24-vuotias Sofia Prami on kolmannen polven hautaustoimistoyrittäjä. Hänen työpäivästään kerrotaan Kodin Kuvalehdessä 5/2017.
24-vuotias Sofia Prami on kolmannen polven hautaustoimistoyrittäjä. Hänen työpäivästään kerrotaan Kodin Kuvalehdessä 5/2017.

Kun läheinen kuolee, surun lisäksi omaisia painavat hautajaisjärjestelyt. Hautaustoimistoyrittäjä kertoo, mistä asioista omaisten ei tarvitse kantaa huolta.

1 Osaanko hoitaa kaiken?

Mitä paperitöitä kuolema vaatii? Mistä varaan siunausajan, entä paikan muistotilaisuudelle? Mitkä vaatteet rakkaalleni pitää pukea arkkuun? Kuka ne hänelle pukee? Kutsut, kukat, kuolinilmoitukset, perunkirjoitus, tarjottavat saattoväelle… Ei ihme, jos omaiseen iskee surun keskellä avuttomuuden tunne.

Jos omainen haluaa, hän voi hoitaa kaiken itse, mutta helpommallakin pääsee.

"Palvelevassa hautaustoimistossa kaikki järjestelyt hoituvat yhdellä ainoalla käynnillä", hautaustoimistoyrittäjä Sofia Prami kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hautaustoimiston virkailija tuntee kaikki säädökset ja käytännöt ja käy ne keskustelussa lävitse. Omainen valitsee, mitkä asiat hän haluaa hoitaa itse ja mitkä jättää hautaustoimiston järjestettäväksi. Jos niin sovitaan, hautaustoimisto hoitaa kaiken.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Suru ei siitä muutu, mutta omaisen oloa helpottaa, kun hän voi jakaa käytännön järjestelyjä muille."

2 Miten saan aikataulut sopimaan?

Kuolema ei katso kalenteria. Omaisten ja ystävien elämä ja velvoitteet jatkuvat. Jotkut asuvat kaukana. Toisilla on sovittuja työasioita, jotka eivät jousta.

Miten aikataulut saisi sovitettua niin, että kaikki pääsisivät saattamaan vainajaa ja jättämään hänelle hyvästit?

Sofia Prami rauhoittelee: järjestelyt joustavat kyllä, hautaustoimisto joustaa. Kuolema pysäyttää kiireen.

Esimerkiksi vainajan kuljetusajat voi sijoittaa sellaisiin aikoihin, jotka sopivat kaikille omaisille. Jos joku läheisistä pääsee vasta siunaustilaisuuteen mutta haluaisi vielä katsoa vainajaa, sekin järjestyy.

3 Maksaako se kauheasti?

Hautajaisten hinta määräytyy omaisten valintojen ja vainajan jättämien toiveiden mukaan. Jos vainaja on toivonut tammiarkkua, omaiset sellaisen usein hankkivat, mutta tyylikkään ja kunnioittavan tilaisuuden saa edullisestikin.

"Meillä halvin arkku maksaa 300 euroa, kallein yli 2 000, joten omilla valinnoilla pystyy vaikuttamaan kustannuksiin paljon. Jos omainen valitsee tammisarkofagin, hinta nousee 3 500 euroon. Uurnissa kallein malli maksaa 600 euroa", Sofia Prami kertoo.

Seurakunnilla on myös askeettisia pahviuurnia, joita käytetään muistolehtohautauksissa. Ne eivät maksa omaisille mitään.

Muistotilaisuuden hinta riippuu puolestaan väkimäärästä ja tarjottavista.

"Tarjoilut voi valmistaa itsekin, jos omassa porukassa on innokkaita ihmisiä tekemään", Sofia Prami muistuttaa.

24-vuotiaan hautaustoimistoyrittäjä Sofia Pramin työpäivää seurataan Kodin Kuvalehden numerossa 5/2017.

Sisältö jatkuu mainoksen alla