Kuvat
Anna Huovinen
”En ole koskaan puuttunut Dannyn rakkauselämään. Paitsi jos mielipidettäni on kysytty. On sitä joskus kysytty”, Leila sanoo.
”En ole koskaan puuttunut Dannyn rakkauselämään. Paitsi jos mielipidettäni on kysytty. On sitä joskus kysytty”, Leila sanoo.

Leila Salmelainen ja Danny ovat työpari ja sydänystäviä, kaikkea mitä kaksi ihmistä toisilleen olla voi. Paitsi rakastettuja. Kummankin suuri rakkaus on ollut joku muu. ”Jos olisin ollut Dannyyn rakastunut, en olisi nyt tässä.”

Leila Salmelaisen, 72, kännykässä on kolme soittoääntä. Yksi jokaiselle elämän tärkeälle miehelle.

Jos Leilan poika, Jere, soittaa, soitto­äänenä on Amarillo.

Jos Jeren isä, Pepe Willberg, soittaa, ­alkaa kuulua kun silmäni mä auki saan ja sinut siinä nään mä ihan lähelläin eli Pepen kappale Aamu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Dannyn soittaessa kännykästä kajahtaa Dannyn äänellä hän on leidi, wou wou wou, hän on leidi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Jos joku noista kappaleista soi, vastaan vaikka keskellä yötä”, Leila sanoo.

Ilkka ”Danny” Lipsanen on ollut Leilan pomo 55 vuotta. Yhtä kauan Leila on ollut Dannyn luottonainen ja assistentti. Joka aamu he soittavat toisilleen.

”Heti ensimmäisestä lauseesta kuulen, onko Dannyllä kaikki hyvin. Vaistoan huolet äänenväristä. Jos huomaan, että jokin painaa, kysyn varovasti: Oletko väsynyt? Suoraan en utele.”

 

”Suhde Dannyyn on elämäni pisin ihmissuhde. En osaa kuvitella, kuka olisin ilman häntä”, Leila sanoo.

 

1960-luvulta asti Leila on hoitanut Dannyn yrityksen raha-asiat. Nyt hän yrittää olla eläkkeellä mutta ei malta, joten vastaa yhä D-tuotannon kirjanpidosta tilitoimistolle. Työntekoa hän aikoo jatkaa niin kauan kuin 78-vuotias Dannykin.

”Dannyn isä sanoi minulle kerran 1970-luvulla, että älä koskaan jätä Dannyä. Pysy aina hänen rinnallaan. Lupasin. Tässä sitä nyt ollaan.”

Ihan komea, mutta vanha

Ensimmäisen kerran Leila ja Danny kohtasivat vuonna 1964 Lauttasaaren yhteiskoulun kellarissa. Leilan ystävätär tiesi, että siellä harjoitteli suosittu Danny & The Islanders -yhtye ja pyysi Leilan mukaansa katsomaan.

Leila lähti, vaikka tiesi vain Beatlesit.

”Danny oli hirveän iso ja komea. Kun hän tuli huoneeseen, koko huone valaistui. Olin 16, ihan pentu. Ihailin häntä, mutta en pyörtyillyt kuten fanit. Ajattelin, että voi vitsi miten vanha mies. Liian vanha. Siis romanttisessa mielessä. Danny oli silloin 22.”

 

”Kun aloitin työni, minut kuvattiin kuvaamossa. Olin ehkä 18.”

 

Leila asui vanhempiensa kanssa Lauttasaaressa, kerrostalokaksiossa. Dannykin asui Lauttasaaressa, kuusihuoneisessa merinäköalahuoneistossa. Välillä he tapasivat sattumalta.

Leila oli arka ja kuunteli enemmän kuin puhui, mutta Danny alkoi luottaa häneen. Kun Leila sai 18-vuotiaana ajokortin, hänestä tuli Dannyn autonkuljettaja ja vakituinen assistentti. Joka vuosi hän ajoi Dannyn keikka-Mersulla 100 000 kilometriä.

”Olin mukana joka keikalla. Niinä vuosina olimme yhdessä yötä päivää.”

Leila on ollut Dannyn oikea käsi, joskus vasenkin. He ovat sydänystäviä ja uskottuja, kaikkea, mitä kaksi ihmistä toisilleen olla voi.

Paitsi rakastettuja.

Molempien suuri rakkaus on ollut joku muu.

Mersuun ilmestyy Armi

Vuonna 1977 kruunattiin uusi Miss Suomi, 18-vuotias Armi Aavikko. Armi ja Danny alkoivat tehdä yhteistyötä ja levyttivät dueton Tahdon olla sulle hellä. Se myi kultaa ja timanttia.

Yhtäkkiä Dannyn Mersussa olikin kolme ihmistä.

”Kaikki muuttui, mutta mustasukkainen en ollut. En ole koskaan ollut Dannyyn rakastunut. Jos olisin, mistään ei olisi tullut mitään. En olisi nyt tässä. Välillämme on paljon rakkautta, mutta se on sisarellista rakkautta. Danny on minulle kuin isoveli.”

Armista tuli yksi Leilan läheisimmistä ystävistä. Ulkonäöltään naiset muistuttivat niin paljon toisiaan, että fanit luulivat Leilaa usein Armiksi ja pyysivät nimikirjoitusta.

”Armi oli Dannyn elämän suuri rakkaus. Se oli selvää. Yksinkertaista se ei ollut, koska Danny oli naimisissa. Välillä surin Armin puolesta, välillä Liisan”, Leila sanoo.

”Näin 72-vuotiaana ymmärrän paremmin, että jos ihminen rakastuu, hän rakastuu. Niin ei käy elämän aikana monta kertaa. Siksi ei pidä empiä liikaa. Rakkaudessa on oltava rohkea, vähän itsekäskin. Itse en aina ole ollut. Se on ainut asia, jota elämässäni kadun.”

Lue Leilan koko elämäntarina Kodin Kuvalehdestä 4/2021. Tilaajana voit lukea sen myös digilehdestä.

 

”Vuonna 1967 minä ja Danny olimme vielä tummatukkaisia.”
”Vuonna 1967 minä ja Danny olimme vielä tummatukkaisia.”

 

 

 

 

 

 

Vierailija

Voi miten lämminhenkinen kirjoitus ihan sen sisällön vuoksi. Arvokas, pitkä ystävyys koskettaa.

  • ylös 18
  • alas 4
Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Anteeksi minun puhelin kääntää ruotsiksi sanoja Peter on.Pepe mensvärk on menevän Pyydän anteeksi
Etelä- Amerikassa ja Usa:ssa kaikki Jose ovat lempinimeltä Pepe!Kaunisti nainen kirjotti työnantajastaan.Eihän pomo ja työntekijä rakaus kuulukaan yhteen!Joten ei mustasukaisuutta.Aina on hienoa kun pomon ja työntekijän välit hyvät ja lämpimät.Itse olin Kirka fani! Joten Dannyä en koskaan nähnyt suurena en komeana.En edelekään!Kaikilla saa olla makunsa ja kuulukin saada olla.Yksi tykää Danny toinen Kirka jne.

Sisältö jatkuu mainoksen alla