlaista tavaraa.

Kirpputoreista kirjan kirjoittanut Elisa Tikkanen kertoo, missä vanhoja tavaroita ja vaatteita kannattaa myydä ja rohkaisee myös kansainvälisille verkkokirppareille.

Monella on nurkissaan paljon käytettyä myyntikelpoista tavaraa, josta haluaisi eroon. Mutta missä niitä kannattaisi myydä: perinteisellä itsepalvelukirpputorilla, verkkokirpputorilla vai kenties Facebookissa? 

Kysyimme Elisa Tikkaselta, joka on kolunnut kirppareita 25 vuotta. Hän kertoo tuoreessa kirjassaan Kirppareiden kuningatar parhaimmat vinkkinsä kirpparimyyntiin. 

Mieti, mitä haluat myydä

Jos aiot ryhtyä myymään aarteitasi kirpputorilla, Tikkanen kehottaa aivan ensimmäiseksi miettimään, mitä haluat myydä ja mistä haluat luopua. 

”Lajittele tavarasi ja pohdi, mitkä tavarat ovat sellaisia, jotka voi lahjoittaa ilmaiseksi, mitkä voi laittaa kierrätykseen tai kirpputoreille ja mitkä kannattaa viedä jätteeksi.”  

Vie kirpparille hyväkuntoista käyttötavaraa ja myy vain sellaista, jonka itse uskot menevän kaupaksi. Harkitse vakavasti, kannattaako kirpparille viedä esimerkiksi vanhoja alusvaatteita. 

”Älä vie kirppikselle mitään rikkinäistä tai sellaista tavaraa, jossa on jotain taudinaiheuttajia. Olen nähnyt kirpputoreilla esimerkiksi täikampoja, enkä suin surmin ymmärrä, miksi kukaan veisi sellaista omaan pöytäänsä myytäväksi”, Elisa Tikkanen ihmettelee.

Valitse oikea kanava

Kun tiedät, mitä aiot myydä, päätä seuraavaksi, missä sen myyt. Se ei aina ole yksinkertaista, sillä kirpputoreja on moneen lähtöön: on perinteisiä toripaikkoja ja itsepalvelukirpputoreja, Facebook-kirpputoreja sekä kotimaisia ja kansainvälisiä verkkokirpputoreja. 

Mitään yksiselitteistä vastausta ei ole sille, mikä on paras myyntikanava millekin tuotteelle, sanoo Tikkanen. Myyntipaikkojen arvioiminen ja löytäminen vaatii pientä vaivannäköä. Kukin käyttää lopulta sitä kanavaa, jonka itse kokee parhaaksi. Pyysimme Elisaa kertomaan eri foorumien hyödyistä ja piirteistä.

Itsepalvelukirpputorit ja torimyynti

Itsepalvelukirppareille kannattaa Elisa Tikkasen mukaan viedä tavaroita, joiden arvo ei ole satoja tai edes kymmeniä euroja. 

Tavaran tulee olla ehjää ja hyväkuntoista. 15 vuotta vanhat, huonolaatuiset ja kymmeniä kertoja pestyt t-paidat eivät kuulu hyvälaatuiselle itsepalvelukirppikselle. Myöskään isoja huonekaluja ei Tikkasen mukaan kannata itsepalvelukirppiksille viedä. 

Plussat:

 • Itsepalvelukirppiksille voi viedä monenlaista tavaraa: vaatteita, laukkuja, kirjoja ja astioita.
 • Ostaja huolehtii tavaran poisviemisestä ilman neuvotteluja.
 • Myyntikulut ovat pieniä verrattuna esimerkiksi kansainväliseen verkkokauppaan.

Miinukset:

 • Myyntijakso on melko lyhyt: pöytä vuokrataan viikoksi tai kahdeksi.
 • Et pysty itse vaikuttamaan siihen, liikkuvatko ostajat juuri silloin sillä kirpparilla tai onko läheisellä kirpputorilla juuri samaan aikaan ale-päivät.
 • Vaivalloista: peset ja silität vaatteet, viet ne paikan päälle, käyt itse siivoamassa pöytää tai maksat ylläpitäjälle siitä, että se pidetään siistinä.

Facebook-kirpputorit

Ostajan näkökulmasta Facebook-kirpparit voivat olla kivoja, varsinkin jos etsit jotain tiettyä, kuten Muumi-mukeja tai Marimekko-tuotteita. On olemassa yleisiä kirppariryhmiä ja tiettyjen brändien ympärille perustettuja kirpputoreja.

Kun aikomuksena on myydä, tilanne muuttuu Tikkasen mukaan haastavammaksi.

”Facebook-kirppareilla saatetaan ihastella, kauhistella, moittia ja kehua. Itse olen välillä kokenut turhauttavaksi, että niissä vain keskustellaan, eivätkä keskustelut johda kauppoihin.”

Plussat:

 • Ilmaisia kauppapaikkoja.
 • Jos löydät oikean FB-ryhmän myytäville tavaroillesi, siellä on jo valmiiksi kiinnostunut ostajakunta.
 • Kaupankäynti on julkista, ja sitä tehdään usein omalla nimellä. Se voi tarkoittaa, että asiat sujuvat turvallisesti ja helposti.

Miinukset:

 • FB-kirppareiden säännöt ovat monimutkaisia ja niissä käytettävät lyhenteet kryptisiä.
 • Kaupankäynti saattaa päätyä pelkäksi keskusteluksi eikä johda kauppoihin.
 • Hintataso saattaa nousta liian korkeaksi.

Kotimaiset verkkokirpputorit

Verkkokirpputoreissa on Tikkasen mukaan hyvin paljon eroja – niin laadussa kuin käytännöissäkin. Oikean myyntikanavan etsimiseen kannattaa nähdä vähän vaivaa. 

Suomalaisia verkkokirpputoreja ovat esimerkiksi Tori.fi, Huuto.net ja Zadaa, joilla myydään monenlaista tavaraa. Verkkokirpputoreilla myös kookkaiden tavaroiden myynti onnistuu, koska ilmoitukseen voi määrittää, että ostaja noutaa tavaran.

Plussat:

 • Tavaroiden myyntiin laittaminen on vaivatonta ja helppoa – hyvä myynti-ilmoitus erottuu edukseen.
 • Ostajakunta on laaja.
 • Tavaran saa myyntiin heti, kun myynti-ilmoitus on valmis.

Miinukset:

 • Jos myynti-ilmoitukseen ei ole panostanut, kuva on huono, tärähtänyt tai peräti väärinpäin, saa helposti tehtyä hallaa omalle myynnilleen.
 • Kaikilla nettietiketti ei ole hallussa: käytännön asioista voi olla vaikea sopia, sopimuksia rikotaan ja ohareita tehdään.
 • Hintataso myyjän kannalta huono.

Kansainväliset verkkokirpputorit

Arvokkaimmat tavarat kannattaa myydä verkossa, ja Tikkasen mukaan vieläpä kansainvälisissä verkkokaupoissa. Niissä ostajakunta on laajempi ja tavaroista saa paljon paremman tuoton kuin suomalaisilla kauppapaikoilla. Kansainvälisiä verkkokauppoja ovat esimerkiksi Vestiaire Collective, Etsy, Vide Dressing ja Rebelle.

”Suosittelen kansainvälisiä verkkokauppoja lämpimästi. Vaikka kulut ovat isot, saatu myyntihinta on niin paljon suurempi kuin Suomessa, että se kattaa kulut hyvin. Itse suosin verkkokauppoja, joissa postituskulut kuuluvat myyntihintaan.”

Isoilla kuluilla Tikkanen tarkoittaa sitä, että jotkut verkkokaupat ottavat myydyistä tuotteista jopa kolmasosan provision myyntihinnasta tavaran myyntihinnasta riippuen. Toisilla verkkokirppareilla taas varsinaisia myyntikuluja ei ole, mutta postituskulut saattavat nousta korkeiksi. 

Plussat:

 • Arvokkaista tavaroista saa kunnollisen korvauksen.
 • Tuotteille saa maailmanlaajuista ja pitkäaikaista näkyvyyttä.
 • Usein helppokäyttöisiä ja hyvä näkyvyys hakukoneissa.

Miinukset:

 • Myyntikulut ovat verrattain suuret ja syövät jopa kolmanneksen myyntihinnasta.
 • Tavaran päätyminen myyntiin voi kestää useita päiviä.
 • Postituskulut voivat olla suuret.

Lue lisää kirpparivinkkejä Elisa Tikkasen kirjasta Kirppareiden kuningatar (Atena 2018).
 

Salaiset kansiot -ohjelma sai erään lukijan pelkäämään vessassa käymistä. Kuva: Handout / Sanoma arkisto
Salaiset kansiot -ohjelma sai erään lukijan pelkäämään vessassa käymistä. Kuva: Handout / Sanoma arkisto

Happosateet, kuukautiset, Pelle Hermanni... Vuoden alussa muistelimme asioita, jotka valvottivat 1980-luvun lapsia. Nyt kysyimme lukijoilta lapsuuden karmivimpia pelkoja. KK:n lukijat pelkäsivät esimerkiksi näitä!

1. Elvistä.

Kuva: Ron Galella / Sanoma arkisto
Kuva: Ron Galella / Sanoma arkisto

”Pelkäsin pienenä Elvistä. Silloin puhuttiin paljon, että Elvis onkin elossa ja nähty missä vaan. Pelkäsin, että hän tulee meille.”

2. Lottokonetta.

Kuva: Tuomas Selänne / Sanoma arkisto
Kuva: Tuomas Selänne / Sanoma arkisto

”Kun arvontamusiikki alkoi, juoksin keittiöön piiloon.”

3. Poliisia.

Kuva: Pentti Koskinen / Sanoma arkisto
Kuva: Pentti Koskinen / Sanoma arkisto

”Olin varma, että poliisi ampuu, jos näkee lapsen itkevän kylällä.”

4. Oksennustautia.

Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

”Ukkonen, hämähäkit ja oksennustauti olivat pelkojani. Ihan samat pelot minulla on edelleen.”

5. Tappajahaita.

Kuva: Universal Studios International / Sanoma arkisto
Kuva: Universal Studios International / Sanoma arkisto

”Kukapa ei olisi tullut uimasta kiljuen, että siellä oli tappajahai!”

6. Hessu Hopoa.

Kuva: Sanoma arkisto
Kuva: Sanoma arkisto

”Pelkäsin Hessu Hopoa, jonka luulin asuvan ullakolla.”

7. Pihapiirin fasaaneja.

Kuva: HS Antti Johansson / Sanoma arkisto
Kuva: HS Antti Johansson / Sanoma arkisto

”Niitä asusti meidän kuusiaidassa. Nimikin kuulosti kauhistuttavalta.”

8. Salaisia kansioita.

Kuva: Handout / Sanoma arkisto
Kuva: Handout / Sanoma arkisto

”X-filesin ansiosta olin varma, että ufot tulevat hakemaan minut. Niin, ja olihan siinä se maksansyöjäihminenkin (Eugene Victor Tooms), joka pystyi kulkemaan ilmastointiputkissa ja viemäreissä. Arvatkaa vaan, pelottivatko esimerkiksi vessakäynnit!”

8. Nukkumatin unihiekkaa.

Kuva: Kalle Parkkinen / Sanoma arkisto
Kuva: Kalle Parkkinen / Sanoma arkisto

”Nukkumatti heitti sen Pikku Kakkosessa niin aikaisin, ettei siihen aikaan voinut kuvitellakaan ottavansa sitä vastaan. Oli laitettava kädet silmille, ettei hiekka tavoittanut silmiä.”

Ne ovat oikeasti hedelmiä. Pohjushedelmiä.
Ne ovat oikeasti hedelmiä. Pohjushedelmiä.

Elämme harhassa: kutsumme mansikkaa marjaksi, maapähkinää pähkinäksi ja valkosuklaata suklaaksi. Eivät ne ole! Lue tästä asioiden todellisesta luonteesta.

1. Jukkapalmu ei oikeasti ole palmu.

Mitä! No ei ole, koska se ei kuulu palmukasvien vaan yucca-kasvien sukuun. Sikäli loogisemmalta tuntuisi, että sen nimenkin pitäisi olla palmujukka. Toiselta kutsumanimeltään se onkin kiiltojukka, jossa ”jukkaisuus” tulee selvemmin esiin kuin jukkapalmussa. Sekavaa!

2. Tervapääsky ei ole pääsky.

Tervapääsky on kiitäjä. Se kyllä näyttää pääskyltä ja on nimeltäänkin pääsky, joten erehtymisen vaara on ilmeinen. Tervapääsky on muuten Suomessa ainoana vakituisena lajina esiintyvä kiitäjälintu eli kirskulintu. Muita kiitäjiä ovat esimerkiksi kolibrit.

3. Valkosuklaa ei ole suklaata.

Suklaaseen tarvitaan kaakaomassaa, jota valkosuklaassa ei ole. Valkosuklaa on ihana sokerinen maitoherkku.

4. Mansikka ei ole marja.

Arkikielessä mansikka on marja, mutta jos kasvitieteilijältä kysytään, kyseessä on pohjushedelmä. Punainen osa on hedelmöittymisen jälkeen paisunut pohjushedelmä.

5. Piirretty tsekkiläinen animaatiohahmo ei ole myyrä.

Se on kontiainen ja on ollut sitä myös alkuperäiseltä tsekkiläiseltä nimeltään. Kyseessä lienee kääntäjän virhe: kontiaista kun kutsuttiin ennen myös maamyyräksi. Myyrät ja kontiaiset eivät kuitenkaan ole läheistä sukua, sillä myyrä on jyrsijä, kontiainen taas hyönteissyöjä. Piirretyn Myyrä taas syö myös vesimelonia.

6. Maapähkinä ei oikeasti ole pähkinä.

Ei ole, koska se kuuluu hernekasveihin. Nimi ilmenee englannin kielessä paljon paremmin: Peanut sisältää molemmat sanat, pavun ja pähkinän. Samaan tapaan kuin muutkin hernekasvit, maapähkinä kasvattaa palkoja.

7. Herne ei ole vihannes.

Herne on hedelmä. Palon sisällä olevat herneet ovat sen siemeniä.

8. Lauri Tähkä ei ole Lauri Tähkä.

Lauri Tähkä on Jarkko Suo.