42-vuotias kasvatustieteen tohtori Teemu Laajsalo on Kallion kirkon kirkkoherra ja Helsingin seurakuntayhtymän johtaja. Laajasalo on naimisissa ja hänellä on kolme lasta. Hän juo vähintään kolme litraa Coca-Cola Zeroa päivässä, mutta ei tölkeissä, koska se vain lisäisi kulutusta.
42-vuotias kasvatustieteen tohtori Teemu Laajsalo on Kallion kirkon kirkkoherra ja Helsingin seurakuntayhtymän johtaja. Laajasalo on naimisissa ja hänellä on kolme lasta. Hän juo vähintään kolme litraa Coca-Cola Zeroa päivässä, mutta ei tölkeissä, koska se vain lisäisi kulutusta.

Armo loukkaa oikeudentajuamme, ja niin sen kuuluukin mennä, sanoo Helsingin Kallion seurakunnan kirkkoherra Teemu Laajasalo.

Armo on huolettomuutta.

Konsultti sanoisi, että Jumalan ydinosaamista on huolehtiminen. Ja tietysti hän kehottaisi ihmisiä ulkoistamaan huolensa ydinosaajalle.

Jos kerran on olemassa Jumala, joka haluaa kantaa meidän maallisia murheitamme, miksi emme käyttäisi hänen palvelujaan?

Kun näemme vauvan yksin itkemässä ilman aikuista, menemme vauvan luo ja haluamme huolehtia hänestä. Jos puistossa makaa aikuinen humalainen ja valittaa, emme ehkä lähde auttamaan yhtä määrätietoisesti. Saatamme järkeillä, että itsepähän on saattanut itsensä tuohon tilaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jumalan armossa on kysymys siitä, että Jumala katsoo jokaista ihmistä samalla tavalla kuin me katsomme yksin jätettyä pientä lasta. Armo on ansiotonta rakkautta meidän osaksemme.

Armo on kaikille sama.

Jos ihminen on ajanut ylinopeutta, tuntuu oikeudenmukaiselta, että hän saa siitä sakot. Jos hän on pienituloinen, hän saa kohtuullisuuden nimissä pienemmät sakot. Sekin on helppo hyväksyä.

Laki on looginen. Siinä toteutuu oikeudenmukaisuus ja kohtuullisuus.

Armo sen sijaan loukkaa oikeudentajuamme, koska armo on kaikille sama. Se menee tappiin asti. Murhamies ja lainkirjainta noudattava esimerkkikansalainen ovat samalla viivalla.

Armon vaakakupissa ei paina vähäpäästöinen auto eikä Punaisen Ristin kuukausilahjoitus.

Armo kyykyttää.

Armo edellyttää suostumista pieneksi. Se edellyttää kyykkyyn menemistä, ja se on meille ihmisille kauhean häiritsevää. Haluaisimme olla kontrollissa ja hallita. Erehdymme ajattelemaan, että olemme aina moraalisia ja tyylikkäitä.

Mutta olemmeko me? Katsomme televisiosta kuvia nälkään kuolevista lapsista. Jos voisimme pelastaa yhden lapsen antamalla euron, mutta päätämme olla antamatta, eikö kysymys ole murhasta? Tietoisen analyysin jälkeen jätämme antamatta euron ja lapsi kuolee. Silloin meitä auttaa armo.

Minut armo pudottaa polvilleni uudestaan ja uudestaan. Ilman armoa en voisi toimia virassani enkä luottamustehtävässäni World Visionin hallituksessa. Siellä saan kuulla eri puolilta maailmaa yksityiskohtaista dataa kärsimyksestä. Saatamme joutua pohtimaan, lopetammeko rahoituksen sokeiden lasten koululta vai lapsi-prostituoitujen kuntoutukselta.

Voin syyttää maailmanpolitiikkaa ja kehitysapurahojen leikkauksia, mutta se ei poista vastuuta eikä kärsimystä. Niiden edessä ihminen vajoaa polvilleen, eikä jäljellä ole muuta kuin armo.

Armo antaa uuden alun.

Kaikki me kompuroimme ja mokaamme. Olit sitten pappi, konkurssin tehnyt perheyrittäjä, eronnut tai rikoksentekijä, haluat uuden alun.

Teetin Kallion kirkkoon padovalaisena käsityönä rippituolin. En siksi, että luterilaisen kirkon pitäisi ottaa käyttöön yhtä aktiivinen ripittäytyminen kuin katolisessa kirkossa vaan siksi, että halusin rippituolilla sanoa: tämä talo on uudelleen aloittamisen talo.

Joopa joo

Nyttemmin onkin paljastunut, että cocista kuluu päivässä jo niin paljon, ettei kirkkoherran palkka ilmeisesti enää riittänyt, vaan piti turvautua työnantajan luottokorttiin..

  • ylös 10
  • alas 8
Kirkosta eronnut

Luottokortin käytössä on selkeästi kyse taloudellisista väärinkäytöksistä. Oman firman raha-asiaakin ovat pahasti sekaisin. Minusta korkeisiin kirkon virkoihin ei pidä valita henkilöitä, joilla työnantajan ja omat rahat menevät sekaisin ja moraalissa on toivomisen varaa. Miten World Visionin tiedot ja oma luksuselämää muiden rahoilla oikein käyvät yksiin. Armohöpötys sikseen. Todella vastenmielistä. Johto juo shamppanjaa yhteisillä rahoilla ja vähäväkisten maito vaihdetaan veteen

Sisältö jatkuu mainoksen alla