Pitkäperjantain Ristin tie -vaelluksen pääosia näyttelevät Helsingissä tänä vuonna naiset. Maria Ylipää sai pääroolin.

Helsingin Via Crucis -pääsiäisvaellus toteutetaan tänä vuonna naisten tulkitsemana, ja Jeesuksen roolissa on näyttelijä ja laulaja Maria Ylipää. Mikä oli ensimmäinen ajatuksesi, kun sinua pyydettiin Jeesuksen rooliin?

"Mielelläni lähdin. En ole aiemmin ollut mukana Via Cruciksessa, ja nyt aloitan suoraan huipulta!

Kyseessä on kristinuskon isoin tarina ja sen isoin henkilö. Tuntui ihan mahtavalta, että pakka oli sekoitettu uudelleen ja kaikkiin päärooleihin oli valittu naisnäyttelijät.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tarina on niin suuri, että se koskee kaikkia ja kaikenlaisia ihmisiä. Sukupuolella ei siinä ole merkitystä."

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miten aloit valmistautua rooliin?

"Ensimmäiseksi minulle nousi vahva ajatus siitä, miten ajankohtainen hahmo Jeesus on. Hän oli omana aikanaan sekä poliittisen että uskonnollisen kentän hämmentäjä, joka älähti vääryyksistä ja oli syrjityn ja vähempiosaisen puolella.

Mietin, miten hän toimisi Suomen nykyisessä ilmapiirissä, jossa on vihapuhetta ja rasismia ja jossa väännetään kättä tasa-arvoisesta avioliittolaista. Mitä hän tekisi rautatientorilla Helsingissä, jossa jatkuvat turvapaikanhakijoiden ja heitä vastustavien mielenosoitukset?"

Millaisen Jeesuksen olet itsestäsi löytänyt?

"Kaikki lähtee tietenkin Veli-Pekka Hännisen käsikirjoituksesta ja Ville Saukkosen ohjauksesta. Siinä on mukana Via Cruciksen traditio, mutta kertomusta tuodaan myös nykyaikaan. Muun muassa Pilatuksen luona ollaan television talk showssa.

Jeesuksesta haluan näyttää myös inhimillisen puolen. Sehän hänen hahmossaan on niin paradoksaalista: hän on samaan aikaan sekä jumala että ihminen.

Ja kun olen nainen, se tuo rooliin uudenlaista kulmaa ja leveyttä. Totta kai se nostaa ajatuksia naisten asemasta. Ehkä se myös helpottaa monen katsojan samaistumista, kun samassa hahmossa ovat mukana kummatkin sukupuolet ja koko elämän kirjo."

Miltä tuntuu viettää pääsiäistä ristin tiellä?

"Luulen, että siitä tulee hieno kokemus paitsi katsojille myös minulle ja kaikille näyttelijöille ja tekijöille. Se on yhteinen, aika meditatiivinenkin matka. Samalla pääsen itse tarkistamaan suhdettani pääsiäisen tapahtumiin.

Muuten vietän pääsiäistä oman perheen kanssa kotona. Tykkään kuunnella suuria kirkkomusiikkiteoksia, tehdä pashaa ja kulitsaa ja polttaa kynttilöitä. Ja tietysti piilottaa pääsiäismunia ja maalata niitä lasten kanssa."

Via Crucis alkaa pitkäperjantaina 14.4. kello 21.30 Helsingin Kaisaniemen puistossa. Kärsimystien reitti kulkee Suomen Pankin kautta Tuomiokirkolle, jossa se päättyy ristiinnaulitsemiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla