Hannu Salminen on sairaalajaksojensa aikana istunut pitkiä aikoja potilaiden tupakkahuoneessa. Hän on eläkkeellä mutta luennoi  terveydenhuollon opiskelijoille ja ammattilaisille hoitokulttuurista, joka lähtee potilaan tarpeista.
Hannu Salminen on sairaalajaksojensa aikana istunut pitkiä aikoja potilaiden tupakkahuoneessa. Hän on eläkkeellä mutta luennoi terveydenhuollon opiskelijoille ja ammattilaisille hoitokulttuurista, joka lähtee potilaan tarpeista.

Hannu Salminen, 51, sairastui 30 vuotta sitten kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Vasta nyt hän on löytänyt sopivan lääkeyhdistelmän.

"Elämäni muuttui 1980-luvun puolivälissä. Sairastuin voimakkaaseen ja hallitsevaan kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Koin äärimmäisen synkkiä masennuskausia ja vimmaisia maanisuuden jaksoja. Molempien aikana tarvitsin niin suuria lääkeannoksia, että niitä sai vain suljetulla osastolla.

Pahimmat kokemukseni liittyvät lääkitykseen.

Ensimmäiseksi lääkkeeksi sain haloperidolia. Se kutistaa aivojuoviota, joka säätelee liikkumista. Luulin kuolevani sen sivuvaikutuksiin: psykoosin kokeminen halvaantuneena on sanoin kuvaamattoman pelottavaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun panin vastaan, minut eristettiin tyhjään huoneeseen viikoksi.

Koska en halunnut kokemusta toista kertaa, karkasin. Kiipesin sairaalan aidan yli. Jäin pian kiinni ja lääke annettiin minulle väkisin pistoksena: sama määrä ja sama vaikutus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Koska panin vastaan, minut eristettiin tyhjään huoneeseen viikoksi. Pian karkasin taas.

Yhdessä sairaalassa saatetaan eristää potilaita 70 kertaa vuodessa, toisessa viisi. Minusta ero selittyy enemmän hoitokulttuurilla kuin sillä, millaisia potilaita sairaaloissa on.

Kolmenkymmenen vuoden aikana olen ollut kuuden sairaalan suljetulla osastolla. Toiminnassa on valtavia eroja.

Yhdessä käytettiin paljon psykoterapiaa mutta ei lääkkeitä.

Toisessa paikassa käytössä oli yhteisömalli, jossa pakkohoitoon ei turvauduttu lainkaan. Potilaat osallistuivat hoidon suunnitteluun eikä rajaa potilaan ja hoitajan välillä korostettu. Söimme yhdessä, ja myös potilailla oli oikeus nauttia kaksi lasillista viiniä ruuan kanssa.

Kolmannesta paikasta tyttöystäväni löysi minut zombieksi lääkittynä.

Pienikin virhearvio lääkityksessä voi viedä potilaan kotoa takaisin suljetulle osastolle.

Potilaslähtöisyys on mielisairaaloissa heikoissa kantimissa: potilaat voivat olla sisällä kuukauden ilman virikkeitä. Saatoimme viettää päivät tupakkahuoneessa keskustellen.

Mielen sairaus on aivoissa oleva virhe, joka vaatii lääkehoitoa. Lääkittynä on siis kestettävä olla.

Silti pienikin virhearvio lääkityksessä voi viedä potilaan kotoa takaisin suljetulle osastolle. Reseptien uusiminen on siirretty terveyskeskuksiin, vaikka terveyskeskuslääkärin ammattitaito ei mitenkään voi kattaa näin erityistä osa-aluetta.

Uskon, että oikean lääkityksen turvin minulla olisi akateeminen loppututkinto tai pari. Helsingin yliopistossa suoritin alemman korkeakoulututkinnon ja Turussa toimin assistenttina. Sitten lääkitys petti, mania iski ja manian jälkeen masennus. Taas oli aloitettava alusta. Nyt opiskelen aikani kuluksi.

Sairaus on rikkonut kaksi parisuhdettani. Tällä hetkellä en seurustele.

On todennäköistä, että lääkityksestä huolimatta joudun taas osastolle. Siinä ei ole mitään uutta. Sairauteeni ei ole ihmelääkettä. Onneksi nykyään lääkärit kuuntelevat minua, ja saan vaikuttaa lääkitykseeni paljon."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 21/2013.

Aivan...

hyvä että tavallinen ihminenkin pääsee kertomaan tarinaansa, eikä aina vain joku julkkis tais politikko.. kiitos paljon jutusta.

  • ylös 13
  • alas 2
Yks vaan

Onpas hienoa, että tällaisetkin tarinat pääsevät esille. Kiitos Hannu kun kerroit!

  • ylös 11
  • alas 1
Sisältö jatkuu mainoksen alla