Kuusi kirjallisuuden ystävää vinkkaa kiehtovimmat teokset pimeisiin syysiltoihin.

1. Maria Mustranta: Sokeita hetkiä

Häikäisevän hieno esikoisromaani kertoo poliisimiehestä, joka kostean illan päätteeksi tekee anteeksiantamattoman teon. Psykologinen moraalitutkielma panee lukijan miettimään omaa kantaansa oikeudenmukaisuuteen.
Kenelle: Niille, jotka haluavat haastaa itsensä ja laajentaa omaa ajatteluaan.

 

2. Camilla Grebe: Kun jää pettää alta

Psykologisen dekkarin jännitys ei synny ylenpalttisesta julmuudesta tai raakuuksista, vaan juoni on hienovaraisempi. Mutta kyllä tässä murhakin tapahtuu. 
Kenelle: Verenvuodatukseen kyllästyneille dekkarifaneille. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3. Hanna-Reetta Schreck: Minä maalaan kuin jumala 

Perusteellinen tietokirja Ellen Thesslefistä kurkistaa kultakauden unohdetun taiteilijan elämään. Kosmopoliitti oli kotonaan niin Euroopan kaupungeissa kuin pienessä Muroleessa Hämeessä. 
Kenelle: Vahvojen, omapäisten naisten ystäville. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Suositukset 1-3 antoi Marika Helovuo, joka on toiminut aiemmin kirjastonhoitajana ja työskentelee nyt kirjallisuuskouluttajana. Hän pitää Lukuneuvoja-nimistä kirjablogia.

4. Selja Ahava: Ennen kuin mieheni katoaa

Maaginen kuvaus kirjailijan omakohtaisesta kokemuksesta siitä, kuinka hänen miehensä päätti tulla naiseksi. Aihe on yllättävä, mutta tarjoaa lukijalle puhdistavan kokemuksen, johon voi samastua. 
Kenelle: Isoja aiheita pelkäämättömille.

 

5. Mikko Toiviainen, Ronja Salmi: 12 tarinaa kirjoittamisesta 

Tarinoiden kirjoittamisella elävät suomalaiset kirjailijat, bloggarit, räppärit ja tubettajat kertovat, miksi ja kenelle he kirjoittavat. Kirja saa pohtimaan, kuinka juuri minä voisin kirjoittaa. 
Kenelle: Innostajaksi nuorille kirjoittajille ja opettajien työvälineeksi kouluihin.

6. Riina Katajavuori: Mennään jo naapuriin 

Humoristisessa kirjassa kurkistetaan eri kulttuureista tulevien perheiden arkeen. Tavat ovat moninaiset, mutta arki on yllättävän samanlaista. Salla Savolaisen kuvituksessa on hauskoja yksityiskohtia. 
Kenelle: Lasten ja vanhempien yhteisiin lukuhetkiin. 

Suositukset 4-6 antoi Ilmi Villacís, joka on Lukukeskuksen toiminnanjohtaja. Lukukeskuksen tehtävänä on koota tietoa lukemisesta ja innostaa ihmisiä lukemaan enemmän. "Lukeminen on työni ja elämäntapa. Ja silti tuntuu siltä, ettei ole aikaa lukea tarpeeksi." 

7. Rosa Liksom: Everstinna 

Väkevä kuvaus siitä, miten helposti totumme fasistiseen ja väkivaltaiseen elämään. Everstinna aukaisee silmät ja ravistelee hereille. Meänkieli antaa aivan oman sävynsä taidokkaasti rakennetulle tarinalle. 
Kenelle: Niille, jotka ajattelevat, ettei heistä koskaan tule fasistia. 

8. Markku Hattula ja Abdirahim Hussein: Minä Husu, suomalialainen 

Suositun radiopersoonan ja kunnanvaltuutetun hurja mutta positiivinen elämäkerta kuvaa, kuinka Husu tuli yksin lapsipakolaisena Somaliasta Kenian kautta Suomeen, opetteli uuden kielen, opiskeli, pääsi töihin ja valtuustoon.  
Kenelle: Niille, jotka ajattelevat, että rajat pitäisi laittaa kiinni.  

9. Anders Hansen: Aivovoimaa 

Kannustava kirja siitä, miten voimme liikunnalla vahvistaa aivojamme. Kirjassa on erikseen liikuntaohjeet luovuuden parantamiseen, keskittymiseen tai vaikkapa uuden asian opettelemiseen.  
Kenelle: Niille, jotka ajattelevat, ettei heistä ole aktiiviliikkujiksi. 

Suositukset 7-9 antoi Baba Lybeck, joka on toimittaja, tuottaja ja Uutisvuodon ylituomari. Hän vetää ideoimiaan ja tuottamiaan talk show -henkisiä Kirja vieköön! -kirjallisuusiltoja Savoy-teatterissa.  

10. Elena Ferrante: Hylkäämisen päivät 

Kirjassa mennään syvälle jätetyn mieleen ja kuvataan rajua uuteen elämänvaiheeseen murtautumista. Ferranten kerrontatyyli on todella intensiivinen. 
Kenelle: Sydämensä särkeneille mutta ei herkkähermoisille.  

 

11. Tove Jansson: Bulevardi ja muita kirjoituksia 

Kirjaan on koottu 1934–1995 ilmestyneitä Janssonin kirjoituksia. Niiden kautta pääsemme esimerkiksi 1930-luvun Pariisiin ja aistimaan saaristolaiselämää. Rakastan Janssonin tyyliä, joka on pisteliäs ja humoristinen, mutta ei koskaan pateettinen tai tylsä!
Kenelle: Niille, joita kiinnostaa löytää Tove Janssonista uusia puolia. 

12. Kirsi Kunnas: Puut kantavat valoa 

70-vuotistaiteilijajuhlan kunniaksi julkaistu uusintapainos esikoisrunokokoelmasta on ihana matka Kunnaksen aikuisille kirjoittamiin runoihin. Niissä kuvataan mielentiloja hienovireisesti luonnon tapahtumien kautta.  
Kenelle: Pysähtymistä kaipaaville.  

 

 

Suositukset 10-12 antoi Johanna Venho, joka on runoilija, kirjailija ja kirjoittajaohjaaja. Häneltä on tänä vuonna ilmestynyt lastenkirja Opossumi repussa ja runokokoelma Saaren runot.  

13. Ane Riel: Pihka 

Tämän kirjan vuoksi lähetin perheeni koko päiväksi pois. Oli pakko saada lukea rauhassa ja selvittää, mitä tapahtuu vanhempien kuolleeksi ilmoittamalle tytölle, joka piileskelee kontissa kotitalonsa pihalla.
Kenelle: Jos tahdot lukea tarinan, joka on yhtäaikaa inhottava, inhimillinen, viisas, rakkaudellinen ja kammottava.

Suosituksen 13 antoi Kodin Kuvalehden toimittaja Anna Pihlajaniemi.

14. Matti Rönkä: Yyteet

Tuntematon sotilas -pastississa datafirman uudet tuulet puhaltavat kumoon jermun toisensa jälkeen. Väliportaan pomo Koskelan Ville yrittää pitää paketin kasassa. Rönkä tarjoilee lukijalle parhaimmillaan hykerryttäviä muunnoksia Väinö Linnan klassikon keskeisistä kohtauksista ja hahmoista. Kirjan konsulttijargon on tyrmäävän tuttua.

Kenelle: Kirja antaa eniten Tuntemattomansa tuntevalle.

Suosituksen 14 antoi Kodin Kuvalehden toimituspäällikkö Salla Stotesbury.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla