Ristomatti Ratia kutsuu ystäväänsä Eeva Melaa usein muistitikukseen.
Ristomatti Ratia kutsuu ystäväänsä Eeva Melaa usein muistitikukseen.

Ristomatti Ratian, 76, muisti ei ole enää entisensä, mutta onneksi on ystävät.

Matka palvelutalosta muotoilutoimistoon on sata metriä. Ristomatti Ratia, 76, käy yhä joka päivä toimistollaan.

Hän istuu omassa tuolissaan, ratkoo sudokuja, lukee lehtiä ja seurailee, kuinka Eeva Mela ja Elina Lappi tekevät töitä.

”Eeva ja Elina ovat Dementia-Sistersini”, Ristomatti sanoo.

Eeva ja Ristomatti ovat ystäviä.

Kun Ristomatti lähtee toimistolta kotiin, Eeva muistuttaa: ”Laitapas lapaset käteen. Kannattaa vetää takin vetskari ylös, ulkona on kylmä. Onhan puhelin mukana?”

Ensimmäiset oireet Ristomatin muistin heikkenemisestä ilmaantuivat muutama vuosi sitten.

Kosmopoliitille maailma on ollut koti. Ristomatti on matkustanut yli 50 maassa.

Nyt arki mahtuu muutaman korttelin sisälle. Koti. Ratian toimisto. Lounasravintola Goodwin kauppahallin kupeessa, sieltä saa hyviä pihvejä. Kerran tai pari viikossa Mäkelänrinteen uimahalli.

”Ystävyys ei voi olla sellaista, että lasketaan, kuka auttaa enemmän.”

Eeva: Joskus muisti hiukan pätkii, mutta Ristomatti on äärettömän skarppi ja urhea, ja loppu menee huumorilla.

Ristomatti: Muut saavat muistaa puolestani sen, mitä en muista. Minä olen töissä makutuomari, mutta Eeva ja Elina ovat muistitikkujani. Heihin on luotto.

Eeva: Ystävyys ei voi olla sellaista, että lasketaan, kuka auttaa enemmän. Ei vain voi olla. Eikä sellaista, että hylätään toinen, kun alkaa mennä vaikeaksi.

Ristomatti: Minusta tuntuu, että elämä on juuri nyt parempaa kuin koskaan aikaisemmin. Selkeämpää.

Lue Ristomatin ja Eevan koko haastattelu 8.3. ilmestyvästä Kodin Kuvalehdestä 5/2018. Voit lukea jutun myös digilehdestä tai ilmaisena tähtiartikkelina, jos olet tilaaja tai teet kuukauden maksuttoman koetilauksen täällä.

 

Vierailija

Suunnittelija Ristomatti Ratia muutti palvelutaloon: ”Ystävät muistavat puolestani, jos en itse enää muista”

Jos lukisit koko jutun , niin huomaisit, että kysymys on yksityisestä paikasta. Ei ole siis vienyt paikkaa sukulaiseltasi ja maksaa itse hoitonsa. Toivottavasti pääsee sukulaisesi pian hyvään paikkaan hoitoon. Kannattaa faktat tarkistaa, ennenkuin päästää kateuden mieleensä.
Lue kommentti
Vierailija

Suunnittelija Ristomatti Ratia muutti palvelutaloon: ”Ystävät muistavat puolestani, jos en itse enää muista”

Ihana Risto-Matti Ratia on luonut uran suuren taiteilijapersoonan perillisenä, mikä ei liene helppo yhtälö. Olen onnellinen niiden ihmisten puolesta, jotka saavat hänestä seuraa palvelutalossakin. Mukavaa leppoisaa ja mielenkiintoista elämää hänelle toivotan. Hurmaava persoona!
Lue kommentti

Henkirikoksen tekijä ja uhrin sisar päättivät voittaa pelon ja vihan. He istuivat saman pöydän ääreen puhumaan toisilleen.

Heinin entinen elämä päättyi kolmeen lauseeseen. Äiti sanoi ne hänelle puhelimessa huhtikuisena keskiviikkoaamuna kolme vuotta sitten.

Lause yksi: Oletko nähnyt uutiset?

Kaksi: Kotipuolessa on ammuskeltu.

Kolme: Se oli Hannes.

”Minun veljeä on ammuttu!”

Kun puhelu oli ohi, Heini alkoi huutaa suoraa huutoa.

”Minun veljeä on ammuttu!”

Seuraavat 24 tuntia Heini käveli rinkiä olohuoneesta eteiseen, eteisestä keittiöön, makuuhuoneeseen ja takaisin olohuoneeseen.

Muuta hän ei osannut tehdä. Hän oli Haapavedellä Oulun kupeella, veli Helsingissä Meilahden sairaalan teho-osastolla 20.

Puhelu Meilahdesta tuli torstaiaamuna kello 9. Sinun pitää lähteä tulemaan nyt, jos haluat nähdä veljesi elossa.

Kun Oulun kone oli laskeutunut Helsinki-Vantaan kentälle, tieto oli jo verkkolehdessä. Ampumisen uhri menehtyi sairaalassa.

Kriminaalihuollon tukisäätiö oli alkanut järjestää tällaisia tapaamisia henkirikoksen tekijöiden ja uhrien omaisten välillä.

Toukokuussa matkalla hautajaisista kotiin Heini selasi kännykästä uutissivuja. Helsingin Sanomissa oli juttu naisesta, jonka tytär oli surmattu. Nainen oli tavannut tappajan vankilassa ja kysynyt tältä, miksi tytär oli pitänyt tappaa.

Artikkelissa kerrottiin, että Kriminaalihuollon tukisäätiö oli alkanut järjestää tällaisia tapaamisia henkirikoksen tekijöiden ja uhrien omaisten välillä. Niiden tarkoitus oli lieventää omaisten kärsimystä.

Oivallus tuli kirkkaana. Tuohon minäkin haluan!

Oven takana odotti mies, joka oli ampunut hänen veljensä.

Kaksi ja puoli vuotta myöhemmin Heini seisoi kokoushuoneen oven takana Kriminaalihuollon tukisäätiön tiloissa Tampereella. Hän tiesi, että oven takana odotti mies, joka oli ampunut hänen veljensä.

Hetken hän mietti, pitäisikö hänen jotenkin esittäytyä ampujalle. Pitäisikö kätellä?

Sitten hän avasi oven ja käveli suoraan sohvalla istuvan nuoren miehen luo.

Kumpikin ojensi kätensä.

Lue koko artikkeli Kodin Kuvalehdestä 6/2018. Voit lukea jutun myös digilehdestä sekä ilmaisena tähtiartikkelina, jos olet tilaaja tai teet kuukauden maksuttoman koetilauksen täällä.

Kirjailija Pauliina Rauhala kuuntelee lempirunoaan mieluiten laulettuna. Se muistuttaa siitä, mihin elämä tulisi käyttää.

”Minulla on joskus taipumus pelätä muutoksia ja jumiutua siihen, mitä muut ajattelevat. Sellaisissa tilanteissa saan voimaa runoista. Jotkin säkeet ovat kulkeneet mukanani vuosikymmeniä.

Yksi tärkeimmistä voimarunoistani on Kaarlo Sarkian Älä elämää pelkää. Siihen tiivistyy yhtä aikaa onni ja suru, löytäminen ja luopuminen, rohkeus ja rajallisuus.

”Kelaan laulua monta kertaa peräkkäin.”

En yleensä lue runoa itse vaan kuuntelen sitä Ritva Sorvalin laulamana, sävel on Kaj Chydeniuksen. Se on minulle ainoa oikea tulkinta. Silloin kun olen kuuntelutuulella, kelaan laulua monta kertaa peräkkäin, mieluiten yksin.

Runon jokaisen säkeistön lopussa viitataan kuolemaan. Nuorempana viittaus tuntui synkältä. Nyt se on vain lempeä ja viisas muistutus siitä, että elämän päivinä aika tulisi käyttää hyvin, asioihin ja ihmisiin, joilla on merkitys.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 6/2018.