Bostoninterrieri Lennu saapui Jenni Haukion ja Sauli Niinistön perheeseen vuonna 2011. Helmikuussa sen elämässä alkaa uusi vaihe.
Bostoninterrieri Lennu saapui Jenni Haukion ja Sauli Niinistön perheeseen vuonna 2011. Helmikuussa sen elämässä alkaa uusi vaihe.

Eläintenkouluttaja Marjaana Lohivirta vinkkaa, että vanhempien kannattaisi jo odotusaikana kanniskella vaikkapa nallea tai nukkea koiran nähden. Näin eläin tottuu hiljalleen huomion jakautumiseen. 

Helmikuussa koittaa hetki, jolloin ulko-ovi kolahtaa ja kotiin astuu kaksi onnellista ihmistä, tuoreet vanhemmat. Toinen heistä kantaa turvakaukaloa, ehkä isä. Sitten vauvaa aletaan varovasti kuoria talvihaalarista.

Silloin bostoninterrieri Lennu todennäköisesti tunkee itsensä tapahtumien keskipisteeseen, utelias kun on. "Oikea pusukone", Lennun isäntä on joskus luonnehtinut.

Koira ajattelee luultavasti, että tulokas haisee tutulta, vähän kuin emännän ja isännän hajut olisi yhdistetty.

Aivan yllätyksenä uusi perheenjäsen ei Lennulle kuitenkaan tule.

"Koirilla on herkät aistit ja ne ymmärtävät enemmän kuin me ihmiset arvaammekaan", sanoo eläintenkouluttaja Marjaana Lohivirta.

"Jos koira on saanut köllötellä äidin vatsan päällä jo raskausaikana, se on hoksannut, että jotakin uutta on tapahtumassa. Vatsastahan kuuluu kaikenlaisia ääniä."

Ja sitten ovat vielä hajut. Erilaiset ja uudet, mutta koiran nenään kuitenkin kodikkaat.

"Koira ajattelee luultavasti, että tulokas haisee tutulta, vähän kuin emännän ja isännän hajut olisi yhdistetty."

Nalle tai nukke sopii harjoitusvauvaksi

Ihannetapauksessa koiraa on valmisteltu vauvan saapumiseen myös käytännön konstein.

Isän olisi hyvä tuoda jo etukäteen synnytyslaitokselta jokin vauvan vaatekappale haisteltavaksi.

Marjaana Lohivirran mukaan tulevien vanhempien kannattaisi kanniskella esimerkiksi nukkea tai nallea sylissään odotusaikana.

"Oikea pusukone", on Sauli Niinistö luonnehtinut Lennu-koiraansa. Kuva: Heikki Kotilainen / HS.
"Oikea pusukone", on Sauli Niinistö luonnehtinut Lennu-koiraansa. Kuva: Heikki Kotilainen / HS.

Näin koira oppii, että ihmisten kädet ja huomio eivät enää ole vapaana koko ajan koiraa varten.

"Isän olisi myös hyvä tuoda jo etukäteen synnytyslaitokselta jokin vauvan vaatekappale tai rätti haisteltavaksi."

Tai sitten vieraiden vauvojen kanssa voi lähteä vaunulenkille, vähän kuin antamaan esimakua tulevasta. Vaunujen kanssa kulkemista kannattaa muutenkin harjoitella jo etukäteen.

"Jos koiran ja vauvan yhteiselo ei ala sujua, voi ottaa yhteyttä ammattitaitoiseen eläintenkouluttajaan."

Koirakin kaipaa seuraa

Eläinten tunteet ovat hyvin samanlaisia kuin ihmisillä, Marjaana Lohivirta sanoo.

Ilo, suru, hoivavietti, kaipuu toisten seuraan, tunteiden koko kirjo.

Siksi koiralle tulisi antaa omaa aikaa myös sen jälkeen, kun vauva on tullut kotiin.

"Lenkit eivät saisi typistyä hihnassa kulkemiseksi rattaiden työntämisen tahtiin, vaan välillä pitää päästä myös juoksemaan."

Lennu on tottunut julkisuuteen pienestä pitäen. Vauvan tuoma ääni ja vilinäkään ei sitä välttämättä häkellytä, onhan salamavalojen räiske koiralle tuttua.
Lennu on tottunut julkisuuteen pienestä pitäen. Vauvan tuoma ääni ja vilinäkään ei sitä välttämättä häkellytä, onhan salamavalojen räiske koiralle tuttua.

Okei, ihan tuttu pikkuihminen

Todennäköisesti Lennun ja vauvan yhteiselo alkaa mutkattomasti. Niin yleensä käy.

"Koirat ovat monissa asioissa paljon fiksumpia kuin me ihmiset, eivätkä hössötä turhasta", Marjaana Lohivirta sanoo.

Kun vauva on saatu nukahtamaan, Lennu luultavasti käpertyy isännän syliin.

"Useimmiten koira vain toteaa, että okei, tuo pikkutyyppi on uusi osa tätä perhettä ja saanut alkunsa tutuista ihmisistä."

Kun vauva on saatu nukahtamaan, Lennu luultavasti käpertyy isännän tai emännän syliin.

Sitten huokaistaan ja ihmetellään yhdessä.

Asiantuntijana eläintenkouluttaja Marjaana Lohivirta

Päivitys klo 11.57: juttuun korjattu asiantuntijan titteli

Miten teidän perheessänne on koiran ja vauvan yhteiselo lähtenyt käyntiin? Anna vinkkisi presidenttiparille oheisessa kyselyssä! Vastauksia saatetaan käyttää nimettömänä myöhemmin Kodin Kuvalehdessä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lintujen asuntomarkkinat alkavat kohta kuumentua. Ole mukana sesongissa ja hanki niille pönttöjä.

Haluaisitko pihapiiriisi pieniä, kauniita seuralaisia ensi kesäksi? Katso pihapuita sillä silmällä, koska kohta linnutkin katsovat. Kolopesijät eivät ainoastaan laula titityytä – nyt ne etsivät myös kiivaasti pesimäpaikkoja.

”Alkukeväällä eli juuri nyt on paras aika pönttöjen ripustamiseen tulevan kevään ja kesän pesintöjä ajatellen”, kertoo Johannes Silvonen Helsingin seudun lintutieteellisestä yhdistyksestä Tringasta.

Kirjosiepolle ehtii laittaa kodin vielä vapun alla.

Myöhemmin saapuvien muuttolintujen, kuten kirjosiepon pöntön ehtii hyvin ripustaa vielä huhtikuun lopullakin, mutta tiaisten ja kottaraisen pöntöt kannattaa ripustaa viimeistään maaliskuussa.

Silvonen lisää, että oikeastaan pönttöjä voi kiinnitellä mihin vuodenaikaan tahansa, haittaa siitä ei ainakaan ole.

Mutta miten ne vanhat pesäainekset pöntöissä? Siivoamiseenkin kannattaa lintujen avuksi osallistua, mutta mieluiten syksyllä.

”Paras ajankohta pönttöjen puhdistamiseen on alkutalvi, kun pakkaset ovat alkaneet. Silloin varhaisimmat pesijät, kuten tiaiset aloittelevat jo sopivien pesäpaikkojen varailemista.”

Pöntön voi tilata myös netistä

Reippaimmat nikkaroivat linnunpönttöjä itse. Jos ei jaksa, Johannes Silvosen mukaan parhaita paikkoja niiden hankkimiseen ovat luontokaupat.

”Esimerkiksi Lintuvarusteessa, joka on lintuharrastajien liike pääkaupunkiseudulla, on iso valikoima pönttöjä. Toki muistakin kaupungeista varmasti löytyy hyviä liikkeitä. Ja yksi suosituimmista nettikaupoista lienee Linnunpontto.com.”

Silvonen kertoo, että omaan nakutteluun ohjeita löytyy Tringan nettisivuilta.

Sydäntä lämmittää jo ajatuskin siitä, että sieltä ne linnut taas liihottavat merten yli tänne kaunista kesäämme odottamaan. Mitkä linnut tulevat ensimmäisinä ja niihin pönttöihin sitten muuttavat?

Ensimmäisinä tulevat kottaraiset, uuttukyyhkyt ja telkät.

Johannes Silvonen kertoo, että näinä päivinä alkaa saapua etelämpänä talvehtineita kottaraisia.

”Muita pöntöissä pesiviä muuttajia, jotka tulevat aikaisin, ovat uuttukyyhky ja vesilinnuista telkkä. Pöntössä pesivistä pikkulinnuista kirjosieppo ja leppälintu saapuvat vasta myöhemmin keväällä, vapun tienoilla ja toukokuun alkupuolella.”

Mutta ihan ensimmäisiä asukkaita pöntöissä saattavat kuitenkin olla tiaiset. Niistä suuri osa on viettänyt täällä talvensa ja iloitsee keväällä uudesta kodista.

TÄTÄ MIETIN. Opiskelukaverini lähetti 20 vuotta sitten kirjoittamansa lehtijutun, jossa olin ollut kuvamallina ja haastateltavana. Jutussa kiittelin sähköpostia nopeaksi yhteydenpitokeinoksi ja moitin aikasyöpöksi. Yhtä asiaa en vielä silloin tajunnut harmitella.

Sain ensimmäisen sähköpostiosoitteeni parikymmentä vuotta sitten. Viestin lähetys onnistui vain yliopiston atk-luokassa ja tietokoneelle joutui jonottamaan. Koneella sai olla rajoitetun ajan, joten kirjoitin kirjeet kotona käsin ja kun pääsin tietokoneelle, naputtelin ne sähköpostiin. Paperista kirjettä en kehdannut lähettää ystävilleni vuosiin.

Sähköposti syrjäytti nopeasti soittamisen ja tekstiviestit.

Yhtäkkiä kaikki bilekutsut ja hampaankoloon jääneet asiat tulivat tekstinä tietokoneelle. Alkuun oli jännittävää saada uusia viestejä.

Nopeasti siitä tuli myös stressiä, kun sähköpostia piti olla tarkistamassa harva se hetki, jotta mikään tärkeä asia ei menisi ohi. Puhelimella soittaminen jäi unholaan, ja tekstiviestejäkin lähetin niukasti, koska ne maksoivat.

Kahdeksan vuotta sitten sain älypuhelimen ja sähköposti siirtyi puhelimeen. Sähköpostin käyttö lopahti ja tekstiviestit muuttuivat minikirjeiksi. Soittaminen pysyi paitsiossa.

Viime syksynä liityin viimein Whatsappiin ja tekstiviesteily loppui kuin seinään. Sitä en uskonut, että soittaminen voisi vähentyä entisestään, mutta niin tapahtui.

Lyhytkin asia vaati kymmenen viestin ketjun – ei mitään järkeä!

Nopeasti alkoi ärsyttää. Soittamalla asia olisi selvinnyt parissa minuutissa, nyt tuli naputeltua kymmenen pikaviestiä kerralla ja aikaa meni puolikin tuntia. Ärsytti lisää.

Ehkä siksi tapahtui ihme: aloin käyttää puhelinta jälleen soittamiseen – vihdoin, 20 vuoden tauon jälkeen!

Saman oivalluksen tekivät myös ystäväni, lapsen kavereiden vanhemmat ja äitini. Ja kas, nyt puhelin ei piippaa jatkuvasti vaikka pieniä suloisia sydän-viestejä ja pikakuulumisia onkin ihana saada. Melkein vielä ihanampaa on taas kuulla läheisten ääniä ja vaihtaa huomaamattaan myös muita kuulumisia kuin selvittää vain se asia, jota pelkkä pikaviesti – tai sähköposti – olisi käsitellyt.