Joulukorttien lähettämisellä haluan osoittaa, että ajattelen niiden saajia. Jos korttini jäävät lähettämättä, se johtuu hässäkästä tai uuvahtamisesta eikä siitä, että päätän lahjoittaa juuri korttien lähettämiseen menevät rahat hyväntekeväisyyteen, toimittaja Ulla Ahvenniemi miettii.

Tänäkään vuonna en ehdi lähettää joulukortteja hyvissä ajoin ja halvemmalla postimerkillä.

Lähetän joulukortit perheeltämme todennäköisesti taas viime tipassa niin, että posti jakaa ne viimeisenä arkipäivänä ennen jouluaattoa. On niin kiire töissä ja kotona ja niiden välillä sitä ennen.

Joulukorttien lähettäminen on vähentynyt paljon. Vielä vuonna 2010 joulukortteja lähetettiin noin 50 miljoonaa, viime vuonna 2017 lähes puolet vähemmän, reilut 26 miljoonaa korttia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Silti 75 prosenttia suomalaisista lähettää yhä joulukortteja ja yhden tutkimuksen mukaan yli 35-vuotiaista naisista noin 70 prosenttia pitää joulukorttien lähettämistä perinteenä, jonka he haluavat jatkuvan seuraaville sukupolville. Kuulun siihen joukkoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Monen mielestä tuntuu turhalta lähettää erikseen joulukortti, jos muutenkin ollaan tekemisissä sukulaisten tai tuttujen kanssa. Vielä turhemmalta se kortin lähettäminen saattaa tuntua, jos tekemisissä ei olla muutenkaan. Minä ajattelen toisella tavalla.

”Joulukorteilla haluan osoittaa, että ajattelen teitä. Vaikka emme olisi nähneet, olette ihmisiä, joista välitän.”

Kun lähetän kortteja tutuille, joita en ole nähnyt useampaan vuoteen, haluan osoittaa, että ajattelen teitä. Kuulutte minulle tärkeisiin ihmisiin, vaikka olen ollut kehno ja laiska ja kiireinen ja yhteydenpito on jäänyt liian vähiin.

Kun kirjoitan kuoreen kaukana asuvien sukulaisten osoitteen, mietin, että vaikka emme ole nähneet, olette ihmisiä, joista välitän ja jotka tahdon pitää  elämässäni.

Kun kirjoitan kortteja lähi-ihmisille, muistan yhdessä tehtyjä asioita ja vietettyjä hetkiä ja toivon niitä tulevan lisää uutena vuotena.

”Kaikki eivät välitä joulukorteista, ja se on ihan ok.”

Itse saamistamme korteista ilahdun, ne ovat esillä koko joulun. Ymmärrän silti oikein hyvin, jos kortit jäävät lähettämättä tai niitä lähettää vain vähän. Kaikki eivät välitä joulukorteista, ja se on ok. Lisäksi voi olla liian kiire tai liian kallista tai ei vain muista tai jaksa.

Sitä taas en ihan ymmärrä, että vaikka rahat eivät olisi tiukoilla, joulukortteja ei lähetetä siksi, että juuri niihin menevät rahat päätetään lahjoittaa muualle. Tapaan kuuluu, että korttirahojen antamisesta avustusjärjestöille tai muuhun hyvään tarkoitukseen kerrotaan tällöin Facebookissa tai muualla sosiaalisessa mediassa.

Joulukortteja lähetetään kai siksi, että vastaanottaja ilahtuisi, tietäisi toisen ajattelevan häntä ja toivottavan hyvää joulua. Miksi juuri siitä toisten ilahduttamiseen tarkoitetusta asiasta on helppo luopua ja antaa juuri ne rahat muualle, hyvään tarkoitukseen?

Kaiken varalta jo tässä: hyvää joulua!

Arvostan sitä omaa Facebook-kaveriani, joka viime vuonna kirjoitti, että joulukorttien lähettäminen vain jäi. Hän kertoi antavansa  korttien lähettämisestä säästyneet rahat Pelastakaa Lapsille mutta sanoi, että olisi oikein hyvin voinut lahjoittaa rahat myös jättämällä sillä viikolla huulipunan ja neuleen ostamatta tai syömällä syksyllä kerran tai pari vähemmän ravintolassa.

On hyvin mahdollista, että löydän lähettämättä unohtuneet joulukorttimme reppuni pohjalta tammikuussa tai että meillä paiskotaan ovia juuri sinä iltana, kun pitäisi kirjoittaa nimiä joulukortteihin.

Jos korttini jäävät tulematta, se ei johdu siitä, että olisin päättänyt antaa juuri ne rahat muuhun hyvään tarkoitukseen vaan siitä, että sellaista elämä vain välillä on. Kaiken varalta jo tässä: hyvää joulua!

Vierailija

Moni jättää nykyisin joulukortit lähettämättä boikotoidakseen monopolitoimija Postia, joka on huonontanut kaikkia palveluitaan ja nostanut kaikkia hintojaan. Itse boikotoin kyseistä lafkaa kaikessa elämässäni. Paketit lähetän Matkahuollon paketteina ja Ärräpaketteina, kortit ja kirjeet sähköpostina. Postin palveluita käytän vain täysin pakon edessä. Muuten lähettäisin kyllä kortteja ja kirjeitä, postin saaminen ja lähettäminen on minusta ollut ennen tosi ihanaa. Tämän kirjoituksen viesti oli myös hyvä - itse en ole törmännyt noihin "lahjoitan korttirahat hyväntekeväisyyteen" -viesteihin, mutta omituiselta kyllä kuulostaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla