Näin syntyy blogipostaus.  Satu pitelee tablettia, jolla näkyy pysäytyskuva elokuvasta.  Tiia ottaa kuvan, jossa tabletin kuva istuu täydellisesti taustaan.
Näin syntyy blogipostaus. Satu pitelee tablettia, jolla näkyy pysäytyskuva elokuvasta. Tiia ottaa kuvan, jossa tabletin kuva istuu täydellisesti taustaan.

Ystävykset Tiia Öhman ja Satu Walden pitävät suosittua Fangirl Quest -blogia, joka on ehdolla Suomen parhaaksi matkablogiksi 2017. Matkustelu vie rahat, mutta on joka sentin arvoista.

Mahtoi se olla outo näky kaikille chicagolaisille, jotka sinä päivänä ajoivat La Salle Streetiä pitkin.

Kuvittele nyt: Nainen kyyhöttää kameran kanssa keskellä vilkasliikenteistä risteysaluetta. Hänen edessään seisoo nainen, joka pitelee kädessään tablettitietokonetta. Kuvaaja tähtää kamerallaan tablettia pitelevään naiseen ja antaa ohjeita:

”Tabletin vasenta puolta ylös. Seis! Oikeaa vähän taakse. Pysy siinä!”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Samalla hetkellä autoille vaihtuu vihreä valo, ja tablettinainen huutaa varoituksen. Molemmat väistyvät kadun reunaan odottamaan, että liikenne taas hiljenee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos autoilijat ehtisivät katsoa, he näkisivät, että tabletilla on pysäytyskuva Batman-elokuvasta Yön ritari. Kuvassa  Christian Balen näyttelemä Batman makaa juuri siinä samassa chicagolaisessa risteyksessä. Heath Ledgerin Jokeri on juuri hyppäämässä hänen ylitseen.

Batman: Yön ritari, Chicago. "Kun elokuvantekijät kuvasivat tätä kohtausta, he saivat kadun suljettua. Me emme saaneet."
Batman: Yön ritari, Chicago. "Kun elokuvantekijät kuvasivat tätä kohtausta, he saivat kadun suljettua. Me emme saaneet."

Kuvaaja on Tiia Öhman. Tablettia pitelee Satu Walden. Yhdessä he pitävät Fangirl Quest -blogia, jota varten he kiertävät rakastamiensa elokuvien ja tv-sarjojen kuvauspaikoilla. Siellä he ottavat freimattuja kohtauskuvia – siis hakevat tabletilta kyseisessä paikassa kuvatun kohtauksen ja ottavat valokuvan, jossa tabletin kuva ja takana oleva maisema sulautuvat yhteen.

Blogilla on parhaimmillaan 50 000 lukijaa kuukaudessa. Vuonna 2017 se pääsi ehdolle Blog Awards Finland 2017 -kisaan Suomen parhaiden matkablogien sarjassa.

Käsistä lähti tämä fanitus

Vuonna 2004 Satu Walden on lukutoukka ja kotihiiri, joka fanittaa Poets of the Fall -bändiä. Kun bändi tulee Helsinkiin, Satu pakottaa itsensä ulos.

”Keikan nähtyäni tiesin, että mitään mahtavampaa ei ole. Äkkiä lisää!” Satu sanoo.

Samaan aikaan samassa kaupungissa myös Tiia Öhman on ihastunut Poets of the Falliin. Tiia tekee Subtv:lle Mehuhetki-musiikkiohjelmaa ja haastattelee siihen bändin laulajaa ja kitaristia. Satu näkee haastattelun ja nauhoittaa sen VHS-kasetille.

Maaliskuussa 2005 Poets of the Fall keikkailee vantaalaisessa yökerhossa. Tiia on paikalla, Satu myös. Satu katsoo Tiiaa kaukaa.

”Ajattelin, että on se cool, kun se on ollut telkkarissa”, Satu kertoo.

Hän rohkaistuu nykäisemään Tiiaa hihasta, ja he puhuvat bändistä ja Tiian tekemästä haastattelusta.

Onpa kiva tyyppi. Molemmille jää sama tunne.

Naiset tapaavat uudestaan Poets-keikoilla ja alkavat kiertää niitä yhdessä. Ensin Suomessa, kohta Ruotsissa, sitten he ajavat bändin perässä ympäri Saksaa. Moskovan-keikalle mennään junalla, Los Angelesiin lentokoneella.

Molemmat ovat samaa mieltä: käsistä lähti tämä fanitus. Se ei ollut ensimmäinen eikä viimeinen kerta.

Kahvia Bobbylle

Pitikö ranteeseen pujottaa ensin neonvihreä vai neonoranssi ponnarilenkki? 37-vuotias Satu ei enää muista, mutta neljävuotiaana hän tiesi sen tarkkaan. Kaikki oikeat Dingo-fanit tiesivät. Satu oli katkera äidilleen, joka ei päästänyt häntä Dingon keikalle.

Samoina 1980-luvun alkuvuosina Tiia oli kypsässä kuuden vuoden iässä ja hänellä oli kaksi kiharatukkaista poikaystävää. Toinen oli Dallasin Bobby, toinen Ritari Ässä. Kerran mummolassa Tiia kattoi Dallasin jälkeen keittiön pöydälle Arabian kahvikupin, asetin ja leipälautasen. Mummo ilahtui: Laitatko sinä meille kahvia? Tiia ei saanut sanotuksi, että ei kun Bobbylle.

Ritari Ässän kuvaa Tiia kantoi farkkuhaalareiden rintataskussa ja esitteli sitä kavereille hiekkalaatikolla. David Hasselhoffin kasvoihin jäi valkoinen viiru, kun kuva kului taitoksista.

”Pari vuotta sitten kirjoitin kuvajutusta Twitteriin, ja sen jälkeen David Hasselhoffista tuli minun Twitter-seuraajani. 30 vuoden jälkeen suhteemme lopulta etenee”, Tiia nauraa.

Kuvaan tähtien kanssa

Ah, Pariisi, vuosi 2012 ja kauhudraamasarja Supernaturalin fanitapahtuma! Vähän kallis reissuhan se oli, mutta kyllä kannatti. Satu ja Tiia tapasivat siellä toisia sarjan faneja ja tähtiäkin ja ottivat heidän kanssaan kaverikuvia.

Hop On Hop Off -bussin kattoterassilla jompikumpi sen sanoi ääneen:

”Siistiä matkailla leffateemalla.”

Seuraavana kesänä naiset matkustivat Etelä-Walesiin moikkaamaan kavereita, ja kas, eikös juuri niissä maisemissa ollut kuvattu tv-sarjoja Doctor Who ja Sherlock?

Siellä Tiia ja Satu ottivat ensimmäiset kuvansa, jossa tabletilla ollut kohtauskuva yhdistyi maisemaan.

Etelä-Walesista naiset jatkoivat Lontooseen, jossa Merlin-tv-sarjan päätähti Colin Morgan näytteli teatterissa Shakespearea. Näytöksen jälkeen he ajoivat yötä myöten Pohjois-Walesiin – inspiraatio siihenkin tuli Merlin-sarjasta. Siellä kuningas Arthur tarun mukaan kestitsi ritareitaan.

Ja kun Pohjois-Walesissa oltiin, kauankos enää kaasutteli Skotlantiin Harry Potter -elokuvien maisemiin.

Kahdeksan päivää autolla tien päällä. Matkamuistona muutama hauska kuva, jossa näkyy tv-sarjan kohtaus tabletilla ja taustalla sama maisema. Muita faneja huvittaakseen Tiia pani kymmenen parasta kuvaa nähtäväksi internetiin.

Ensimmäisen viikon aikana kuvia jaettiin 60 000 kertaa.

”Pitele minua pystyssä”

Kesällä 2013 tapahtui muutakin. Sadulta muun muassa meni kiva työpaikka tapahtumajärjestäjän palveluksessa, kun puolet työntekijöistä sai kenkää yt-neuvotteluissa.

Naiset pohtivat tilannetta. Ei parisuhdetta, ei lapsia, ei asuntolainaa. Kummallakaan ei ollut sitovaa työpaikkaa, sillä Tiia oli tehnyt jo pitkään valokuvauskeikkoja freelancerina ja markkinointialan työtä osa-aikaisena. Toisin sanoen ei ollut mitään syytä, miksi he eivät lähtisi asumaan vuodeksi Etelä-Walesiin sikäläisten kavereittensa naapuriin.

Vuokra-asunnot sanottiin irti. Vaatteet ja muu välttämätön mahtuivat kahteen matkalaukkuun. Jäljelle jääneen omaisuutensa naiset vaihtoivat kirpputorilla matkarahoiksi tai veivät varastoon.

Elokuussa 2013 Tiia ja Satu teippasivat leffajulisteita cardiffilaisen vuokrakaksion seiniin. Walking Dead, Sherlock, Supernatural, Dr Who, Avengers. Sarjamaku meni yksiin, niin kuin 80-prosenttisesti aina.

Tarkoitus oli tehdä töitä vaikka popcorninmyyjinä elokuvateatterissa, mutta työpaikat olivat tiukassa. Työnhaun ohessa naiset päättivät jatkaa kuvauspaikoilla kiertämistä. Yli 20 000 seuraajan yleisö Tumblr-palvelussa vaati lisää kuvia.

Downton Abbey, Bampton. "Downton Abbeys kuvauspaikkana käytettyyn Highcleren linnaan emme ole vielä päässeet, koska retket pitää varata hyvissä ajoin. Sen sijaan kävimme Bamptonissa, jossa sarjaa on kuvattu paljon. Kylä on ottanut sarjan omakseen, siellä myydään karttojakin kuvauspaikoista."
Downton Abbey, Bampton. "Downton Abbeys kuvauspaikkana käytettyyn Highcleren linnaan emme ole vielä päässeet, koska retket pitää varata hyvissä ajoin. Sen sijaan kävimme Bamptonissa, jossa sarjaa on kuvattu paljon. Kylä on ottanut sarjan omakseen, siellä myydään karttojakin kuvauspaikoista."

Rahattoman piti tehdä valintoja. Vuokraisiko halvan auton, jolla pääsisi kuvauspaikoille vai ostaisiko talvitakin? Helppo päätös. Mitä hyötyä takista on saarella, jossa vaatteet jäävät kosteiksi kuivausrummussakin?

Kuvauspaikoilla kiertämisen lisäksi Satu ja Tiia alkoivat jäljittää myös käynnissä olevia kuvauksia.

Oli hienoa nähdä näyttelijöitä työssään. Se tunne, kun Sherlock itse, Benedict Cumberbatch, tulee juttelemaan kuvauksia seuranneille faneille, jotka ovat seisoskelleet sateessa työpäivän verran. Tai kun käy teatterissa katsomassa Thor-elokuvassa esiintynyttä Tom Hiddlestonia ja pääsee kättelemään häntä näytöksen jälkeen.

Satu: ”Se oli epätodellista.”

Tiia: ”Tuli olo, että oho, pitele minua pystyssä vähän aikaa.”

Satu: ”Tom oli tosi kiva ja ystävällinen. Tiedän, että hän on tavallinen ihminen, mutta silti.”

Tiia: ”Vaikka kaikki tiesivät hänen nimensä, hän esittäytyi. Hello, I am Tom, how are you. Sellaiseen ei vain totu. Se on aina yhtä jännää.”

Vitsi, mikä tyyppi!

Hyvännäköinen mies mutta surkea näyttelijä? Ei riitä.

Hyvä näyttelijä mutta kehno tv-sarja? Ehei.

Fanittamiseen tarvitaan yhdistelmä hyvää tuotetta ja hyvää näyttelijää sekä yksi asia, josta Tiia ja Satu eivät tingi. Karisma on ykkönen.

”Katsot ruudulta, että vitsi, mikä tyyppi. Tajuat, että osa kiehtovuudesta tulee roolihahmosta, mutta lopulta kyse onkin siitä, miten hyvin näyttelijä hahmoa esittää”, Satu selittää.

Eikä sekään riitä. Fanitettavien on oltava hyviä tyyppejä muuallakin kuin ruudussa. Sellaisia kuin Supernaturalin päänäyttelijät. Heistä Tiia ja Satu puhuisivat koko päivän.

”He kiertävät vuodessa kymmenissä fanitapahtumissa ja saavat aina faneilta hyvää palautetta”, Satu sanoo.

”He käyttävät asemaansa hyväntekeväisyyteen. Heillä on ollut kampanjoita, joissa osa fanipaitojen tuotosta on mennyt avuksi esimerkiksi masentuneille nuorille tai katastrofien uhreille”, Tiia jatkaa.

Uskolliset fanit kaikkialla maailmassa lähtevät mukaan kampanjoihin. Varoissaan olevat ostavat monta paitaa ja lahjoittavat niitä faneille, joilla ei ole varaa edes yhteen.

Fanit ovat perhe.

Takaisin Dallasiin

Kevät 2014, yhdeksän vuotta ensitapaamisen jälkeen, Satu ja Tiia ajavat Kanadan Vancouverista etelään halki Yhdysvaltojen, kuvauspaikasta toiseen. Kuusi viikkoa menee. Kaikki kohteet on valittu sen mukaan, mitä sarjoja tai elokuvia niissä on kuvattu.

San Franciscosta löytyy kadunkulma, jossa Steve McQueen seisoi elokuvassa Bullit. Kyltit ja palopostit ovat tallella 46 vuotta elokuvan ensiesityksen jälkeen.

San Diego ja Top Gun. Albuquerque ja Breaking Bad.

Ja sitten: Dallas! Taa-da taa-da taa-tadda-taa-taa. Tunnussävel lapsuusvuosilta ei unohdu koskaan.

Naiset ajavat ranchille, jossa legendaarisen tv-sarjan ulkokuvat kuvattiin. Se on helppo löytää, sillä siellä järjestetään turistikierroksiakin.

Dallas, Texas. "Kävimme Southfork-ranchilla, jossa oli kuvattu Dallasin ulkokuvia. Oli hienoa! Oppaana oli nainen, joka oli tavannut Larry Hagmanin ja kaikki."
Dallas, Texas. "Kävimme Southfork-ranchilla, jossa oli kuvattu Dallasin ulkokuvia. Oli hienoa! Oppaana oli nainen, joka oli tavannut Larry Hagmanin ja kaikki."

Isoisä Jockin muotokuva seinällä. Museohuoneessa Patrick Duffyn (Bobbyn) kipsiin painetut kädenjäljet. Oppaana nainen, joka näki omin silmin, miten vaikeaa Linda Graylla (Sue Ellenillä) oli kuvauksissa Larry Hagmanin (J.R.:n) kuoleman jälkeen.

Tiia ei voi pidätellä kyyneleitä, kun nainen siitä kertoo.

Itku tulee monta kertaa

Kuvauspaikan löytyminen tuntuu siltä kuin astuisi elokuvaan.

”Atlantassa tuli tunne, että kohta tulevat Walking Dead -sarjan kuolleet kulman takaa. Huh, se oli hienoa!” Tiia kertoo.

Sekin riittää, että laskeutuu koneesta Los Angelesin lentokentälle ja aistii valon, jonka on nähnyt niin monessa suuressa elokuvassa.

Itku on tullut monta kertaa molemmilta. Katso nyt, missä me ollaan!

”Olen kamppaillut pitkään masennuksen kanssa. Se tulee ja menee, mutta reissussa se ei ikinä iske. Heti kun istumme autoon, minulla ei ole huolen häivää”, Tiia kertoo.

Ei siltikään, vaikka reissut ovat kaukana lomamatkoista. Ensimmäisellä Amerikan-kierroksellaan naiset heräsivät joka aamu puoli seitsemän, viettivät 14 tuntia tien päällä ja tekivät illalla valmistelut seuraavaa päivää varten. Koskaan ei käynyt mielessä, että taasko pitää lähteä.

”Sarjat ja elokuvat ovat pakoa todellisuudesta ja saavat ollakin”, Satu sanoo.

”Tämä on intohimojuttu.”

B niin kuin Benedict

Työnjako reissuilla on aina sama. Satu tekee reittisuunnitelmat, laatii aikataulut ja ajaa. Homma sujuu, koska hän on opiskellut matkailualaa ja tehnyt töitä tapahtumajärjestäjälle.

”Minä en pystyisi siihen. Myöhästyin kerran lennolta viikon, kun matkustin yksin”, Tiia tunnustaa.

Tiia valokuvaa, suunnittelee automatkojen soittolistat ja navigoi. Hänen vastuullaan on myös pitää kuski hereillä. Siihen auttaa esimerkiksi fanituspeli. Siinä keksitään kirjain kerrallaan asioita, jotka liittyvät johonkin fanituksen kohteeseen. A niin kuin Andrew Lincoln ja Atlanta. B niin kuin Boyd Holbrook ja Benedict Cumberbatch. Näyttelijä, esine tv-sarjasta, hahmon tai jakson nimi, kaikki kelpaa, kunhan toinen ymmärtää, miten se liittyy fanitukseen.

”Ihmeellisesti se pitää aivot hereillä, vaikka ajaisi monta sataa kilometriä viivasuoraa jenkkiläistä tietä”, Satu sanoo.

Poika kuunsirpissä

Tänä syksynä on taas luvassa muutama reissu Atlantin toiselle puolelle. Blogi ei vieläkään elätä mutta auttaa kovasti matkojen toteuttamisessa, koska se on huomattu turismi- ja filmialalla. Tiia ja Satu pääsevät muun muassa tekemään Vancouverin filmauskohteista oppaan, joka palvelee kaupungin turismia.

”Tämä on kuin startupin perustamista. Joudut tekemään hirveästi töitä, ennen kuin joku jossain alkaa maksaa siitä”, sanoo Tiia.

Sen verran naiset ovat edistyneet, ettei heidän enää tarvitse nukkua joka yötä rähmäisissä motelleissa tai kaverinkavereiden nurkissa. Blogilla on niin paljon lukijoita, että moni hotelli suostuu tarjoamaan yösijan blogimainintaa vastaan. Ei sviittiä, mutta siistin huoneen kumminkin.

Vaikka on nurkissa yöpymisessäkin puolensa. Kerran yösijan emäntä sattui olemaan elokuvaohjaaja Steven Spielbergin entinen työntekijä. Hänen poikansa oli juuri se poika, joka onkii kuunsirpissä Spielbergin perustaman DreamWorks-yhtiön logossa.

”Emäntämme paljasti sen, kun oli ottanut vähän viiniä. Poika oli paikalla, varmaan jotain 19-vuotias. Hän sanoi, että äiti älä viitti”, Tiia kertoo.

Tähdet kertovat, komisario Palmu, Helsinki. "Olemme asuneet suurimman osan elämästämme Helsingissä. Kuva Palmu-elokuvasta on kunnianosoituksemme rakkaalle kotikaupungillemme."
Tähdet kertovat, komisario Palmu, Helsinki. "Olemme asuneet suurimman osan elämästämme Helsingissä. Kuva Palmu-elokuvasta on kunnianosoituksemme rakkaalle kotikaupungillemme."

Pennitön mutta onnellinen

Sadun äiti on ollut alusta saakka Fangirl Quest -blogin suurin fani. Muut läheiset eivät ymmärrä ihan vieläkään, mistä Tiian ja Sadun hommassa syvimmiltään on kyse, mutta ylpeitä he ovat silti. Taas ovat meidän tytöt maailmalla, pääsivät aamutelevisioonkin.

On tutuilta tullut myös kritiikkiä. Jos on aina rahat loppu, miksi ihmeessä ette mene oikeisiin töihin?

”Emmehän me nyt voi lopettaa, kun koko ajan tulee uusia mahdollisuuksia. HBO-kanava poimi meidät juuri virallisiksi Game of Thrones -lähettiläiksi!” Satu sanoo.

”Olen pennitön mutta onnellinen. Tämä on minun valintani”, sanoo Tiia.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2017.

Lue Fangirl Quest -blogia täällä!

The Blog Awards Finland 2017 -gaalassa 27.10. palkitaan vuoden parhaat blogit. Fangirl Quest kisaa parhaan matkablogin tittelistä.

Neuvoja leffamatkaajalle

1 Monien suursarjojen kuvauspaikoille on opastettuja retkiä. Lontoosta voi ostaa Downton Abbey -kierroksia, Pohjois-Irlannista bussiretkiä Game of Thrones -kuvauspaikoille. Älä unohda Harry Potter -studioita Lontoon lähellä!

2 Jos haluat seikkailla omin päin, netin fanisivuilta löytyy paljon tietoa. Kirjoita hakusanoiksi sarjan tai elokuvan nimi ja sanat ”filming location” tai tutustu sivustoon The Worldwide Guide to Movie Locations. Huomaa: kohtausta ei välttämättä ole kuvattu siellä, missä se elokuvan mukaan tapahtuu.

3 Jos haluat kurkistaa käynnissä oleviin kuvauksiin, paras apu löytyy Twitteristä. Joillain sarjoilla on kuvauksille omistetut aihetunnisteet eli hashtagit, ja aktiivisissa kuvauskaupungeissa on usein omat tunnisteensa. Esimerkiksi Vancouverin tuotannot löytyvät hashtagilla #yvrshoots.

Ajattelija

Toivoa sopii, että nämä ei sitten 40-vuoden päästä surkuttele lehtien palstoilla, kun eläke on niin pieni. Että kyllä sinne eläkkeeseen pitää se tasokorotus saada, kun on koko ikänsä töitä tehnyt.

Jokainen tavallaan elämänsä elää. Kaikkea hyvää blogisteille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla