Somemaailmassa kaverin voi hukuttaa kehuihin, sydämiin ja hymynaamoihin.
Somemaailmassa kaverin voi hukuttaa kehuihin, sydämiin ja hymynaamoihin.

Teini hoitaa ihmissuhteitaan taitavammin kuin moni aikuinen. Nuorelta voi oppia esimerkiksi sen, että viestin ei tarvitse olla pitkä ja syvällinen ilahduttaakseen. Kaksi kirjainta riittää. 

1. Viestiksi riittää ”gm”.

Aikuisten yhteydenpito tyssää usein täydellisyyden tavoitteluun. Viestiä tai kirjettä ei tule kirjoitettua, koska tuntuu, että pitäisi kirjoittaa jotain hirveän nokkelaa ja syvällistä.

Nokkelan ja syvällisen kirjoittamiseen ei löydy koskaan tarpeeksi aikaa, joten viesti jää helposti kirjoittamatta.

Teini on viisaampi. Hän ymmärtää, että joskus tärkeintä on määrä eikä laatu. Viesti saa olla lyhyt. Kaksikin kirjainta riittää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Niinpä hän lähettää ystävälleen aamuisin viestin ”gm” (good morning eli huomenta) ja iltaisin viestin ”gn” (good night eli hyvää yötä).

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aikaa viestin lähettäminen vie noin kaksi sekuntia. Ystävä ilahtuu silti.  

2. Käytä enemmän hymiöitä.

Jos kaksikin kirjainta tuntuu ylivoimaiselta, viesti hymiöillä.

Vaikka lähettäisit toiselle pelkän sydämen, viestisi tulee selväksi.

Viesti on tämä: Ajattelen sinua. Juuri nyt, tällä sekunnilla, olet mielessäni ja toivon sinulle hyvää, aurinkoa, sateenkaaria, tähdenlentoja, hymyjä, kakunpaloja ja koiranpentuja.

Laita saman tien 20 eriväristä sydäntä ja pari kissannaamaa mukaan.

Kyllä, hymiö on kliseinen eikä sen lähettäminen vaadi yhtään vaivaa, mutta usko tai älä: se ilahduttaa. 

Ota viestittely leikkinä. Lähetä saman tien 20 eriväristä sydäntä ja pari kissannaamaa mukaan. Tyylitietoinen, cool viestintätapa vie sinulta turhaa energiaa, etkä todennäköisesti kuitenkaan onnistu olemaan kovin cool.    

4. Vaali suhdetta – älä katkaise streakia.

Jos kotonasi asuu teini, olet todennäköisesti kuullut sanan ”streak”. 

Streak on pikaviestipalvelu Snapchatin ominaisuus. Kun kaksi ihmistä lähettää toisilleen kuvan tai videon eli ”snäpin” joka päivä, heidän välilleen syntyy streak. Jos viestejä ei lähetetä 24 tuntiin, streak katkeaa.

Tavoitteena on mahdollisimman monta päivää putkeen jatkunut viestiketju. Jos ketju katkeaa esimerkiksi wifittömän mökkireissun vuoksi, teini on hyvin, hyvin vihainen.

Vaikka et Snapchattiin liittyisikään, ota streakin vaalimisesta mallia. Sitoudu pitämään yhteyttä läheisiisi. Lähetä joka päivä pieni viesti hänelle, jonka tiedät surevan juuri nyt.

Rutiineissa on voimaa. Jatkuvuus tuntuu hyvältä ja turvalliselta. Ajattele nyt: ilahtuisitko, jos joku läheisesi ilmaisisi ajattelevansa sinua lämpimästi 335 päivänä peräkkäin?    

5. Kehu muita julkisesti.

Teinien ulkonäkö- ja suorituspaineista puhutaan paljon, mutta kurkistapa heidän some-viestittelyään.

Kun nuori julkaisee itsestään Instagramissa uuden kuvan, alle syntyy useimmiten vuolas viestiketju, tähän tyyliin: oot niin kaunis <3, maailman ihanin <3, oi rakas <3<3 <3 <3, love you honey <3, muru <3, u slay girl <3, wau <3.

Koska sinua on viimeksi harmittanut, että sait liian myönteistä palautetta? 

Teinillä on kyky kehua toista julkisesti. Kehuessaan hän käyttää ylisanoja, ehkä jopa liioittelee, mutta mitä sitten? Koska sinua viimeksi on jäänyt harmittamaan se, että sait joltakulta liian myönteistä palautetta? 

6. Säästä aikaa lyhentelemällä sanoja.

Nuorten oikeus ja velvollisuus on muuttaa kieltä. Sen he myös tekevät, sukupolvesta toiseen.

Nykyteinit lyhentävät sanoja niin, että aikuisen sydämestä kouraisee. Jopa ”ok” on liian pitkä. Niinpä se lyhennetään kirjaimeksi ”K”.

Käyn ihan nopee kioskilla ja ihan tosi nopee kaverilla.

Monet nuoret eivät myöskään enää huuda kavereilleen ”tulkaa nopeesti tänne”, vaan ”tulkaa nopee tänne”. He käyvät myös ”nopee kioskilla” ja ”ihan tosi nopee kaverilla”.  

Kielen tuhoamisesta voi huolestua tai sitten voi ajatella: onpa luovaa ja käytännöllistä, jokainen turha tavu pudotkoon pois! Johan tulee sujuvaa suomea ja sadasosasekunti lisää laatuaikaa elämään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla