Ristomatti Ratia kutsuu ystäväänsä Eeva Melaa usein muistitikukseen.
Ristomatti Ratia kutsuu ystäväänsä Eeva Melaa usein muistitikukseen.

Ristomatti Ratian, 76, muisti ei ole enää entisensä, mutta onneksi on ystävät.

Matka palvelutalosta muotoilutoimistoon on sata metriä. Ristomatti Ratia, 76, käy yhä joka päivä toimistollaan.

Hän istuu omassa tuolissaan, ratkoo sudokuja, lukee lehtiä ja seurailee, kuinka Eeva Mela ja Elina Lappi tekevät töitä.

”Eeva ja Elina ovat Dementia-Sistersini”, Ristomatti sanoo.

Eeva ja Ristomatti ovat ystäviä.

Kun Ristomatti lähtee toimistolta kotiin, Eeva muistuttaa: ”Laitapas lapaset käteen. Kannattaa vetää takin vetskari ylös, ulkona on kylmä. Onhan puhelin mukana?”

Ensimmäiset oireet Ristomatin muistin heikkenemisestä ilmaantuivat muutama vuosi sitten.

Kosmopoliitille maailma on ollut koti. Ristomatti on matkustanut yli 50 maassa.

Nyt arki mahtuu muutaman korttelin sisälle. Koti. Ratian toimisto. Lounasravintola Goodwin kauppahallin kupeessa, sieltä saa hyviä pihvejä. Kerran tai pari viikossa Mäkelänrinteen uimahalli.

”Ystävyys ei voi olla sellaista, että lasketaan, kuka auttaa enemmän.”

Eeva: Joskus muisti hiukan pätkii, mutta Ristomatti on äärettömän skarppi ja urhea, ja loppu menee huumorilla.

Ristomatti: Muut saavat muistaa puolestani sen, mitä en muista. Minä olen töissä makutuomari, mutta Eeva ja Elina ovat muistitikkujani. Heihin on luotto.

Eeva: Ystävyys ei voi olla sellaista, että lasketaan, kuka auttaa enemmän. Ei vain voi olla. Eikä sellaista, että hylätään toinen, kun alkaa mennä vaikeaksi.

Ristomatti: Minusta tuntuu, että elämä on juuri nyt parempaa kuin koskaan aikaisemmin. Selkeämpää.

Lue Ristomatin ja Eevan koko haastattelu 8.3. ilmestyneestä Kodin Kuvalehdestä 5/2018. Voit lukea jutun myös digilehdestä tai ilmaisena tähtiartikkelina, jos olet tilaaja tai teet kuukauden maksuttoman koetilauksen täällä.

 

Vierailija

Suunnittelija Ristomatti Ratia muutti palvelutaloon: ”Ystävät muistavat puolestani, jos en itse enää muista”

Jos lukisit koko jutun , niin huomaisit, että kysymys on yksityisestä paikasta. Ei ole siis vienyt paikkaa sukulaiseltasi ja maksaa itse hoitonsa. Toivottavasti pääsee sukulaisesi pian hyvään paikkaan hoitoon. Kannattaa faktat tarkistaa, ennenkuin päästää kateuden mieleensä.
Lue kommentti
Vierailija

Suunnittelija Ristomatti Ratia muutti palvelutaloon: ”Ystävät muistavat puolestani, jos en itse enää muista”

Ihana Risto-Matti Ratia on luonut uran suuren taiteilijapersoonan perillisenä, mikä ei liene helppo yhtälö. Olen onnellinen niiden ihmisten puolesta, jotka saavat hänestä seuraa palvelutalossakin. Mukavaa leppoisaa ja mielenkiintoista elämää hänelle toivotan. Hurmaava persoona!
Lue kommentti
55-vuotias Jaana Rahkonen asuu Varkaudessa ja työskentelee hoitoalalla. Hänellä on kolme lasta ja viisi lapsenlasta. Jaanan motto kuuluu: ”Luoja koettelee, muttei hylkää.”
55-vuotias Jaana Rahkonen asuu Varkaudessa ja työskentelee hoitoalalla. Hänellä on kolme lasta ja viisi lapsenlasta. Jaanan motto kuuluu: ”Luoja koettelee, muttei hylkää.”

Jaana Rahkonen alkoi seurustella miehensä Arin kanssa melkein lapsena. 38 vuotta myöhemmin hän jäi leskeksi ja aloitti uudenlaisen elämän. ”Kaikki muistomme olivat yhteisiä”, Jaana sanoo.

”Hautajaisissa pappi lohdutti ja sanoi, että Arin kuolemalla on jokin tarkoitus.

Vastasin, että kerropas, mikä se tarkoitus on. Pappi oli ennestään tuttu, joten kehtasin sanoa niin.

Halusin tietää, mikä tarkoitus oli viedä minulta mies, jonka kanssa olin elänyt...

Taija Tyynmaa eli kuusi vuotta kaduilla. Raitistumisen jälkeen alkoi uusi elämä. 

”Hyvä, että olet vankilassa. Niin kirjeessä luki. Kirjeen oli kirjoittanut juuri täysi-ikäiseksi tullut tyttäreni. 'Nyt minun ei tarvitse jatkuvasti pelätä, milloin tulee soitto, että äiti on kuollut', tytär kirjoitti.

Silloin pohjani tuli vastaan. Ymmärsin todella, miten väärin olin tehnyt. 

”Panta jalassani muistutti, että vankilaan en halua palata.”

Kesäkuussa 2016 pääsin koevapauteen ja lähdin suoraan päihderiippuvaisten Minnesota-hoitoon. Kun hoidon aikana kerroin tarinani hoitajalle, asiat loksahtivat paikoilleen. Tajusin, mitä haluan ja mitä en. Panta jalassani muistutti, että vankilaan en halua palata.

Halusin raitistua, ja tein sen. Huumeet ja alkoholi jäivät.

Olin ollut asunnottomana kuusi vuotta. 

 

KUN MENIN ÖISIN rappukäytävään nukkumaan, varmistin, että rappuset olivat sellaiset, ettei minua voinut nähdä askelmien välistä.

Kun sisällä asunnoissa joku veti vessan tai kolisutteli ovia, heräsin. Kun aamuyöllä lehdenjakaja tuli jakamaan lehtiä, olin niin hiljaa kuin osasin.

”En halunnut, että kenellekään paljastuisi, ettei minulla ollut kämppää.”

Silloin tällöin vartija tuli keskellä yötä paikalle, läimäisi valot päälle ja käski häipyä. Yritin heittää tilanteen vitsiksi, naureskella, että hitsi kun meni ilta pitkäksi.

En halunnut, että kenellekään paljastuisi, ettei minulla ollut kämppää.

 

KAIKKI OLI RIISTÄYTYNYT käsistä, kun äitini kuoli yllättäen. Olin 30-vuotias, kun aloin käyttää huumeita. Aikaisemmin olin kokeillut jotain silloin tällöin. Äidin kuoleman jälkeen oli ihan sama, millä sain pääni sekaisin, kunhan sain.

Kotonani oli jatkuvasti bileet, musiikki soi yötä päivää. Jonakin selkeänä hetkenä maksoin äidin perintörahoilla kerralla vuoden vuokrat, jotta ainakin asuntoni säilyisi.

Sitten jouduin vankilaan suorittamattoman yhdyskuntapalveluksen vuoksi. Vankilassa ollessani sain kuulla, että olin saanut häädön asunnostani. Kun vapautuisin, tavaroideni pitäisi olla päivässä pois asunnostani. Ulosottomies puhui minulle lisää aikaa, neljä päivää.

Niiden päivien jälkeen olin asunnoton.

 

ISTUIN VANKILASSA huumausainerikoksista ja maksamattomista sakoista seitsemän kertaa.

Raitistumiseni jälkeen sain kaupungilta tuetun vuokra-asunnon. En alkuun meinannut uskoa sitä. Kotona oleminen täytyi opetella kokonaan alusta.

”Parikymppinen tyttäreni opetti minut laittamaan ruokaa ja käymään kaupassa.”

Niin väärinpäin kuin se meneekin, parikymppinen tyttäreni opetti minut laittamaan ruokaa ja käymään kaupassa.

Ensin ajattelin, että minun pitäisi esimerkiksi hyvittää kaikki lapsilleni rahallisesti. Nyt tiedän, että ainoa tapa, millä voin hyvittää tapahtunutta, on olla raitis ja vihdoin läsnä. Heidän ei tarvitse enää miettiä, missä olen tänään.”

Millaista on asunnottoman arki? Mitä Taija joutui opettelemaan, kun hän kuuden vuoden jälkeen sai taas oman kodin? Lue Taijan koko tarina Kodin Kuvalehdestä 14/2018. Voit lukea jutun myös digilehdestä tai ilmaisena tähtiartikkelina, jos olet tilaaja tai teet kuukauden maksuttoman koetilauksen täällä.

enemmän empatiaa

Asunnottomuudesta selvinnyt Taija, 39: ”Raitistuminen alkoi kirjeestä, jonka tytär lähetti vankilaan”

Hienoa! Hyvä että hän jaksoi ponnistaa ylöspäin. Nimimerkki ¨itse aiheutettu¨ - me ihmiset olemme erilaisia ja joillekin esim. toisen tärkeän ihmisen menetys on vaikeampi kuin toisille. Emme me voi antaa tuomioita sen mukaan miten joku reagoi, jos hän ei sille mitään voi. En katso että tässä on kyse itsesäälistä vaan päinvastoin, hän kertoi tarinansa lyhyesti ja ytimekkäästi.
Lue kommentti