Turkulainen mies on tottunut laulamaan tunteistaan. ”Sen kaiken teen mä siksi vain, koska kulta sä jaksat olla mun omanain.”
Turkulainen mies on tottunut laulamaan tunteistaan. ”Sen kaiken teen mä siksi vain, koska kulta sä jaksat olla mun omanain.”

Hänen kanssaan elämä on melkein yhtä rapujuhlaa ja jokiristeilyä. Onnistuimme löytämään 14 syytä, joiden vuoksi turkulainen on paras puoliso.

 1. Turkulaisen sanomana kielteiselläkin on myönteinen merkitys. Et sä mittä kaffet ota?
 2. Häntä ei tarvitse hävetä. Ruotsin tyylituulet puhaltavat ensin länsirannikolle, mistä sitten leviävät muualle.
 3. Hän on saanut sivistyksen verenperintönä. Kun turkulainen ylittää reissulta kotiin palatessaan Varsinais-Suomen rajan, hän saapuu sivistyksen kehtoon eli siihen ainoaan oikeaan pääkaupunkiin.
 4. Hänen kanssaan aikaa ei kulu turhaan jaaritteluun, vaan asiaan päästään nopeasti. Onk nakei?
 5. Hänen kotikaupungissaan tunnet olevasi ulkomailla. Tai jos et tunne, hän muistaa kertoa, että Turku on Suomen Pariisi.
 6. Hänen kanssaan syöt hyvin. Jos et hänen keittiössään, niin jossakin kaupungin kehutuista ravintoloista. Hyvää totanoi ruakahalua!
 7. Hän vie sinut purjehtimaan. Tai ainakin Förillä tois puol jokke.
 8. Hänellä on voittajan geenit. Ei voi olla sattumaa, että Riitta Väisänen, Lola Odusoga ja Saku Koivu ovat kaikki kotoisin Turusta.
 9. Hänellä on eteenpäin menemisen meininki. Katsokaa vaikka Jethro Rostedtia.
 10. Jos tuuri käy, hän on imenyt itseensä myös kirjallista sivistystä Turun kulttuurikapakoissa ja osaa keskustella punaviinilasin ääressä sulavasti kirjallisuudesta (ainakin Reijo Mäen ja Riku Korhosen tuotannosta). Otetaan viäl yhret!
 11. Hänen kanssaan kesä on yhtä jokiristeilyä, rockfestivaalia ja rapujuhlaa – ja jokilaivan kannella hankitun päivetyksen ansiosta hän käy melkein ruotsalaisesta. Vaik kui pal kivaa!
 12. Kun elämä murjoo, hänen olemuksensa muistuttaa turvallista Mauno Koivistoa: ”Yleensä elämässä on viisasta luottaa siihen, että kaikki menee hyvin.”
 13. Jotkut väittävät turkulaisia vaikeasti lähestyttäviksi. Jos olet onnistunut hurmaamaan yhden, onnittelut! Se on saavutus.
 14. Hän saattaa olla uskollista sorttia. Mä näitä polkuja tallaan kai viimeiseen asti, jos sä rakkaani seisot mun vierelläin.

Lintujen asuntomarkkinat alkavat kohta kuumentua. Ole mukana sesongissa ja hanki niille pönttöjä.

Haluaisitko pihapiiriisi pieniä, kauniita seuralaisia ensi kesäksi? Katso pihapuita sillä silmällä, koska kohta linnutkin katsovat. Kolopesijät eivät ainoastaan laula titityytä – nyt ne etsivät myös kiivaasti pesimäpaikkoja.

”Alkukeväällä eli juuri nyt on paras aika pönttöjen ripustamiseen tulevan kevään ja kesän pesintöjä ajatellen”, kertoo Johannes Silvonen Helsingin seudun lintutieteellisestä yhdistyksestä Tringasta.

Kirjosiepolle ehtii laittaa kodin vielä vapun alla.

Myöhemmin saapuvien muuttolintujen, kuten kirjosiepon pöntön ehtii hyvin ripustaa vielä huhtikuun lopullakin, mutta tiaisten ja kottaraisen pöntöt kannattaa ripustaa viimeistään maaliskuussa.

Silvonen lisää, että oikeastaan pönttöjä voi kiinnitellä mihin vuodenaikaan tahansa, haittaa siitä ei ainakaan ole.

Mutta miten ne vanhat pesäainekset pöntöissä? Siivoamiseenkin kannattaa lintujen avuksi osallistua, mutta mieluiten syksyllä.

”Paras ajankohta pönttöjen puhdistamiseen on alkutalvi, kun pakkaset ovat alkaneet. Silloin varhaisimmat pesijät, kuten tiaiset aloittelevat jo sopivien pesäpaikkojen varailemista.”

Pöntön voi tilata myös netistä

Reippaimmat nikkaroivat linnunpönttöjä itse. Jos ei jaksa, Johannes Silvosen mukaan parhaita paikkoja niiden hankkimiseen ovat luontokaupat.

”Esimerkiksi Lintuvarusteessa, joka on lintuharrastajien liike pääkaupunkiseudulla, on iso valikoima pönttöjä. Toki muistakin kaupungeista varmasti löytyy hyviä liikkeitä. Ja yksi suosituimmista nettikaupoista lienee Linnunpontto.com.”

Silvonen kertoo, että omaan nakutteluun ohjeita löytyy Tringan nettisivuilta.

Sydäntä lämmittää jo ajatuskin siitä, että sieltä ne linnut taas liihottavat merten yli tänne kaunista kesäämme odottamaan. Mitkä linnut tulevat ensimmäisinä ja niihin pönttöihin sitten muuttavat?

Ensimmäisinä tulevat kottaraiset, uuttukyyhkyt ja telkät.

Johannes Silvonen kertoo, että näinä päivinä alkaa saapua etelämpänä talvehtineita kottaraisia.

”Muita pöntöissä pesiviä muuttajia, jotka tulevat aikaisin, ovat uuttukyyhky ja vesilinnuista telkkä. Pöntössä pesivistä pikkulinnuista kirjosieppo ja leppälintu saapuvat vasta myöhemmin keväällä, vapun tienoilla ja toukokuun alkupuolella.”

Mutta ihan ensimmäisiä asukkaita pöntöissä saattavat kuitenkin olla tiaiset. Niistä suuri osa on viettänyt täällä talvensa ja iloitsee keväällä uudesta kodista.

TÄTÄ MIETIN. Opiskelukaverini lähetti 20 vuotta sitten kirjoittamansa lehtijutun, jossa olin ollut kuvamallina ja haastateltavana. Jutussa kiittelin sähköpostia nopeaksi yhteydenpitokeinoksi ja moitin aikasyöpöksi. Yhtä asiaa en vielä silloin tajunnut harmitella.

Sain ensimmäisen sähköpostiosoitteeni parikymmentä vuotta sitten. Viestin lähetys onnistui vain yliopiston atk-luokassa ja tietokoneelle joutui jonottamaan. Koneella sai olla rajoitetun ajan, joten kirjoitin kirjeet kotona käsin ja kun pääsin tietokoneelle, naputtelin ne sähköpostiin. Paperista kirjettä en kehdannut lähettää ystävilleni vuosiin.

Sähköposti syrjäytti nopeasti soittamisen ja tekstiviestit.

Yhtäkkiä kaikki bilekutsut ja hampaankoloon jääneet asiat tulivat tekstinä tietokoneelle. Alkuun oli jännittävää saada uusia viestejä.

Nopeasti siitä tuli myös stressiä, kun sähköpostia piti olla tarkistamassa harva se hetki, jotta mikään tärkeä asia ei menisi ohi. Puhelimella soittaminen jäi unholaan, ja tekstiviestejäkin lähetin niukasti, koska ne maksoivat.

Kahdeksan vuotta sitten sain älypuhelimen ja sähköposti siirtyi puhelimeen. Sähköpostin käyttö lopahti ja tekstiviestit muuttuivat minikirjeiksi. Soittaminen pysyi paitsiossa.

Viime syksynä liityin viimein Whatsappiin ja tekstiviesteily loppui kuin seinään. Sitä en uskonut, että soittaminen voisi vähentyä entisestään, mutta niin tapahtui.

Lyhytkin asia vaati kymmenen viestin ketjun – ei mitään järkeä!

Nopeasti alkoi ärsyttää. Soittamalla asia olisi selvinnyt parissa minuutissa, nyt tuli naputeltua kymmenen pikaviestiä kerralla ja aikaa meni puolikin tuntia. Ärsytti lisää.

Ehkä siksi tapahtui ihme: aloin käyttää puhelinta jälleen soittamiseen – vihdoin, 20 vuoden tauon jälkeen!

Saman oivalluksen tekivät myös ystäväni, lapsen kavereiden vanhemmat ja äitini. Ja kas, nyt puhelin ei piippaa jatkuvasti vaikka pieniä suloisia sydän-viestejä ja pikakuulumisia onkin ihana saada. Melkein vielä ihanampaa on taas kuulla läheisten ääniä ja vaihtaa huomaamattaan myös muita kuulumisia kuin selvittää vain se asia, jota pelkkä pikaviesti – tai sähköposti – olisi käsitellyt.