”Tavara on joukkoon kuulumisen väline, eikä pienellä lapsella ole vielä keinoja kyseenalaistaa sitä”, Malva Green tietää.
”Tavara on joukkoon kuulumisen väline, eikä pienellä lapsella ole vielä keinoja kyseenalaistaa sitä”, Malva Green tietää.

”Vanhempien olisi hyvä opettaa lapsille kriittisyyttä ja medialukutaitoa”, sanoo Luonto-Liiton ympäristökasvatuspäällikkö Malva Green, jonka mielestä lapsen voi kasvattaa vastuulliseksi kuluttajaksi.

Omistamme liikaa tavaraa.

Lasten suhde tavaraan on muuttunut. Omassa lapsuudessani se, että joku sai uuden takin, oli erityistapaus. Nykyään harva kiinnittää sellaiseen huomiota.

Omistamamme tavaran määrä on kasvanut valtavasti 1970–1980-luvulta. Tavaraa on niin paljon, että sitä on jo vaikea hallita. Jos lapsilla on satoja leluja, on selvää, ettei kaikista huolehdita niin tarkasti.

Se, miten yhteiskunnassa suhtaudutaan kuluttamiseen, heijastuu lapsiin ja nuoriin. Vastuullinen kuluttaminen on kaikkien asia. Jos kännykkä ei kestä kuin vuoden tai kaksi, uusi on hommattava.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuinka monta puseroa, lautasta, pipoa tai kenkäparia tarvitsen?

Siksi tarvitaan sekä yhteiskunnan rakenteiden muuttamista että yksilön omaa pohdintaa. Kuinka monta puseroa, lautasta, pipoa tai kenkäparia tarvitsen? Mitä yhteiskunnassa tuotetaan, millä ehdoilla ja miten paljon? Lapsikin ymmärtää, että kulutuksen jatkuva kasvu kuormittaa luontoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös lapsi on mainoksen uhri.

Nykyään lapsikin nähdään kuluttajana. Kun omat lapseni olivat pieniä ja kotiin tuli joulukatalogi, teki melkein mieli syödä se mieluummin kuin antaa se lapsen pieniin, haluaviin näppeihin.

Lapset voivat olla aika keinottomia, kun heihin kohdistuu voimakasta mainontaa tai kaupallista vaikuttamista. Kun siihen yhdistää ryhmän paineen ja sen, että kaikilla pitäisi olla ne samat jutut, yksittäinen lapsi ja hänen vanhempansa ovat aika heikoilla.

Lapsille kannattaa kertoa, että mainoksia tehdään siksi, että niillä halutaan houkutella ostamaan.

Vanhempien olisi hyvä opettaa lapsille kriittisyyttä ja medialukutaitoa. Kannattaa kertoa, että mainoksia tehdään siksi, että niillä halutaan houkutella ostamaan. Joku on tehnyt ne aika taitavasti.

Tavara on tapa kuulua joukkoon.

Kaikki lapset ja nuoret eivät voi lähteä mukaan tavaroilla kilpailuun. Jo tosi nuorilla lapsilla on älypuhelimet, ja he, joilla on vanhempi malli tai ei puhelinta ollenkaan, voivat jäädä sivuun. Heillä ei ole mahdollisuutta valita, mutta he haluavat silti samaa kuin muutkin.

Tavara on joukkoon kuulumisen väline, eikä pienellä lapsella ole vielä keinoja kyseenalaistaa sitä.

On aikuisten vastuulla keksiä pelisäännöt esimerkiksi siihen, kuinka paljon kännykät ovat koulussa mukana.

Rajat ovat palvelus lapselle.

Lapset ovat yksilöitä. Jotkut ovat enemmän hetkellisen mielihyvän perässä, joidenkin on helpompi miettiä asioita rauhassa. Impulsiiviselle lapselle harkitseminen voi olla tosi vaikeaa.

Jos lapsi ei opi rajoja, hän voi olla pulassa itsenäistyessään.

Lapsen tai nuoren pitää ymmärtää, että hän ei voi saada kaikkea, mitä haluaa – rakennekynsiä, kännyköitä, hiustenpidennyksiä tai mitä ikinä kokee tarvitsevansa. Harkintaa voi opettaa esimerkiksi edellyttämällä, että lapsi säästää viikkorahoistaan osan johonkin isompaan hankintaan.

Rajat ovat iso palvelus lapselle. Jos niitä ei ole, lapsi voi olla aika pulassa itsenäistyessään. Kun on pienet tulot ja kovasti mielihaluja, voi käydä äkkiä ikävästi. Kaikki vanhemmat eivät voi silloin pelastaa tilannetta.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 21/2018.

Malva Green

46-vuotias Luonto-Liiton ympäristökasvatuspäällikkö asuu Helsingissä. Hän uskoo, että vanhemmat voivat näyttää lapsille esimerkkiä ympäristöasioissa esimerkiksi äänestämällä, suosimalla lähimatkailua ja valitsemalla kotiin uusiutuvan energian.

Toni

Kiitos Malva Green, virkistävän rehellinen ja tervejärkinen näkökulma kasvatukseen. Tavaratulvan rajaaminen ei toden totta ole helppoa, mutta kun tietää tarkasti omat arvonsa, uskaltaa seisoa niiden takana myös muiden ihmisten edessä. Ja kun ei jo lapsena kasva haluamaan ihan kaikkea mahdollista, lienee elämä aikuisena helpompaa. Kun yhä useammat alkavat olosuhteiden pakosta muuttaa ajattelumalli jaan, maailma muuttuu entistä kivammaksi paikaksi elää!

  • ylös 13
  • alas 8
Vierailija

Tavaran lisäksi rajat kuuluvat muuhunkin elämään. Kaikkea ei saa tehdä, missä vain ja milloin vain. Vanhemman kuuluu opettaa muiden huomiointi ja kunnioittaminen. Ennen lapset olivat yleisesti arkoja ja ujoja, nykyään ongelma on kilpailu siitä, kenen ääni kuuluu.

  • ylös 12
  • alas 9
Sisältö jatkuu mainoksen alla