Juuso haluaa Suomen parhaaksi kakkuleipuriksi.
Juuso haluaa Suomen parhaaksi kakkuleipuriksi.

Kun Juuso Erjanko ei voinut enää pelata jalkapalloa, intohimo vaihtui täytekakkuihin. Kahta samanlaista kakkua hän ei ole tehnyt.

Miten innostuit täytekakuista?

Olen aina tykännyt leipoa, mutta siihen ei ole ollut paljon aikaa. Halusin ammattifutariksi, mutta kolme vuotta sitten pelatessa murtuivat reisiluu ja lonkkanivel. Jouduin sairaalaan viikoksi.

Huoneessa oli iso telkkari, mutta siitä näkyi vain jenkkikanava, jolta tuli kakkuohjelmia. Kakkuja katsoessa syttyi kipinä: vau, tuollaistakin voisi tehdä!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mikä sai sinut koukkuun?

Huomasin, miten erilaisia kakut voivat olla. Päätin kokeilla, mihin omat taidot riittäisivät. En alkuun tiennyt, millaisia kakkuja alkaisin tehdä.

Kun näen netissä hienon kakun, haluan tehdä samanlaisen, mutta vielä upeamman. Lopulta ideoin kakun aina alusta loppuun itse.

Myös maku on tärkeä. Haluan kakun täytteeksi jotain raikasta, joka sopii yhteen koristelussa käytettävän sokerimassan kanssa.

Montako kakkua olet tehnyt?

Pelkkiä kakkuja on syntynyt ainakin kolmekymmentä parin viime vuoden aikana. Kääretorttuja ja muffinsseja olen valmistanut vähintäänkin tuplasti. Kahta samanlaista kakkua en ole tehnyt, enkä varmaan teekään. Haluan aina uutta ja erilaista.

Mikä on suosikkityövaiheesi?

Syömistä tuskin lasketaan, joten koristelu on suosikkini. Se vaatii huolellisuutta, pitkää pinnaa ja kärsivällisyyttä.
Koristelen kakut lähes aina sokerimassalla. Siihen voi piirtää elintarviketussilla, ja massaa on helpompi muotoilla kuin marsipaania.

Olen harjaantunut taitavaksi massan käsittelijäksi. Mitä tasaisempaa massa on, sitä helpompi koristeita on tehdä.

Ideat koristeluihin vain tulevat. Viime kesänä tein pallogrillin muotoisen kakun, johon näpersin lihavartaat sokerimassasta. Ihan ensimmäinen kakkuni oli valtava lippalakki. Siskolleni tein syntymäpäiväksi käsilaukun, pomolle jättidonitsin ja tuttavalle tohtorinhatun.

Mistä joudut luopumaan täytekakkujen takia?

En ehdi olla paljon kavereiden kanssa. Kakkuihin menee valtavasti aikaa, jopa päiviä.

Perhe kannustaa kakkujen tekoon, ja vanhemmat kustantavat raaka-aineet. Tuttavatkin taitavat tykätä, koska olen saanut jo oikeita tilauksia. Ja kaverit tulevat mielellään syömään luomuksiani.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016.

Juuson vinkit aloittelijoille

1. Varaa aikaa. Kakun koristeluun kuluu helposti tunteja, jopa päivä, jos tehtävänä on paljon yksityiskohtia. Koristeiden tekemistä kannattaa harjoitella.
2. Käytä kääretorttupohjaa. Isosta levystä on helppo muotoilla kappaleita.
3. Tee varasuunnitelma. Kukaan ei tiedä, millaisen kakun olit aikonut tehdä, joten voit muuttaa suunnitelmaa. Kerran korvasin kesken loppuneen sokerimassan hedelmillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla