Kuvat
Getty Images
Tukka hyvin, kiiltääkö naama – muokkaatko sinä kuviasi somessa? Kuvituskuva.
Tukka hyvin, kiiltääkö naama – muokkaatko sinä kuviasi somessa? Kuvituskuva.

Miten suhtaudut kuvamuokkaukseen somessa? Vastaa kyselyyn ja osallistu jutuntekoon! Kaikkien vastaajien kesken arvotaan palkinto.

Moni haluaa muokata somessa julkaisemiaan selfieitä tai vähintään julkaista itsestään juuri sen parhaimman otoksen. Se on tavallista ja kytkeytyy ihmisen perustarpeisiin, sanoo psykoterapeutti ja sosiaalipsykologi Emilia Kujala.

Kujalan mukaan meille on luontaisesti tärkeää kuulua joukkoon.

”Sosiaalinen tiedonkäsittelymme on virittynyt tosi vahvasti arvioimaan sitä, mitä muut ihmiset meistä ajattelevat. Miltä minä näytän toisten ihmisten silmissä? Tulenko hyväksytyksi osana minulle tärkeää laumaa?”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ihminen saattaa tiedostamattaankin ajatella, että tietyllä tavalla muokattu kuva on sosiaalisesti hyväksyttävämpi kuin muokkaamaton kuva, sillä yhteiskunnan kauneusihanteet istuvat tiukassa. Tämä saattaa kannustaa sipaisemaan kuvan päälle filtterin, joka tekee kasvoista ihanan kuulaat ja ripsistä hieman pidemmät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kujala sanoo, että kun ihminen laittaa itsestään kuvan vaikkapa Facebookiin tai Instagramiin, siinä näkee itsensä ikään kuin ulkopuolelta.

”Silloin tulemme korostuneesti tietoiseksi itsestämme ja hallitsemme myös sitä vaikutelmaa, millaisena haluamme itse itsemme nähdä.”

Toisia muokatut somekuvat kuitenkin ärsyttävät. Taustalla on usein ajatus siitä, että jokainen on kaunis omana itsenään, ja sen tulisi riittää. Siloteltujen kuvien katsotaan myös lisäävän esimerkiksi ulkonäköpaineita.

Miten sinä toimit somessa, kun julkaiset itsestäsi kuvia tai näet toisten tekevän niin? Vastaa allaolevaan kyselyyn ja osallistu jutuntekoon! Kaikkien vastaajien kesken arvotaan 2 kpl Kodin Kuvalehden uusinta numeroa 2/2023.

Yhteystietosi:

Haluan saada tarjouksia tuotteista ja palveluista, uutuuksista ja kilpailuista Sanoma Aikakauslehdiltä ja Sanoma-konserniin kuuluvilta yhtiöiltä.
* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla