Riemun iloisenvärinen huone ilahduttaa kavereitakin. Seinällä on taiteilija Pertti Ohtosen työ.
Riemun iloisenvärinen huone ilahduttaa kavereitakin. Seinällä on taiteilija Pertti Ohtosen työ.

Vanhaan sairaalaan rakennetussa ullakkokodissa yhdistyvät kerrostalon ja maalla asumisen parhaat puolet. Riemu-poikakin saa sormensa multaan omalla viljelypalstalla.

Entisen mielisairaalan porraskäytävässä tulee väistämättä miettineeksi, kukahan kapeahkolla käytävällä on aikoinaan kulkenut. 1900-luvun alussa rakennetun jugend-sairaalan nurkat huokuvat historiaa.

Ullakkokerroksessa sijaitseva lapsiperheen koti palauttaa kuitenkin ajatukset tähän päivään. Pitkänomaisen eteisen päässä avautuvat valoisat ja korkeat oleskelutilat vinoine kattoineen ja pilareineen.

"Meille kerrottiin, että asunnossa tuntuu siltä kuin asuisi puussa."

Lattiasta kattoon valkoinen koti tuntuu valoisalta ja tilavalta. Vanha sairaala kunnostettiin asuinrakennukseksi vuonna 2005.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Liinu Kostiainen ja Kaiku Hynynen sekä Riemu, 7, ovat asuneet Nikkilän vanhalla sairaala-alueella Sipoossa muutaman vuoden. Mielenkiintoinen miljöö jäi Liinun mieleen jo 2000-luvun alussa, kun alueen ensimmäistä taloyhtiötä remontointiin asuinkuntoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Paikka nousi uudestaan mieleen, kun Vantaalla asunut perhe alkoi poikansa syntymän jälkeen etsiä isompaa kotia.

”Näimme tämän kodin asuntonäytössä kevättalvella, jolloin lumi oli vielä maassa. Edellinen omistaja sanoi tuolloin, että odottakaapa vain, kun lehdet puhkeavat toukokuussa. Silloin tuntuu kuin asuisi puussa. Hän oli ihan oikeassa”, Liinu sanoo.

Liinulle löytyi bonuksena samalta alueelta työhuone, jossa hän voi työstää korumallistoaan.

Eteisen päässä avautuu näyttävä oleskelutila kirjahyllyineen. Vanhat punaiset tuolit ovat perintöä Kaikun ukilta. Raitamatto, Hemtex.
Eteisen päässä avautuu näyttävä oleskelutila kirjahyllyineen. Vanhat punaiset tuolit ovat perintöä Kaikun ukilta. Raitamatto, Hemtex.

Luontoon kotiovelta

Ullakkokodin ikkunaruuduista avautuu kotoisa näkymä suojaisaan pihapiiriin. Pienimpiä lapsia vanhempineen on kokoontunut hiekkalaatikolle. Koululaiset laahustavat verkkaisesti kohti kotia. Kaikkialla on hiljaista – maalaiselämää urbaaneilla mausteilla.

Jokipuistoon ovat löytäneet ne perheet, jotka kaipaavat niin luonnonrauhaa kuin vanhan kerrostalon tunnelmaakin.

Kesäelämään kuuluvat viljelypalstat.

”Luonto alkaa täällä kirjaimellisesti kotiovelta. Alueella ei ole autoliikennettä, joten Riemun voi huoletta päästää kavereineen ulkoleikkeihin. Ei siis ihan tavallista kerrostaloelämää”, Liinu sanoo.

Elämistä helpottavat Jokipuiston yhteisöllisyys sekä hyvät naapuruussuhteet. Alueen kesäelämään kuuluvat viljelypalstat, joita taloyhtiöt vuokraavat asukkaille. Pieteetillä hoidetut kasvimaat ovat pieni nähtävyys ohikulkijoille.

Kasvukauden lähestyessä pihoilla vaihdetaan ahkerasti puutarhavinkkejä ja loppukesästä kokoonnutaan viettämään sadonkorjuujuhlia. Liinu ja Kaiku hoitavat kasvimaataan jo viidettä vuotta.

Yhteinen näkemys

Pariskuntaa ihastutti puistomaisen asuinympäristön lisäksi koti, jossa oli hienoja yksityiskohtia ja ratkaisuja. Sisustuksen ja visuaalisen markkinoinnin parissa työskentelevä Liinu ihastui ensimmäisenä huonekorkeuteen, ruutuikkunoihin ja arjessa toimivaan tilanjakoon.

Ikkunoita ei tarvitse peittää verhoilla.

”Pidän siitä, että koti on kompakti ja yhdessä tasossa. Olohuone on selvästi kodin sydän, jossa vietämme paljon aikaa”, Liinu kertoo.

Ullakkokerroksen etu on myös oma rauha. Vastapäinen kerrostalo on matkan päässä. Toisella puolella asuntoa ikkunoista avautuu avara puistomaisema. Ikkunoita ei tarvitse peittää verhoilla.

Uusi koti oli ostohetkellä hyvässä kunnossa, mutta perheen mielestä se kaipasi valkoista väriä. Ennen muuttoa Liinu ja Kaiku maalauttivat vaaleanharmaat seinät ja punertavat kirsikkaparketit valkoisiksi.

Valo siivilöityy kauniisti olohuoneen ruutuikkunoista. Ruokapöydän ympärillä on Espoon Leppävaaran Kansantalon juhlatilan vanhat tuolit.
Valo siivilöityy kauniisti olohuoneen ruutuikkunoista. Ruokapöydän ympärillä on Espoon Leppävaaran Kansantalon juhlatilan vanhat tuolit.

Vanha Pepsi-laatikko ilostuttaa olohuoneen pöydällä. Kaiku toi sen tuliaisina työmatkalta Japanista.
Vanha Pepsi-laatikko ilostuttaa olohuoneen pöydällä. Kaiku toi sen tuliaisina työmatkalta Japanista.

Keittiöremonttia kypsyteltiin mielessä vuoden päivät. Muutoksessa keittiön ja olohuoneen välissä oleva seinä purettiin ja sen paikalle asennettiin työskentelytaso. Valkoisten pintojen pariksi valikoitui musta ja selkeälinjainen keittiö.

”Vinojen kattojen vuoksi saimme tosissamme suunnitella, miten seinätila käytettäisiin tehokkaasti”, Liinu sanoo.

Turha krääsä on karsittu minimiin.

Sisustamista helpottaa se, että pariskunnalla on sama maku. Kodissa yhdistyvät modernit huonekalut, kirpputorilöydöt ja värikkäät yksityiskohdat. Kaikki turha krääsä on karsittu minimiin ja jokainen hankinta harkitaan huolella.

”Kun koti on selkeä, valoisa ja toimiva, lapsiperheen arkikin sujuu paremmin”, Liinu toteaa.

”Kaiku tuo silti usein työmatkoiltaan hauskoja ostoksia. Esimerkiksi olohuoneen pöytänä toimiva vanha Pepsi-laatikko on tuliainen Japanista.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla