Mikä on riittoisaa, ruokaisaa ja kypsyy itsestään? Saat sinne piiloon eilisen yrtit ja pehmenneet tomaatit. Vastaus: laatikko kaikilla mausteilla!
Mikä on riittoisaa, ruokaisaa ja kypsyy itsestään? Saat sinne piiloon eilisen yrtit ja pehmenneet tomaatit. Vastaus: laatikko kaikilla mausteilla!

Hukattu ruoka tulee kalliiksi lompakolle ja luonnolle. Hävikin torjunta alkaa jo kaupassa.

Ruuan päätyminen jätteeksi on järjetöntä, tämän tiedämme. Silti Suomessa heitetään ruokaa roskiin valtavasti, jopa 160 kiloa vuodessa kotia kohti.

Ruoka vanhentuu kaappiin, unohtuu pakastimeen ja jää lautaselle. Eniten heitetään pois tuoreita vihanneksia, kasviksia ja hedelmiä, jo valmistettua ruokaa sekä leipää. Kun ruoka on roskissa, hukkaan ovat menneet paitsi rahat myös kaikki ruuan tuottamiseen, pakkaamiseen ja kuljettamiseen käytetyt resurssit.

Kun ruokaa ei mene roskiin, luonto ja kukkaro kiittävät.

Eihän tässä ole tolkkua!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Paras keino saada ruokahävikki kuriin on ennaltaehkäisy”, sanoo Juha Ketola kirjassa Älä syötä ruokahukkaa – Näin käytät tähteet, säästät rahaa ja pelastat maapallon, jonka hän on kirjoittanut yhdessä Katleena Kortesuon ja Mikko Sairasen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hävikin vähentäminen vaatii ennen kaikkea suunnittelua, jotta ruokaa ei alun perin ostettaisi liikaa. Se taas vaatii jääkaapin uudelleenjärjestämistä ja kuiva-ainekaapin siivoamista. Ruokahukan syntyyn vaikuttavat myös asenne ja tottumus. Tuntuuko valmisruuan hakeminen työpäivän jälkeen helpommalta kuin jääkaapin sisällön ja kokkaamisen miettiminen?

Näillä Ketolan, Kortesuon ja Sairasen ko­koamilla vinkeillä roskis laihtuu, kukkaro paksunee ja ympäristö kiittää.

Juuri oikea määrä

1. Älä osta liikaa. Ostamme ruokaa rutiininomaisesti, varmuuden vuoksi ja liikaa. Olemme oppineet, että viisas kuluttaja käy kaupassa vain kerran viikossa. Mitäpä, jos lisäisit kaupassakäyntien määrää ja ostaisit kerralla vähemmän? Silloin jäisi pelivaraa hetken mielijohteille kuten ravintolassa syömiselle. Sitä paitsi kasvikset ja leivät maistuvat paremmilta tuoreina.

2. Syö pieniltä lautasilta. Ruokaa ei ole syytä hamstrata lautaselle, koska vaarana on, ettei maha vedä kaikkea. Järkevintä on syödä pieneltä lautaselta ja ottaa lisää, jos tarve vaatii.

3. Osta, mitä syöt. Mieti, mitä oikeasti syöt ja osta sitä. Uusia tapoja on hyvä kokeilla, mutta jos terveelliset ruuat menevät kaapistasi jatkuvasti roskikseen, hanki sitä, mikä katoaa vatsaan.

Jääkaappi järjestykseen

4. Opettele liukuhihnatyyli. Aseta samat tavarat peräkkäin: vanhin etummaiseksi, tuorein taakse.

5. Sovi kaikelle omat paikat. Jotta jääkaappi pysyy järjestyksessä, päätä kaikelle oma paikka: lasipurkit yhdelle hyllylle, juustot toiselle, maidot ja jugurtit riviin.

Älä päästä kaappiin mysteerilaatikoita.

6. Sano ei mysteeribokseille. Kaupan pakkauksia saa harvoin suljettua uudelleen. Siirrä leikkeleet avatusta pakkauksesta suljettavaan rasiaan, jossa ne säilyvät paremmin. Läpinäkyvät rasiat ovat hyviä, sillä niiden sisältö näkyy saman tien. Koko keittiön rasiavarastoa ei kuitenkaan kannata uusia. Hyödynnä säilytyksessä tyhjät valmissalaattirasiat, rae- ja tuorejuustorasiat. Kirjoita rasioiden kanteen, mitä ne sisältävät. Tärkeintä on, ettei jääkaapista löydy mysteeribokseja.

Pelastava tussi

7. Merkitse avauspäivä. Heti kun repäiset pakkauksen auki, kirjoita siihen avauspäivämäärä. Sen jälkeen tiedät varmasti, miten pitkään paketti on ollut avonaisena. Samalla hahmotat paremmin, mikä purkki on käytössä ja mikä vielä suljettu.

8. Merkitse tölkit ja jauhot. Jauhojen ja säilyketölkkien parasta ennen -merkinnät ovat usein pientä tekstiä ja hankala nähdä. Kirjoita merkinnät niihin tussilla näkyvälle paikalle, niin huomaat ne helpommin.

9. Merkitse jokainen rasia. Tämä on erityisen tärkeää pakastettavissa ruuissa. Vaikka ajattelet muistavasi, mitä rasiassa on, unohdat sen varmasti. Merkitse sisällön lisäksi valmistuspäivä.

10. Säilytä tussi ovessa. Valitse spriitussi ja kiinnitä se magneetilla jääkaapin oveen. Tussi lähtee muovirasioiden pinnasta käsidesillä.

Ostoslista auttaa vähentämään hävikkiä.

Pakasta pienessä paketissa

11. Vaihda pussukat suorakulmaisiin rasioihin. Pussit vyöryvät helposti pakastimesta syliin, ja niiden pinoaminen on hankalaa. Lopputuloksena on epämääräinen kasa samannäköisiä pussukoita. Jos haluat suosia pusseja, hanki pakastimeen pieniä säilytyslaatikoita. Kirjoita kylkeen, mitä pussukoita laatikot sisältävät.

12 .Pakasta pitkälle valmisteltua ruokaa. Pakasta liha pihveinä, banaani paloina, tee keitto lähes valmiiksi, pilko kasviksia rasioihin. Puolivalmiit tuotteet kuten valtavat pakastetut lihakimpaleet ja kokonaiset kalat voivat tuntua liian vaivalloisilta.

13. Suosi pieniä annoksia. Jaa iso leipäpussi pienempiin satseihin ja pakasta ne. Tee sama juustoraasteelle. Käytä kulutuksen mukaan.

14. Hyödynnä jääpalamuotit. Siirrä lasipurkkien jämät – pestot, aurinkokuivatut tomaatit, kastikkeiden loput – jääkaapista jääpalamuotteihin. Yrtit (myös varret) kannattaa silputa ja pakastaa pienen oliiviöljytilkan kera.

Viisaasti kaupassa

15. Älä mene vatsa kurnien. Nälkäisenä ostaa helposti liikaa. Syö ennen kauppakierrosta banaani. Jos sitä ei ole käsillä, osta se, syö ja jatka ostoksia sitten.

16. Tee ostoslista. Jos ostat, mitä sattuu, et ehdi syödä kaikkea etkä välttämättä pysty tekemään ostoksista järkeviä ruokia. Jos et jaksa tehdä listaa, ota kuva jääkaapin sisällöstä. Kurkkaa ennen lähtöä myös pakastimeen.

17. Mieti päiväystä. Usein on järkevää ostaa tuote, joka säilyy pitkään. Jos kuitenkin aiot juoda maidon päivässä, ei kannata kaivaa hyllystä perimmäistä purkkia. Vanhenemassa olevia tuotteita ostamalla säästät rahaa ja autat torjumaan kaupan hävikkiä.

18. Mieti tarjouksia. Ei ole järkevää ostaa 24 jugurttipurkkia, jos puolet niistä ehtii vanheta ja mennä roskiin. Hävikki rasittaa luontoa pakkausta enemmän, joten valitse pieni pakkaus, jos tiedät, ettei loppu tule syödyksi.

Tätäkin voi syödä!

19. Biojätettä vai uuden alku? Ruokien rippeistä saa usein mainion pohjan uudelle ruualle. Hyödynnä myös kasvisten varret ja leipien päätypalat. Perunankuorista saa paahtamalla sipsejä ja punajuuren naatteja voi käyttää kaalin tapaan. Kuivan leivän voi jauhaa korppujauhoksi.

20. Älä tuijota päiväyksiä pilkulleen. Vaikka parasta ennen -päivä olisi mennyt, ruoka on usein täysin syömäkelpoista, jos sitä on säilytetty oikein. Tarkista, onko ruoka pilaantunut ennen kuin heität sen pois.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 3/2019.

Sisältö jatkuu mainoksen alla