Freelancer-moderaattori Saga Raippalinna pystyy tekemään töitä missä tahansa. ”Jos olen jonkin talon palveluksessa, pysyn toimistossa toisten moderaattoreiden seurassa. Heidän kanssaan on hyvä pallotella ajatuksia, kun tulee hankala paikka.”
Freelancer-moderaattori Saga Raippalinna pystyy tekemään töitä missä tahansa. ”Jos olen jonkin talon palveluksessa, pysyn toimistossa toisten moderaattoreiden seurassa. Heidän kanssaan on hyvä pallotella ajatuksia, kun tulee hankala paikka.”

Moderaattori Saga Raippalinna, 36, on kutsumusammatissaan, vaikka hyvää oloa nettikeskustelujen valvominen ei tuo. "Tiedän monta moderaattoria, jotka ovat murtuneet työtaakan alla."

”Olen aina halunnut moderaattoriksi. Hypin riemusta, kun minua kysyttiin tähän hommaan.

Olen moderoinut Suomen suurimpia sosiaalisen median palveluja, mutta harva tietää minusta tai ammatistani mitään.

Syy on pitkälti turvallisuudessa. Moderaattori valvoo, että internetkeskustelu pysyy asiallisena ja noudattaa Suomen lakia. Tarvittaessa poistan viestit. Se saa ihmiset välillä hermostumaan. Työssä joutuu tottumaan ilkeisiin viesteihin ja tappouhkauksiin. Tämä ei ole ammatti, josta tulisi lämmin sisäinen olo.

Tiedän monta moderaattoria, jotka ovat murtuneet työtaakan alla. Olen itsekin joutunut katselemaan videoita teloituksista tai eläinrääkkäyksistä. Ne vaivaavat pitkään, traumatisoivat.

Silti tämä on kutsumustyöni. Kannatan sydämestäni vapaata keskustelua ja kaikkien oikeutta puhua. Jos keskustelujen seassa on raakuuksia, ei niitä netti synnytä. Maailmasta ne kuvat ja tekstit tulevat. Maailma on toisille raaka paikka.

Teflonpinta auttaa

Aloin käyttää sosiaalista mediaa 1990-luvun lopulla ja pääsin ylläpitäjäksi IRC-Galleriaan vuonna 2005. Silloin palveluun puski yhden vuoden aikana yli 100 000 suomalaista nuorta.

Toimin moderaattorina Jokelan kouluampumisen aikaan. Löysimme kouluampujan manifestin IRC-Galleriasta parin ensimmäisen tunnin aikana. Välitimme tiedon poliisille ja pidimme niin Jokelan kuin Kauhajoenkin koulusurmien jälkeen nuorille netissä kriisi-chatteja.

”Kannatan sydämestäni vapaata keskustelua ja kaikkien oikeutta puhua. Jos keskustelujen seassa on raakuuksia, ei niitä netti synnytä.”

Teen tällä hetkellä töitä freelancerina, ja työkaluni on läppäri. En poista viestejä keskusteluista kevyin perustein. Pohdin kymmeniä eri asioita. Katson, kuka kirjoitti, milloin, millaisilla sanoilla. Mietin, mitä kirjoittaja on tarkoittanut, miten lukija sen todennäköisesti tulkitsee, mitä sanovat sivuston säännöt ja mitä sanoo laki.

Jos minulle tulee tunne, että olen nähnyt saman viestin aikaisemmin muualla, saatan lähteä etsimään sitä. Kyse voi olla esimerkiksi järjestelmällisestä propagandasta tai massapostituksesta. Joskus kirjoittaja esiintyy toisena ihmisenä. Sellaisenkin usein huomaa, mutta se vaatii kokemusta ja intuitiota.

Työssä auttaa, että olen tehnyt paljon asiakaspalvelua. Olen oppinut ohjaamaan tilanteita niin, että asiakas ei hermostu ja hermostunut rauhoittuu.

Olen myös opetellut tekemään työtä ikään kuin itseni ulkopuolelta. Katson väkivaltaista kuvaa tai videota nähdäkseni, mikä siinä on niin väkivaltaista, että se on poistettava. En päästä sitä tunteisiini. Teflonpinta tulee ajan ja työkokemuksen mukana. Jos ei tule, on pakko vaihtaa alaa.

Netti toi ystäviä

Joku lapsi rakastaa jalkapalloa yli kaiken ja toinen rakastaa tietokoneella pelaamista yli kaiken. Miksi tietokoneen äärestä käsketään pois, mutta jalkapalloilijalle hankitaan seura ja pelikamat ja toivotaan, että hän tekee harrastuksestaan uran?

Nuorena vetäydyin toisten teinien joukosta, mutta netistä löysin samanhenkisiä ihmisiä. Netti toi minut takaisin ihmisten pariin. Olen äärimäisen introvertti, mutta verkossa olen jatkuvasti äänessä.

”Netissä kuuluu käyttäytyä samoin kuin muuallakin.”

Neljävuotias tyttäreni osasi jo pari vuotta sitten etsiä Youtube-videoita, joissa avataan yllätysmunia ja kootaan niiden sisällä olevia tavaroita. Hän osaa yhteen-, vähennys- ja kertolaskua ja aakkoset suomeksi ja englanniksi. Pian hän oppii lukemaan. Kaikki sen ansiosta, että hän on pelannut nettipelejä – jotka minä olen valinnut ja tarkistanut ensin.

Toki hänelle voi tulla ongelmia sitten, kun hän menee itse someen. Hänestä voi tulla kiusaamisen uhri tai kiusaaja, hän voi mennä väärille saiteille ja tehdä tyhmiä valintoja.

Siksi minun pitää opettaa nyt, miten ihmisiä kohdellaan ja miten käyttäydytään. Juju on siinä, että netissä kuuluu käyttäytyä samoin kuin muuallakin. Netti on tosielämää.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 7/2017.

Mikä on moderaattori?

  • Moderaattori valvoo, että keskustelu internetissä pysyy asiallisena ja noudattaa sääntöjä sekä Suomen lakia.
  • Tarvittaessa moderaattori poistaa viestin.
  • Alalle ei ole koulutusta. Uudet moderaattorit saavat oppinsa työnantajilta ja kokeneilta kollegoilta.

Henkirikoksen tekijä ja uhrin sisar päättivät voittaa pelon ja vihan. He istuivat saman pöydän ääreen puhumaan toisilleen.

Heinin entinen elämä päättyi kolmeen lauseeseen. Äiti sanoi ne hänelle puhelimessa huhtikuisena keskiviikkoaamuna kolme vuotta sitten.

Lause yksi: Oletko nähnyt uutiset?

Kaksi: Kotipuolessa on ammuskeltu.

Kolme: Se oli Hannes.

”Minun veljeä on ammuttu!”

Kun puhelu oli ohi, Heini alkoi huutaa suoraa huutoa.

”Minun veljeä on ammuttu!”

Seuraavat 24 tuntia Heini käveli rinkiä olohuoneesta eteiseen, eteisestä keittiöön, makuuhuoneeseen ja takaisin olohuoneeseen.

Muuta hän ei osannut tehdä. Hän oli Haapavedellä Oulun kupeella, veli Helsingissä Meilahden sairaalan teho-osastolla 20.

Puhelu Meilahdesta tuli torstaiaamuna kello 9. Sinun pitää lähteä tulemaan nyt, jos haluat nähdä veljesi elossa.

Kun Oulun kone oli laskeutunut Helsinki-Vantaan kentälle, tieto oli jo verkkolehdessä. Ampumisen uhri menehtyi sairaalassa.

Kriminaalihuollon tukisäätiö oli alkanut järjestää tällaisia tapaamisia henkirikoksen tekijöiden ja uhrien omaisten välillä.

Toukokuussa matkalla hautajaisista kotiin Heini selasi kännykästä uutissivuja. Helsingin Sanomissa oli juttu naisesta, jonka tytär oli surmattu. Nainen oli tavannut tappajan vankilassa ja kysynyt tältä, miksi tytär oli pitänyt tappaa.

Artikkelissa kerrottiin, että Kriminaalihuollon tukisäätiö oli alkanut järjestää tällaisia tapaamisia henkirikoksen tekijöiden ja uhrien omaisten välillä. Niiden tarkoitus oli lieventää omaisten kärsimystä.

Oivallus tuli kirkkaana. Tuohon minäkin haluan!

Oven takana odotti mies, joka oli ampunut hänen veljensä.

Kaksi ja puoli vuotta myöhemmin Heini seisoi kokoushuoneen oven takana Kriminaalihuollon tukisäätiön tiloissa Tampereella. Hän tiesi, että oven takana odotti mies, joka oli ampunut hänen veljensä.

Hetken hän mietti, pitäisikö hänen jotenkin esittäytyä ampujalle. Pitäisikö kätellä?

Sitten hän avasi oven ja käveli suoraan sohvalla istuvan nuoren miehen luo.

Kumpikin ojensi kätensä.

Lue koko artikkeli Kodin Kuvalehdestä 6/2018. Voit lukea jutun myös digilehdestä sekä ilmaisena tähtiartikkelina, jos olet tilaaja tai teet kuukauden maksuttoman koetilauksen täällä.

Kirjailija Pauliina Rauhala kuuntelee lempirunoaan mieluiten laulettuna. Se muistuttaa siitä, mihin elämä tulisi käyttää.

”Minulla on joskus taipumus pelätä muutoksia ja jumiutua siihen, mitä muut ajattelevat. Sellaisissa tilanteissa saan voimaa runoista. Jotkin säkeet ovat kulkeneet mukanani vuosikymmeniä.

Yksi tärkeimmistä voimarunoistani on Kaarlo Sarkian Älä elämää pelkää. Siihen tiivistyy yhtä aikaa onni ja suru, löytäminen ja luopuminen, rohkeus ja rajallisuus.

”Kelaan laulua monta kertaa peräkkäin.”

En yleensä lue runoa itse vaan kuuntelen sitä Ritva Sorvalin laulamana, sävel on Kaj Chydeniuksen. Se on minulle ainoa oikea tulkinta. Silloin kun olen kuuntelutuulella, kelaan laulua monta kertaa peräkkäin, mieluiten yksin.

Runon jokaisen säkeistön lopussa viitataan kuolemaan. Nuorempana viittaus tuntui synkältä. Nyt se on vain lempeä ja viisas muistutus siitä, että elämän päivinä aika tulisi käyttää hyvin, asioihin ja ihmisiin, joilla on merkitys.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 6/2018.