Kuvat
Lassi Rinne / Sanoma-arkisto
Tuo kuppi, olisikohan se Arabiaa? Pöytäkirppiksiltä voi tehdä löytöjäkin, ainakin jos tietää, mitä etsii.
Tuo kuppi, olisikohan se Arabiaa? Pöytäkirppiksiltä voi tehdä löytöjäkin, ainakin jos tietää, mitä etsii.

Kolme kirppisharrastajaa paljastaa, miten tekevät parhaat löytönsä. 

OPISKELE SOMESSA

Keräilijä Iivari Viilomaa, Helsinki: ”Koskaan ei tiedä, mistä se aarre tulee vastaan. Kesäaikaan erityisen hyviä löytöjä voi tehdä koti- ja pihakirppiksiltä. Kerran ajoimme koko Suomen läpi Norjaan Lofooteille. Minulla oli matkan jälkeen auto ihan täynnä tavaraa.

Isompien kaupunkien ulkopuolella hintataso on usein matalampi. Yksi Suomen parhaista kirpputorikaupungeista on Salo. Kerran löysin sieltä kaksi harvinaista Nanny Stillin Tarantella-mukia viikon sisään.

Puhelin on kirpputorilla hyvä apuväline. Esimerkiksi Google Lens -sovelluksella voi kuvata tavaran, ja sovellus kertoo siitä lisätietoja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Seuraan myös Instagramissa muita keräilijöitä ja Facebookin myynti-ilmoituksia. Niistä oppii valtavasti esimerkiksi suunnittelijoista sekä tiettyjen tehtaiden väreistä ja muotokielestä.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

TUTKI IKKUNAN ÄÄRELLÄ

Keräilijä Lauri Heikkilä, Tampere: ”Lasiesineitä kannattaa tarkkailla eri valaistuksissa. Kirpputorilla on usein hämärää, joten naarmut ja tummentumat huomaa paremmin esimerkiksi ikkunan edustalla tai lampun valoa vasten.

Huutokauppojen, kuten Bukowskin, tarjontaa selailemalla pysyy hyvin perillä siitä, missä hinnoissa tavarat liikkuvat.

Lahden Kisällistä (Mestarinkatu 12) teen usein löytöjä, esimerkiksi Kaarina Ahon pöllöfiguureja ja harvinaista lasia. 

Vanha tavara on usein laadukkaampaa ja persoonallisempaa kuin suoraan kaupasta ostettu. Vanhat asiat säilyttävät arvonsakin paremmin, ja niillä saa rakennettua oman näköisen sisustuksen. Minulla on perheeni kanssa yhteinen kirpputoriharrastus. Löytöjen tekeminen voi yhdistää.”

KATSO SINNE, MINNE MUUT EIVÄT

Kirppisharrastaja Sanna Jalkanen, Hankasalmi: ”Paras vinkki kirpputorille on vaivannäkö. Kannattaa vaivautua kaivelemaan ja katsomaan sinne, minne muut eivät ehkä katso: laatikoihin, tavaroiden sekaan ja kasojen alle. Olen tehnyt parhaat löytöni niin, että lakanapinon alla olikin piilossa Arabiaa.

Kaupunkien kirpputoreilta mukaani lähtee yleensä vain vaatteita, mutta pienten kylien ja kuntien kirpputorit ovat usein aarreaittoja.

Kantapaikkani on Hankasalmen Aseman kirppari (Kuuhankavedentie 25), jolta olen saanut kerättyä kokonaisen 12 hengen englantilaisen posliiniastiaston.

Hutiostoja ei juuri enää tule. Vielä kymmenen vuotta sitten saatoin ostaa kirpparilta jonkin ihan kivan jutun, mutta nykyään tulee punnittua tarvetta. Turhan ostaminen ei ole järkevää käytettynäkään.”

Kodin Kuvalehdessä 15/2022 kirppishaukat paljastavat lisää yllättäviä kirppishelmiä, joihin ovat törmänneet kotimaanreissuillaan. Tilaajana voit lukea jutun myös digilehdestä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla