Korkki irti! Tiskin  takana pullon avaaja Ella Mäkelä. Mikko Haakana nuuhkii: viini on kunnossa.
Korkki irti! Tiskin takana pullon avaaja Ella Mäkelä. Mikko Haakana nuuhkii: viini on kunnossa.

Kun kehitys­vammaiset nuoret ja huippukokit laittavat yhdessä ruokaa ravintola Murussa, molemmat oppivat paljon.

Ruusukaaleja on paljon, ja kaikki ne ovat matkalla linssien sekaan. Keittiön kello käy, mutta Luka Härme ei hermostu. Ruusukaali kerrallaan hän irrottaa kannat ja ehtii hyvin jutella ravintoloitsija Henri Alénille.

"Soitan hevikeppiä. Haluan aikuisena kitaristiksi tai kokiksi", Luka sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Keittiömestari Henri Alén, Luka Härme ja yhteinen urakka:  ruusukaalit. "Minulla on Hevisaurusten nimikirjoitukset", Luka kertoo Henrille.
Keittiömestari Henri Alén, Luka Härme ja yhteinen urakka: ruusukaalit. "Minulla on Hevisaurusten nimikirjoitukset", Luka kertoo Henrille.

Vieressä pyörii kaksi salaattilinkoa. Toista pyörittää ravintoloitsija Timo Linnamäki, toista Samuel Rantamäki.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Vedä vielä viisi kierrosta. Salaattia on käsiteltävä hellästi", Timo neuvoo Samuelille.

"Niin kuin koiria vai? Minulla on kaksi koiraa", Samuel vastaa.

Lounaskattauksen alkuun on 45 minuuttia, ja ravintola Murussa Helsingin keskustassa on tavallista tiiviimpi tunnelma. Ravintolan omistajien ja työntekijöiden lisäksi töissä on seitsemän nuorta Mahdollisuus lapselle -yhdistyksestä. Kaikki nuoret ovat innostuneita ruuanlaitosta, ja heitä kutsutaan Murun Versoiksi. Lisäksi he kaikki ovat kehitysvammaisia.

Timo Linnamäki ja Samuel Rantamäki antavat kierroksia salaattilingolle. Taustalla tomaatteja pilkkovat Joakim Nurkki ja Henna Merisalo.
Timo Linnamäki ja Samuel Rantamäki antavat kierroksia salaattilingolle. Taustalla tomaatteja pilkkovat Joakim Nurkki ja Henna Merisalo.

Hetkeä aiemmin Murussa on tehty työnjako: pojat keit­tiöön ja tytöt salin puolelle.

"Käykö muille mimmeille, että Petra ja minä ollaan somppeja?" kolmas ravintoloitsija Samuil Angelov kysyy.

"Ai zombeja?" Ella Mäkelää ja Elli Piiponniemeä naurattaa.

Oikeasti he tietävät jo, mikä somppi on: sommelieeri eli viinivastaava. Työnjako sopii heille, sillä Ellalla ja Ellillä on oma bravuurinsa.

"Me ollaan serviettikoneita! Taittelemme serviettejä niin nopeasti, että ihmettelette."

JANNE USKELIN KÄÄNTELEE kananrintaa pannulla ravintolakeittiön perällä. Henri Alén voi kääntää hänelle selkänsä ja puhua Lukan kanssa hevistä.

"Pari minuuttia katsoin Jannen työtä. Sitten totesin, että selvä homma. Hänen uravalintansa on tässä", Henri kehuu.

Oikeasti Janne opiskelee erityisoppilaitoksessa kiinteistönhuoltoa. Vapaa-ajalla hän on hyvän ruuan ystävä, ihan erityisesti lihan.

Listalla on tänään kolmen ruokalajin menu: Salaatti maa-artisokasta ja tryffelistä. Maalaiskananrintaa, puy-linssejä ja rakuuna-viinilientä. Suklaa-brownie ja mascarponemoussea.

Browniet tuodaan jälkiruuaksi yhtä aikaa koko pöydälle. Keittiöstä saliin lähdössä Elli Piiponniemi, Joakim Nurkki, Ella Mäkelä ja Mikko Haakana.
Browniet tuodaan jälkiruuaksi yhtä aikaa koko pöydälle. Keittiöstä saliin lähdössä Elli Piiponniemi, Joakim Nurkki, Ella Mäkelä ja Mikko Haakana.

Lounas ei lihota ravintolan kassaa, vaan tuotto menee näiden erityisnuorten projekteihin.

Kun Mahdollisuus lapselle -yhdistys pyysi Henri Alénia mukaan hankkeeseensa tapaamaan nuoria, Murun miehet ehdottivat, että tehdään jotakin enemmän. Siksi nuoret Versot ja ravintolan henkilökunta järjestävät kolme yhteistä lounasta. Kesällä kokeilla ja nuorilla on yhteinen leiri ja syksyllä sadonkorjuujuhlat.

"Muutama päivä työtä muuhun kuin omaan bisnekseen pitäisi olla sääntö eikä poikkeus. Tämä on hemmetin virkistävää koko henkilökunnalle. Eniten tässä opimme me", Henri Alén sanoo.

Timo Linnamäki selittää Samuel Rantamäelle ja Joakim Nurkille, että salaattiin laitetaan vuonankaalia. Sitä sanotaan peltosalaatiksi ja se maistuu vähän pähkinäiselle.

"Olit jossakin kokkiohjelmassa", Samuel toteaa Timolle.

"Niin olin, Top Chef Suomi -finaalissa", Timo vastaa.

"Otetaanko muusiutuneet salaatit pois?" Samuel jatkaa.

Otetaan.

SALISSA ON valmista. Samuil Angelov kertaa vielä kaikille: Takasaliin tulee 20 hengen seurue juhlimaan 80-vuotispäivää. Etusalin yrityspöytään tarjoillaan ensin samppanjaa. 

Saman seurueen annokset viedään aina yhtä aikaa.

"Asia on pihvi", Janne sanoo.

"Kun koko pöytäseurue on istunut, kysytte kaikilta erikoisruokavalion", Samuil muistuttaa Ellaa ja Elliä.

"Tuokaa jokaisesta pöydästä bongi eli tilaus keittiöön", Timo pyytää.

Ella ja Elli yrittävät muistaa. Jos eivät muista, ei haittaa.

Petra Isoniemi pitää kiinni korkkiruuvista ja kääntää viinipulloa. Samuil neuvoo pitämään kiinni pullosta ja kääntämään korkkiruuvia. Pullo aukeaa.

Petra ja Samuil kaatavat sentin laseihinsa, haistavat ensin ja maistavat sitten.

Sommelieerit työssään. Samuil Angelov neuvoo Petra Isoniemelle, kuinka viinipullo avataan.
Sommelieerit työssään. Samuil Angelov neuvoo Petra Isoniemelle, kuinka viinipullo avataan.

"Kippis!"

Petraa alkaa naurattaa.

"Tulen nyt muuhun humalaan kuin sokerihumalaan."

KEITTIÖN PORTAISSA on tungosta. Ella ja Elli tuovat tilauslappuja. Joakim kilisyttää kelloa: annokset ovat valmiina.

Saliin viedään ensin maalaissalaatti, kohta maalaiskananrintaa. Yksi brownie tippuu muruiksi keittiön lattialle. Noin käy meillekin, vuoromestari Henna Merisalo sanoo.

Nuoret kokit Janne, Joakim, Luka ja Samuel lähtevät keittiöstä saliin kysymään, maistuiko ruoka.

"Maistuiko ruoka?" Janne Uskelin varmistaa. Pasi Papunen kiittää: todella hyvin.
"Maistuiko ruoka?" Janne Uskelin varmistaa. Pasi Papunen kiittää: todella hyvin.

"Maistetaanko taas uudesta pullosta?" Petra innostuu sommelieerina olosta.

Kun lounas päättyy, Murun Versot riisuvat esiliinat ja valkoiset paidat ja haluavat kokista: aika kiirettä piti.

Lounaista saaduilla rahoilla hankitaan taimia. Nuoret kylvävät kesäksi kasvimaalle hopeasipulia ja papuja, lehtikaaleja ja purjoa, porkkanoita ja kesäkurpitsaa.

Murujen ja Versojen yhteisselfie.
Murujen ja Versojen yhteisselfie.

Heinäkuussa yhteisellä leirillä on kokkien vuoro oppia, kuinka kasvimaata kitketään ja satoa korjataan.

Sadonkorjuujuhlassa laitetaan taas yhdessä ruokaa.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 12/2015.

Murun Versojen reseptit Soppa365:ssä:

Maalaiskananrintaa, puy-linssejä ja rakuuna-viinilientä

Suklaabrowniet ja mascarponekerma

Sisältö jatkuu mainoksen alla