Päivän päätteeksi Matti Rönkä huokasi: "Kirjan viimeiset vedokset olivat tässä." Rönkä kuvasi päiväänsä kesällä, jolloin Yyteet-romaani oli viimeistelyvaiheessa. Romaani ilmestyi syyskuussa.
Päivän päätteeksi Matti Rönkä huokasi: "Kirjan viimeiset vedokset olivat tässä." Rönkä kuvasi päiväänsä kesällä, jolloin Yyteet-romaani oli viimeistelyvaiheessa. Romaani ilmestyi syyskuussa.

OLIPA PÄIVÄ. Kirjailija haaveili metsätöistä ja hävisi tyttärelleen, vaikka taisteli joka pisteestä.

"HERÄSIN yhdeksän aikaan. Aamurutiineihini kuuluu, että aamupalan ohessa juon kahvia ja teen Hesarin sivuilta sudokun. Se on mukava aivojumppa. Sudokujen ratkaiseminen on yhtä tärkeä haaste kuin Ilta-Sanomien kymmenen kysymystä: kuusi täytyy tietää tai päivä on pilalla.

Yleensä välttelen Helsingin keskustaan lähtemistä, mutta tänään minulla oli paljon asioita hoidettavana. Hain viisumini, sillä olen lähdössä käymään Venäjän Karjalassa. Sen jälkeen tapasin kustannustoimittajani, jonka kanssa teimme viimeiset korjaukset kirjani oikovedokseen. Kirjan viimeistely on aina monivaiheinen prosessi, kun tuotetta hiotaan lopulliseen muotoonsa. Työn tuloksen tarkasteleminen tekee tyytyväiseksi.

"Viisumi on valmis, kohta pääsen Venäjälle!"
"Viisumi on valmis, kohta pääsen Venäjälle!"
Vapaapäivästä huolimatta kävin hoitamassa yhden työasian Pasilassa. Työntekijänä olen urakkamies, joten ei oikeastaan ole väliä, olenko töissä vai vapaalla. Mieleni askartelee koko ajan. Nautin suuresti uutistyöstä, jossa vuorot ovat hyvin rytmitettyjä ja tekemistä riittää.

"Hesarin sudokuista ratkaisen sen vaikeamman."
"Hesarin sudokuista ratkaisen sen vaikeamman."

VAIKKA MINULLA ON riippumatto, unelmieni loma sisältää aktiivista puuhastelua, kuten vaikka metsätöitä. Ne ovat mielestäni superjuttu. Lisäksi lomalle jääminen antaa mahdollisuuden keskittyä hetkeksi vain kirjailijan työhön.

Pelastin poikani pinteestä tuomalla hänelle vara-avaimen, sillä hän lukitsi itsensä ulos kodistaan. Kun lapset aikuistuvat, heidän kanssaan voi olla mutkattomammissa väleissä. Säätämistä on vähemmän. Toisaalta on surullista, kun he eivät enää tarvitse apua kuten ennen. Nyt pääsin auttamaan.

"Sadekuurojen välissä ehdin leikata nurmen."
"Sadekuurojen välissä ehdin leikata nurmen."

SAIN HIKOILLA, kun pelasimme pari tuntia padelia kumppanini Johanna Vuoksenmaan, tyttäreni ja hänen avopuolisonsa kanssa. Padel on eräänlainen yhdistelmä tennistä ja squashia.

Tyttäreni ja Johanna pelasivat padelia ensimmäistä kertaa. Tasaväkinen ottelu päättyi siihen, että hävisimme tyttärelleni ja hänen avopuolisolleen. Intohimoisena urheilijana taistelen joka pisteestä, mutta voittamisella ei mielestäni ole väliä.

Pelin jälkeen saunoimme ja söimme. Viimeiseksi illalla katselimme vielä jakson House of Cardsia. Iltaisin on erityisen nautinnollista katsoa hyvää elokuvaa tai tv-sarjaa. Ihailen sitä, miten hyvin tv-sarjoja käsikirjoitetaan nykyisin.

Väsymystä odotellessani luin vielä Marko Kilven romaania Undertaker. Iltaihmisenä menen usein myöhään nukkumaan, tänäänkin vasta yhden ja kahden välissä.

"En ole viherpeukalo, mutta kesällä aamupalaleivän päällä on jotain itse kasvatettua."
"En ole viherpeukalo, mutta kesällä aamupalaleivän päällä on jotain itse kasvatettua."

VIIMEISEKSI ILLALLA ajattelin, että tämä oli hyvä päivä. Pienet asiat loksahtivat kohdalleen ja koin, että kaikki oli hallinnassa. Koneet toimivat, sain auton mutkattomasti parkkiin ja kirja on osaltani nyt valmis. En puhu onnellisuudesta, sillä se on pelottava ja liian suuri sana, mutta tänään koin tyytyväisyyttä.

Olipa päivä -sarjassa tutut henkilöt kertovat päivästään. Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 15/2017.

MATTI RÖNKÄ

57-vuotias uutisankkuri ja kirjailija on kotoisin Outokummusta ja haluaa Helsingissäkin hengittää puutalon ilmaa. Rintamamiestalon seinää myöten kasvaa viiniköynnös ja kesän jälkeen kotona tehdään kotiviiniä. Röngän uusin romaani Yyteet (Gummerus) ilmestyi syksyllä 2017.

"Kun uusi ihminen tulee kotiini, kaikki alkaa tarinasta. Minä kerron omani, ja tulija kertoo itsestään sen mitä haluaa."
"Kun uusi ihminen tulee kotiini, kaikki alkaa tarinasta. Minä kerron omani, ja tulija kertoo itsestään sen mitä haluaa."

Katja Lemberg olisi kaivannut avoimien ovien taloa silloin, kun oli itse oli masentunut. Nyt hän on avannut oman kotinsa ovet kaikille apua tarvitseville. ”Kun joku on ovellani, en kysy nimeä, lähetteitä enkä selityksiä.”

”Aamupalapöydässäni istuu tutuksi tulleita ja vielä vieraita ihmisiä. Jonkun keittämä kahvi tuoksuu eriparikupeissa.

Juttelu kääntyy kouluvuosiin, ja huomaan yhden kahvia juovan katseessa surua. Laitan soimaan Syvälle sydämeen sattuu -biisin. Kahvia juonut nainen itkee ja kertoo...

Maija Mattila tietää, että hänellä on Downin syndrooma. Hän tietää myös, että moni unelma voi toteutua, kun on oikein sitkeä. ”Tämä mallin työ on unelmani.”

Maija Mattilalla, 20, on monta erityistä asiaa. Häntä vähän harmittaa, että niin usein puhutaan siitä yhdestä erityisestä, Downin syndroomasta.

”Vaikka on se vamma, on muita, tärkeämpiä asioita.”

Niitä tärkeämpiä asioita ovat esimerkiksi nämä:

Perhe.

”Asun äidin ja meidän koiran kanssa. Koiran nimi on Bella, se tarkoittaa kaunista. Isoveli ja isosisko asuvat omissa kodeissa.

”Kerran pienenä suutuin ja huusin äidille 'Neekeli!' En tiennyt, mitä se tarkoittaa, mutta olin kuullut sen huudon.”

Kerran pienenä suutuin ja huusin äidille 'Neekeli!' En tiennyt, mitä se tarkoittaa, mutta olin kuullut sen huudon. Vain minä olen meidän perheessä tummaihoinen. En pala, mutta tulee rusketusraidat.

En ole käynyt Afrikassa, isä asuu siellä. Haluaisin mennä Afrikkaan.”

Itsenäistyminen.

”Opiskelen koulussa äidinkieltä, tanssia, kellon tuntemista ja itsenäistymistä. Opiskelussa on kaupungilla käymistä ja bussimatkailua ja sitä, että pitää itsenäisesti maksaa oikeat summat.

”Koulussa opetellaan kotiasioita. Kahvinkeitto on helppoa ja moppaus on helppoa.”

Koulussa opetellaan myös kotiasioita. Kahvinkeitto on helppoa ja moppaus on helppoa ja imurointi on helppoa, mutta käsipapereiden laitto telineeseen on vähän haastavaa.

Haluan asua omassa kämpässä poikaystävän kanssa, mutta en vielä.”

Musiikki.

”Kuuntelen paljon musiikkia. Vanhassa kodissa ja uudessa kodissa olen laittanut musiikin soimaan ja kävellyt olohuoneessa sinne ja tänne, kun olen harjoitellut mallikävelyä. Tykkään Diandrasta, Robinista, Ari Koivusesta, Pete Parkkosesta ja Yemi Aladesta. Yemi Alade on nigerialainen laulaja.

Joululauluja kuuntelen kesälläkin. Joululaulut, joissa lauletaan englanniksi, ovat ihania.”

Unelmat.

”Minulle sanottiin, että voisin mennä keittiöhommiin tai lastenhoitohommiin. Sanoin, että haluan olla malli.

”Olen harjoitellut monta vuotta kävelyä ja poseerausta.”

Jos on unelma, pitää vain harjoitella ja harjoitella. Olen harjoitellut monta vuotta kävelyä ja poseerausta. Harjoittelen vielä lisää käännöksiä.

Nyt olen jo tullut malliksi, on ollut näytöksiä ja kuvauksia. Kameran edessä on kivaa, ja pystyn tulemaan ihmisten kanssa toimeen. Seuraavaksi on lisää unelmia. Haluaisin päästä kävelemään catwalkille Amerikkaan ja perustaa bändin.”

Sisukkuus.

”Karkit on tosi hyviä, ja sipsit! Mutta en enää syö niitä. Syön terveellisiä herkkuja: kasviksia ja ruissipsejä ja smoothieta, siinä on luonnonjugurttia ja marjoja ja jotain hedelmää.

”Unelmia voi olla ja sitkeyttä voi olla. Vaikka olen omanlainen ihminen.”

Mallin homma on mun juttu ja siksi olen laihduttanut. Olen tosi ylpeä, että olen liikkunut enemmän ja syönyt vähemmän. Olen aika sisukas.

Unelmia voi olla ja sitkeyttä voi olla. Vaikka olen omanlainen ihminen.”

Henkilöllä, jolla on Downin syndrooma, on yksi ylimääräinen kromosomi. Kromosomia 21 on kahden sijasta kolme. Tämän vuoksi kansainvälistä Downin syndrooma -päivää vietetään 21.3.