Noora Niinikorvelle joulussa tärkeintä on yhdessä olo perheen kesken.
Noora Niinikorvelle joulussa tärkeintä on yhdessä olo perheen kesken.

Niinikorven perheessä pukinkonttiin on jo hankittu lahjoja, askarteluja on suunniteltu ja jouluherkkuja testattu. Perheen äiti Noora Niinikorpi on toisen polven jouluintoilija, joka mietti ensimmäisenä uutta taloa ostaessaan joulukuusen paikkaa.

Naantalin Rymättylässä metsänlaidalla sijaitsevassa omakotitalossa on leijaillut joulunalun tunnelma jo syyskuusta lähtien.

Leivinuunista on noussut kardemumman ja kanelin tuoksu, kun Noora Niirikorpi, 32, on leiponut ensimmäisiä herkkukokeiluja tulevaa joulua varten.

”Olen tehnyt jo paljon kakkuja, ja olemme syöneet ja herkutelleet”, Noora kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tänä vuonna hänellä hyvin aikaa tehdä jouluvalmisteluja, sillä hän on perheen kuopuksen kanssa kotona äitiyslomalla. Syyskuussa hän ehti aloittaa myös joulusiivon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hän raivasi lasten vaatekaapit ja lelulaatikot turhasta tavarasta. Keittiön matot hän vaihtoi joulunpunaisiin ja kävi kuiva-ainekaapin sekä maustehyllyn läpi listaten puuttuvat ainekset.

Joululaulujen kuuntelemisesta perheessä tehtiin jopa kirjallinen sopimus.

Toisen polven jouluintoilija

Noora kertoo perineensä rakkauden jouluun äidiltään. Lapsuuden jouluista hän muistaa äidin touhotuksen leipomusten ja siivoamisen kanssa, voimakkaan hyasintin tuoksun ja isoäidiltä perityt paperiset vanhan ajan tontut, jotka muistuttivat metsänpeikkoja.

Joululaulujen kuuntelemisesta perheessä tehtiin jopa kirjallinen sopimus, sillä lapsena Nooralla oli tapana kysellä jatkuvasti, koska joululaulut saa laittaa soimaan.

”Teimme kirjallisen sopimuksen, että marraskuun 15. päivä niitä saa ruveta kuuntelemaan. Vanhempieni luona se perinne on edelleen voimassa”, Noora muistelee.

Nykyisin hän itse poikkeaa tästä perinteestä: omassa perheessä joululaulut raikuvat jo ennen marraskuuta. Kun Vesa-Matti Loirin joululevy soi, ovat jouluvalmistelut jo pitkällä Niinikorven perheessä.

On tärkeää, että lahja on valittu saajalleen huolella ja ajatuksella.

Myös lapsuudenkodissa leivottiin paljon joulun alla. Noora muistelee, että kipeänäkin piti päästä pipareita painamaan. Nykyisin kokkina työskentelevälle Nooralle on yhä tärkeää leipoa jouluisia herkkuja. Hieman kosteahko suklaakuivakakku on klassikkoherkku perheen joulupöydässä.

Niinikorven perheessä jouluherkuista nautitaan jo hyvissä ajoin ennen joulua.
Niinikorven perheessä jouluherkuista nautitaan jo hyvissä ajoin ennen joulua.

Jouluvalmisteluja pitkin vuotta

Vaikka Niinikorven perheessä tehdään suurimmat jouluaskareet vasta syksyllä, joulu on Nooran mielessä pitkin vuotta. Kun hän viime toukokuussa muutti miehensä ja kolmen lapsensa kanssa uuteen kotiin, hän ajatteli ensimmäisenä joulukuusen paikkaa. Heti joulukuun alussa perheen on tarkoitus pystyttää 12-vuotias tekokuusi olohuoneeseen, josta se näkyy sekä verannalle että eteiseen.

Joululahjoja Noora on kasannut kaappiin pitkin vuotta. Hänelle on tärkeää, että lahja on valittu saajalleen huolella ja ajatuksella.

”Kyllä joulu on aina mielessä. Vaikka olisi keskikesä, ja ajattelisi, että yritetään nyt nauttia tästä kesästä, niin kyllä sitä silti saattaa miettiä, että hei, tuosta esineestä tulee ihan se ihminen mieleen”, Noora kuvailee joululahjojen löytämistä.

Lähempänä joulua hän vielä tarkastaa kaikki lahjat ja miettii, sopivatko ne saajalleen. Jos lahja tuntuu väärältä, hän ostaa tilalle uuden. Käyttöä ylijääneille lahjatavaroille löytyy viimeistään omasta perheestä.

”Kyllä joulu on aina mielessä. Keskikesälläkin.”

Jouluvalmisteluihin kuuluu olennaisena osana myös korttien ja koristeiden askarteleminen. Syyskuussa hän on jo suunnitellut, mitä askartelee ja listannut tarvittavat askartelutarpeet. Lokakuussa hän tekee materiaalihankinnat, ja marraskuussa alkaa tekeminen ja kokeileminen. Tänä vuonna hän aikoo valmistaa esimerkiksi pienistä palloista kuumaliiman avulla joulukuusia.

Joulukorteissa Nooralle on tärkeää, että niissä näkyy myös hänen kolmen poikansa kädenjäljet – tai jalanjäljet, kuten viime vuonna. Silloin hän teki poikien jalanjäljistä lumiukkokortteja, joihin hän maalasi porkkanenät ja liimasi napit sekä kaulaliinat. Kortit hän jakoi tapansa mukaan henkilökohtaisesti ystäville ja sukulaisille.

Syksyn pimetessä Noora tykkää suunnitella ja tehdä itse joulukoristeita.
Syksyn pimetessä Noora tykkää suunnitella ja tehdä itse joulukoristeita.

Haikeus iskee jo aattoiltana

Noora kertoo miehensä pitävän häntä hieman höpsönä, kun joulu pyörii mielessä läpi vuoden. Siinä missä Noora leipoo ja askartelee, hänen miehensä ripustaa syksyn pimetessä ulos kausivaloja.

Pojilleen Noora on pyrkinyt opettamaan, että joulu on muutakin kuin pelkää lahjojen saamista.

”Se on myös yhdessä olemista ja pelailua. Sitä, että keskitytään perheen kesken olemiseen, ettei koko ajan tehtäisi vaan omia juttuja niin kuin arkena.”

Parasta onkin joulunalusaika, jolloin touhutaan jouluaskareiden parissa ja vasta tunnelmoidaan tulevaa joulua.

Jouluaattona Niinikorven perheessä ollaan yhdessä kotona. Lapsuudenkodista perinteeksi on jäänyt joulurauhan julistus, jonka seuraaminen on Nooralle tärkeää. Silloin koko perhe rauhoittuu television ääreen. Sitten Noora alkaa valmistella jouluruokia, ja kolmen aikoihin perhe kokoontuu syömään. Lahjat avataan jo neljältä, jotta lapsilla on aikaa leikkiä uusilla leluillaan.

Aattoiltana Nooran mieleen iskee haikeus – tässä tämä joulu nyt oli. Hänestä joulussa parasta onkin joulunalusaika, jolloin touhutaan jouluaskareiden parissa ja vasta tunnelmoidaan tulevaa joulua.

”Jouluun satsataan paljon, mutta kyllä ennen itse juhlaa tapahtuu enemmän”, Noora sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla