Marie Kondo sanoo rakastavansa sotkua. Taustalla hänen tulkkinsa Marie Iida.
Marie Kondo sanoo rakastavansa sotkua. Taustalla hänen tulkkinsa Marie Iida.

Marie Kondon uudessa tv-ohjelmassa on hupsujakin piirteitä, mutta jollain ihmeen tavalla se lumoaa.

Raivaaminen alkoi äkkiarvaamatta. Kannoin kaikki vaatteeni sängylle isoksi keoksi ja kävin ne yksitellen läpi. Tuottaako tämä iloa, entä tuo? Tästä pidin joskus, mutta en enää. Kiitos ja hei.

Puuskan sai aikaan tuore Netflix-sarja Marie Kondo: kodit kuntoon. Siinä japanilainen järjestelyasiantuntija Marie Kondo kiertää yhdysvaltalaisissa perheissä ja kertoo, miten kodin saa pysyvästi kuntoon. Neuvot perustuvat Kondon supersuosittuihin kirjoihin, joiden mukaan järjestely kannattaa tehdä tavaran eikä paikan perusteella. Ensin siivotaan kaikki vaatteet, sitten kirjat, sitten paperit ja niin edelleen. Kotiin jätetään ne tavarat, jotka tuottavat iloa, muut pannaan kiertoon, kunhan niille on ensin sanottu kiitos.

Katsoin ohjelman kahdeksan jaksoa lumoutuneena liki yhteen menoon. Nämä asiat oivalsin:

1. Ohjelmassa kiinnostavinta eivät ole Marien ohjeet, ne toistuvat samoina jaksosta toiseen, vaan se, mitä järjestely saa ihmiset pohtimaan. Mistä haaveilen? Mitä pelkään? Miten jaamme kotityöt? Mihin toisissamme rakastuimmekaan?

Arkisen siivoamisen sijaan perheet alkavat järjestellä koko elämäänsä. Marie itse on kuin satuolento, joka panee muutoksen liikkeelle hymyillen ja kuin taikasauvan heilautuksella. Tsing!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Muutaman jakson katsomisen jälkeen tapahtui jotain aidosti ihmeellistä.

2. Jotain taikaa Marie Kondossa epäilemättä on, sillä muutaman jakson katsomisen jälkeen tapahtui jotain aidosti ihmeellistä. 11-vuotias tyttäreni avasi huoneensa kaapin, levitti kaiken lattialle ja kävi tuntikausien työhön.

”Kiitos, narunvedosta saatu Asterix, saat tuottaa iloa nyt jollekin muulle”, lattialta kuului. Kiertoon lähti kaksi kassillista leluja ilman, että äidin tarvitsi turvautua mihinkään taikuuteen.

Tässä siis vinkki: jos sinulla on lapsi, katso ohjelma hänen kanssaan. Saatat hämmästyä.

3. Tavaroita pitäisi kunnioittaa enemmän. Marie Kondon KonMari-metodi ei ole helppo, sillä se vaatii kaikkien tavaroiden läpikäymisen. Samalla se kuitenkin opettaa tavaroiden kunnioittamista ja auttaa pohtimaan, miksi keräämme ympärillemme niin paljon. Jos hankimme vain tarpeeseen ja entistä vähemmän, pidämme tavaroista parempaa huolta emmekä kuluta holtittomasti.

Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta toimii.

4. Hengittäminen auttaa. Kun Marie Kondon asiakkaat ovat uupua siivousurakkansa alle, Marie vain hymyilee ja sanoo: ”Hengitä.” Samaa muistutamme tyttären kanssa toisillemme, kun olemme väsähtää tavarakasojen ääreen – ja nykyisin vähän muissakin tiukoissa tilanteissa. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta toimii.

5. Viikkaus rentouttaa. Tätä en olisi koskaan uskonut ajattelevani, sillä jos jotain olen vihannut, niin vaatteiden viikkaamista. Marie Kondon pystyviikkaussysteemi saattaa vaikuttaa omituiselta ja hankalalta, mutta se on oikeastaan aika näppärä. Ja kaappeihin viikattuja vaatteita on kiva katsella.

Pakko myöntää, että kokeilin sitäkin.

6. Hassujakin asioita kannattaa kokeilla. Ennen kuin Marie Kondo aloittaa järjestelyneuvontansa talossa, hän tervehtii kotia. Marie etsii sopivan paikan, istuu maahan polvilleen, sulkee silmät ja sitten ilmeisesti ajattelee tervehdysajatuksia mielessään. Pakko myöntää, että kokeilin sitäkin. Tuli hyvä mieli. Kotiaan on hyvä ajatella välillä lämpimästi. Minun kotini. Miten tärkeää, että sellainen on.

7. Valkoinen paita, värikäs hame ja mustat sukkahousut toimivat aina. Marie Kondon simppelissä tyylissä nyt vain on jotain ihanaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla