Puntti Valtonen ja Pirkko Hämäläinen näkevät tänä kesänä toisiaan joka päivä, sillä he näyttelevät yhdessä Pyynikin kesäteatterissa.
Puntti Valtonen ja Pirkko Hämäläinen näkevät tänä kesänä toisiaan joka päivä, sillä he näyttelevät yhdessä Pyynikin kesäteatterissa.

Näyttelijät Puntti Valtonen ja Pirkko Hämäläinen eivät väitä, että kaikki pystyisivät eroamaan sopuisasti. Heillä on kuitenkin ollut onnea.

”Olimme yhdessä 17 vuotta. Tuntuisi omituiselta ajatella, että jotenkin mitätöisi tai ohittaisi ne vuodet, ison osan elämästään”, Pirkko Hämäläinen, 59, sanoo.

”Me kohtelemme toisiamme niin kuin ystäviä kohdellaan. Pian tulee kymmenen vuotta siitä, kun meidän parisuhteemme loppui, mutta kuulumme yhä samaan perheeseen.”

Perheeseen kuuluvat myös yhteiset pojat Ville, 26, ja Aku, 24.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Siihen, mitkä välit eron jälkeen ovat, vaikuttaa tietysti se, missä fiiliksissä on erottu. Me päädyimme eroon yhteisymmärryksessä, ja asiat sovittiin sopuisasti.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Puntti ja Pirkko ovat jatkuvasti yhteydessä toisiinsa. Tänä kesänä ex-pari näkee toisiaan päivittäin, kun he näyttelevät kumpikin Pyynikin kesäteatterissa.

”Eniten soittelemme Puntin kanssa meidän Akun tilanteesta ja käytännön asioiden hoitamisesta. Aku on autistinen, ja minä olen Akun edunvalvoja. Vaikka Aku asuu nyt ryhmäkodissa, on edelleen kaikenlaista tukien hakemista, hänen raha-asioidensa hoitamista ja käytännön puuhaa, jota hoidamme yhdessä. Tai sitten Puntti lähettää vain huvikseen puhelimeeni kuvan hänestä ja Akusta parturissa niin, että tiedän, että se homma on hoi­dettu”, Pirkko kertoo.

”On jotakin ihan spesiaalia, että on nähnyt toisen ihmisen eri elämänvaiheet. Se on arvokasta.”

”Meille Puntin kanssa on käynyt hyvin. On jotakin ihan spesiaalia, että on nähnyt toisen ihmisen eri elämänvaiheet. Se on arvokasta.”

”Ilman muuta olemme yhä perhe”, myös Puntti, 56, sanoo.

”En yritä jeesustella ja väittää, että tyhmemmät eivät osaa sovussa eroamista. Tilanne ei ole kaikilla sama. Ollaan vaikeilla väylillä, jos on kokenut tulleensa suuresti loukatuksi liitossa tai sen päättyessä. Meillä ei ollut ollenkaan niin, meille on käynyt hyvin. On käynyt jonkin sortin armo tässä asiassa.”

Miten Pirkon ja Puntin perhe viettää aikaa yhdessä, ja miten molempien uudet puolisot istuvat kuvioon? Mistä piirteistä ex-pari erityisesti toisissaan pitää? Ärsyttääkö jokin – ja mitä silloin kannattaa tehdä? Lue koko juttu Kodin Kuvalehdestä 13/2018. Voit lukea sen myös digilehdestä tai tähtiartikkelina.

paremin onnistunut

Onhan se jotain niin arvokasta mitä on yhdessä perheenä koettu, eron tullessa se on pysäyttävä asia, kuitenkin jos siinä hetkessä kykenee pysähtyä tarkemmin ajattelemaan jatkoa eron keskellä kamppaileville perheenjäsenille joista tärkeimmät ovat lapset, olivat sitten minkä ikisiä tahansa, otetaan huomioon jatkuvan kanssakäymisen sujuvuus, silloin pathaat onnistumiset koetaan kun pystytään toimimaan yhteisen onnistumisen hyväksi vaikka ollaankin erossa vanhemmista mutta ei lapsista. Yhteisen sujuvuuden kautta opetamme myös jälkipolvea ymmärtämään ja kykenemään, käsittelemään eron ja jokapäiväisen toimivuuden asioita yhteiseksi hyväksi, sopusuus kykynä matkaeväänä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla