Jonna Nordströmin iloisenkirjavaan sukkamalliin mahtuu raitoja, sydämiä, neliöitä ja kolmioita. Nämä sukat ovat Jonna Nordströmin itse tekemiä.
Jonna Nordströmin iloisenkirjavaan sukkamalliin mahtuu raitoja, sydämiä, neliöitä ja kolmioita. Nämä sukat ovat Jonna Nordströmin itse tekemiä.

”Aloin vain kutoa jotain. En yleensä käytä ohjeita vaan annan oman luovuuteni tulla puikoille”, porilainen Jonna Nordström kertoo. Näin syntyivät kauniit kirjoneulesukat, jotka Jonna kuvasi nettiin, ja neuleväki innostui heti. JonSukkien suosio yllätti keksijänsä.

 

Jonna Nordström sai pikkusiskoltaan 40-vuotislahjaksi kasan sukkalankoja. Vuoden päästä langat olivat edelleen käyttämättä, ja Jonna päätti vihdoin tarttua niihin.

”Katselin pussia ja mietin, mitä tekisin. Valitsin väreiksi mustan, valkoisen ja pinkin.  Kuten aina, aloin vain kutoa jotain. En käytä yleensä ohjeita vaan annan oman luovuuteni tulla puikoille.”

Sukista tuli heti Jonnan lempisukat. Hän laittoi niistä kuvan Facebookiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Ihmiset alkoivat tehdä sukkia jo ilman mallia.”

”Postasin kuvan muutamaan Facen villasukkaryhmään. Niitä ihasteltiin kilvan ja niihin pyydettiin ohjetta. Kerroin, ettei ohjetta ole, mutta kuvasta saa ottaa mallia.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hittisukat olivat syntyneet. Ne tunnetaan JonSukat-nimellä. Jonna joutui laatimaan myös ohjeen.

”Ihmiset alkoivat tehdä sukkia jo kuvista mallia ottaen ennen kuin olin edes tehnyt varsinaisia ohjeita.”

”Koiralle takki ja vauvalle haalari”

Jonna kertoo opetelleensa kutomaan sukkia kuutisen vuotta sitten. Kaksi vuotta sitten hän päätti perustaa blogin, jotta saisi laitettua jonnekin kuvia kutomuksistaan. Villasukkarakkautta-blogin jälkeen syntyi vielä Facebook-ryhmä ”Villasukkarakkautta -ohjeet JonSukkiin <3”.

Sen suosio on hurja menestystarina: vuodessa suljettuun ryhmään on liittynyt yli 23 000 jäsentä.

Ohjeet JonSukka-malleihin löytyvät ryhmän sivuilta ja ovat jaossa maksutta. Alun perin malli oli polvisukkamallisiin villasukkiin.

”On tehty kaulahuivia, villatakkia ja vauvalle haalaria. Vain mielikuvitus on rajana!”

”Kun sukkieni suosio alkoi kasvaa, aloin kehitellä muitakin malleja. Polvisukkien jälkeen tulivat naisten lyhyet sukat, miesten sukat, vanttuut, Marimekko-kuviolliset polvisukat, Suomi 100 -keräykseen oma vauvojen malli, säärystimet, pitkän muotoinen hiippalakki ja lasten koot sukkiin.”

Jonnan mukaan JonSukista on tullut suoranainen ilmiö. Nyt neulomisen harrastajat keksivät itsekin uusia malleja JonSukka-tyylillä.

”On tehty kaulahuivia, villatakkia, vauvalle haalaria, kissoille ja koirille takkeja. Vain mielikuvitus on rajana! Tällainen tavan kutoja ei olisi ryhmää perustaessaan uskonut, että siinä olisi joskus enemmän kuin muutama sata jäsentä.”

JonSukka-ryhmään kuuluva Kirsi Auvinen neuloi kymmenessä päivässä neuletakin. "Olin lomalla, niin oli aikaa. Rakastan JonSukka-mallia!" Kirsi kertoo.
JonSukka-ryhmään kuuluva Kirsi Auvinen neuloi kymmenessä päivässä neuletakin. "Olin lomalla, niin oli aikaa. Rakastan JonSukka-mallia!" Kirsi kertoo.

Paula Väätti neuloi JonSukkia TAYS:siin vastasyntyneille. ”Näihin jää väkisellä koukkuun! Ovat joutuisat kutoa.”
Paula Väätti neuloi JonSukkia TAYS:siin vastasyntyneille. ”Näihin jää väkisellä koukkuun! Ovat joutuisat kutoa.”

”Ekat, muttei vikat!”

Malli on kaunis, ja Jonna arvelee, että käsityönystävät voivat pitää myös sen helppoudesta.

”Kirjoneuleen kuviot ovat helpoimmasta päästä, joten monet ensikertalaiset ovat uskaltaneet kokeilla näillä malleilla kirjoneuletta ensi kertaa. Väreillä pääsee leikittelemään, ja se onkin iso syy tehdä uudet ja taas uudet erilaisilla väreillä. Ryhmän motoksi on muodostunut lause ekat, muttei vikat!”.

Jonna itse tekee esimerkiksi polvisukista aina erilaiset.

”Laitan kuviot eri järjestykseen tai teen erilaisia kuvioita. Minua puuduttaisi kutoa aina ihan prikulleen samanlaisia.”

”Nyt kudon enemmän läheisilleni”

Ammatiltaan Jonna Nordström on lähihoitaja ja töissä Porin Reposaaressa kotihoidossa.

”Hoidan siis vanhuksia heidän kodeissaan.”

Vapaa-ajalla hän neuloo sukkia lähes joka päivä: joskus puolisen tuntia, joskus aamukymmenestä iltakuuteen. Ystäviensä kanssa hän on perustanut LankaLyylit-nimisen käsityökerhon.

”Kokoonnumme kerran kuussa kutomaan ja oppimaan uusia juttuja toisiltamme.”

Sukkia Jonna tekee sekä itselleen, myyntiin että hyväntekeväisyyteen.

”Viime vuonna kudoin todella paljon myyntiin ja muille kutominen jäi vähiin. Sitä edellisenä vuonna taas kudoin melkein 50 paria hyväntekeväisyyteen. Tämän vuoden olen pyhittänyt omille jutuille, eli kudon sukkia enemmän lahjaksi läheisilleni, jotka jäivät viime vuonna vallan ilman sukkia.”

Neljä vuotta sitten Jonna perusti siskonsa kanssa Hyväntekeväisyysryhmä KFC – Knit for Charityn.

”Sukkia alkoi olla vähän joka nurkassa. Mietimme, mihin niitä voisi lahjoittaa.”

”Meillä ja äidillämme alkoi olla sukkia vähän joka nurkassa. Mietimme, mihin voisimme niitä lahjoittaa. Keksimme ajatuksen omasta ryhmästä, jotta saisimme lahjoitukset varmasti perille oikeisiin kohteisiin.”

Isoja kassillisia sukkia ja muita neuleita on lahjoitettu muun muassa lastenkoteihin, lotille ja veteraaneille, vanhuksille sekä ensi- ja turvakotiin. Nyt keräyksen kohteena ovat päihde- ja mielenterveyskuntoutujat.

”Lahjoittaminen antaa hyvän mielen myös tekijälle”, Jonna sanoo.

 

#villasukkarakkautta #jonsukatesittelyssä #käsityöpäivä #tuuri #kyläkauppakeskinen #jonsukat

Henkilön Jonna (@villasukkarakkautta) jakama julkaisu

Jonna Nordström esitteli sukkiaan viime syksynä Tuurin kyläkaupan käsityöpäivässä.

”Tarvitsen itsekin aika paljon sukkia”

Hyvää mieltä sukkataituri saa myös itse neulomisesta – ja työn tuloksilla on aina käyttöä.

”Rakastan villasukkien käyttämistä ja käytän niitä kesät talvet. Siksi tarvitsen niitä itsellenikin aika paljon.”

Jonna neuloo mieluiten paksuista sukkalangoista, joille hän on myös ohjeet tehnyt.

”Minulla on niin löysä käsiala, että ohuista langoista kudottaessa pitäisi ottaa todella ohuet puikot, eikä työ tuntuisi valmistuvan millään. Villasukat ovat melko nopeat ja helpot tehdä.”

Jonna hymähtää, ettei hänen kärsivällisyydellään oikein isompia töitä voi tehdäkään.

”Kerran tein isoäidinneliöistä virkaten viltin. Sen tekeminen kesti vuoden!”

Sisältö jatkuu mainoksen alla