”Rakentavaa kritiikkiä ei ole”, muistuttaa Väestöliiton psykologi Jaana Ojanen.
”Rakentavaa kritiikkiä ei ole”, muistuttaa Väestöliiton psykologi Jaana Ojanen.

Kohteliaisuus ja kiinnostus toista kohtaan saavat suhteen kukoistamaan. Kumppanista ei kannata puhua pahaa myöskään selän takana, psykologi Jaana Ojanen sanoo.

”1. Onnelliset kiittävät.

Kun onnellisessa parisuhteessa elävät ajattelevat kumppanistaan hyvää, he sanovat sen ääneen. Kaikki me haluamme kuulla itsestämme hyviä asioita, mutta kukaan meistä ei osaa lukea ajatuksia.

Onnellinen myös osaa todennäköisimmin ottaa kiitokset ja kohteliaisuudet vastaan. Jos kumppani kehuu ulkonäköä, hän kiittää ilahtuneena. Jos hän sen sijaan alkaisi vähätellä itseään tai epäillä kehujan motiiveja – ”mitä sä tuolla tarkoitit?” – halu antaa kiitosta tyrehtyisi nopeasti.

2. He kyselevät kumppanin arjesta.

Ei ole tärkeää, mitä kysyy, kunhan kysyy. Miten päivä meni? Oliko paha ruuhka?

Kysyminen osoittaa, että olen kiinnostunut sinusta ja haluan jakaa arjen kanssasi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimusten mukaan juuri emotionaalisen tuen saaminen yhdistää onnellisia parisuhteita. Yksi tärkeimmistä eroa ennustavista tekijöistä on puolestaan se, että puoliso kokee jäävänsä tunnetasolla yksin.

3. He eivät jatkuvasti kritisoi toista.

Rakentavaa kritiikkiä ei ole, sanoo parisuhteita paljon tutkinut psykologian emeritus­professori John Gottman. Jatkuva toisen kritisointi on parisuhteelle myrkkyä.

Meillä on tarve tulla hyväksytyiksi, ja eniten satuttaa, jos oma kumppani hylkää. Hylätyksi tulemisen pelko voi aktivoitua, jos tärkein ihminen toistuvasti kritisoi.

Kritisointi myös luo ilmapiiriä, jossa huomio kiinnittyy puutteisiin. Se syö suhdetta ja omanarvontuntoa, eikä arvostelija yleensä edes saavuta toivomiaan muutoksia. Kiitos ja kannustus toimisivat paremmin.

4. He puhuvat minämuodossa.

Totta kai parisuhteessa tulee hetkiä, jolloin on pakko niin sanotusti valittaa. Hyvä tapa on aloittaa silloinkin lauseensa pehmeästi ja puhua minämuodossa: minusta tuntuu pahalta, kun et imuroinut tänään, vaikka lupasit.

Kärjistyksiä kannattaa välttää: sinä et koskaan tee niin tai aina sinä teet noin. Mitä hyökkäävämmin asiasta sanoo, sitä voimakkaammin toinen puolustaa omanarvontuntoaan. Silloin hänen on vaikea ottaa vastaan palautetta, jota kumppani yrittää antaa.

5. He eivät hauku selän takana.

Parisuhteen onni ei ole sattumaa. Arvostava puhuminen rakentaa parisuhdetta. Puolison arvosteleminen selän takana ja hänen salaisuuksiensa kertominen eivät kuulu arvostavaan ihmissuhteeseen.

Silti on hyvä purkaa joskus parisuhteen stressiä puhumalla esimerkiksi tärkeän ystävän kanssa. Ulkopuolinen voi vähän lieventääkin kärjistyksiä, joita tulee tunteen puuskassa sanottua. Sen sijaan jatkuva haukkuminen lähtee kunnioituksen puutteesta kumppania kohtaan ja ohjaa ajattelua niin, että hänessä alkaakin nähdä lähinnä puutteita.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 24/2018.

Jaana Ojanen

33-vuotias psykologi työskentelee Väestöliiton parisuhdetiimissä ja odottaa joulua, rakkauden juhlaa, joka vahvistaa perheen läheisyyttä ja tyynnyttää kiireisen mielen. Hän tietää, että joulunkaan ilo ei ole sattumaa.

Appa Lahdesta

Kiitos Jaana! Hyviä juttuja olet tähän kerännyt. Allekirjoitan kaiken muun, mutta tarkoittaako herra Gottman ihan noin? Ymmärrän, että jatkuva rakentava kritisoiminen alkaa nakertaa melko pian. Voiko olla, että oikein annettu rakentava kritiikki, jossa mukana minä-muoto, toimisi oikeassa paikassa oikeaan aikaan? Mitä tuumaat. Kiitos vielä ja hyvää joulua sinulle ja läheisillesi.

  • ylös 12
  • alas 7
Sisältö jatkuu mainoksen alla