Talven pimeydessä tekee mieli tunnelmoida kynttilän valossa. Muista kuitenkin turvallisuus!

Hämäränhyssyssä lempeästi väräjävä kynttilän liekki on talven odotettuja iloja. Hyviin hetkiin kannattaa tarttua, nauttia vuodenajan parhaista puolista. Hetket myös pysyvät hyvinä, kun muistat seuraavat ohjeet.

Valitse fiksu kynttilänjalka tai alusta, eli sellainen, joka ei kaadu eikä pala. Hyviä materiaaleja ovat metalli, lasi, posliini ja kivi. Puulautanen tai kukkakranssi voi olla kaunis alusta, mutta myös petollinen. Unohda röyhelöiset muovi-, paperi- tai kangasmansetit. 

Kynttilän lähellä ei saa olla mitään herkästi syttyvää materiaalia. Esimerkiksi raollaan oleva ikkuna ja lepattavat verhot voivat olla kohtalokas yhdistelmä. Älä koskaan laita kynttilöitä television päälle. Lämpö sulattaa helposti muoviseen alustaan reiän, ja laitteen sisään pudonnut kynttilä voi olla kohtalokas.

Muista turvaväli. Tiiviissä ryhmässä olevien kynttilöiden tulikuuma steariini saattaa roihahtaa liekkeihin. Tuikut ja pöytäkynttilät on hyvä asettaa ainakin viiden cm:n päähän toisistaan. 

Varo umpinaisia, ohuita lasi- ja posliinilyhtyjä. Pienessä tilassa steariini voi höyrystyä ja leimahtaa. Turvallinen lyhty on tukeva, riittävän tilava ja ylhäältä avoin.

Klassinen lausahdus ”viimeinen sammuttaa valot” pätee myös kynttilän kohdalla. Kynttilää ei koskaan saa jättää palamaan valvomatta.

Tajuton vai eloton?
Tajuton vai eloton?

Kävelisitkö kadulla makaavan ihmisen ohi? Vai pysähdytkö tarkistamaan, mikä hänellä on hätänä? Tiedätkö kolmen H:n säännön, joka voi pelastaa hengen?

Varmaan joku muu menee auttamaan! Mitä enemmän ihmisiä, sitä herkemmin näin tulee ajatelleeksi.

Ensiapukoulutuksissa tätä asennetta yritetään karsia: kaupungin ruuhkassakaan ei pidä muuttua välinpitämättömäksi, eikä kadulla makaavaa pidä koskaan ohittaa. Hän ei ehkä olekaan humalassa ja sammunut, kuten voisi tulla mieleen. Ja vaikka olisikin, hän voi silti tarvita apua.

Saatat olla se ihminen, joka sattuu paikalle juuri, kun joku tarvitsee hengenpelastajaa.

Jos osut paikalle, jossa näet elottoman näköisenä makaavan ihmisen, ajattele ”kolmen H:n” muistisääntöä ja toimi sen mukaan.

Näin Suomen Punaisen Ristin ensiapukouluttajat neuvovat noudattamaan sääntöä:

1. Herättele.

Mene maassa makaavan pään taakse, ota olkapäästä kiinni ja ravistele lempeästi. Älä ota kiinni jalasta, sillä saatat pelästyttää hänet ja sinuun voi osua potku. Pään puolelta lähestyminen on viisaampi tapa.

Seuraa tilannetta ja huolehdi, että ihminen pääsee eteenpäin.

Puhuttele potilasta: kysy, onko kaikki hyvin ja kuuleeko hän puhetta. Jos herättely auttaa, jää seuraamaan tilannetta ja huolehdi, että ihminen selviää pikkuhiljaa ylös ja eteenpäin.

Jos hän tarvitsee saattajan, kysy, kenelle voit soittaa tai soita hätänumeroon.

2. Hälytä.

Älä epäröi, vaan toimi saman tien. Nopea avun hälyttäminen on tarpeen, jos ihminen ei reagoi eikä hengitä – tajuttomalle on syytä hankkia ammattilainen avuksi ja seuraamaan tilannetta.

Soita siis numeroon 112 tai avaa ensin kännykästä 112-sovellus ja soita sen kautta, jotta sinut voidaan myös paremmin paikantaa. Hätäkeskus arvioi tilanteen, neuvoo eteenpäin ja lähettää apua.

3. Hengittääkö? Varmista.

Ensimmäinen tehtäväsi on selvittää, hengittääkö ihminen. Jos maassa makaaja ei reagoi herättelyyn, tarkista hengitys.

Tunnetko ilmavirran? Nouseeko ja laskeeko rintakehä?

Avaa hengitystiet kääntämällä päätä leuasta nostaen ja laita poskesi parin sentin päähän hänen nenästään. Kokeile, tuntuuko ilmavirta ja katso, näetkö hengityksen aiheuttamat nousut ja laskut rintakehällä. Tällä saat selville, hengittääkö hän vai ei.

Jos tunnet ilmavirran ja näet rintakehän liikkeet, kyseessä on tajuton henkilö. Hengittävä ihminen on tajuton, hengittämisen lopettanut on eloton.

Hengittävän ihmisen voit laittaa kylkiasentoon siten, että hengitystiet pysyvät auki. Tilanne voi muuttua, joten autettavan tilaa ja hengityksen sujumista on seurattava avun tuloon saakka.

Eloton ihminen puolestaan on saanut ehkä sydänpysähdyksen, aivoinfarktin tai muun kohtauksen. Aikaa ei ole hukattavaksi, sillä sydämen toiminta on pysähtynyt. Ambulanssiakaan ei voi odottaa, vaan paineluelvytys on aloitettava niin nopeasti kuin mahdollista.

Saatat olla juuri se, jonka on toimittava, joten elvytysohjeiden kertaaminen säännöllisesti on hyvä ottaa tavaksi.

Kuvan oikeanpuoleinen henkilö kuuluu mystinen häröilijä -ystävätyyppiin. Vasemmalla istuu pomoystävä.
Kuvan oikeanpuoleinen henkilö kuuluu mystinen häröilijä -ystävätyyppiin. Vasemmalla istuu pomoystävä.

Kuuluuko ystäväpiiriisi nämä 12 ihastuttavaa (ja joskus vähän raivostuttavaa) ystävätyyppiä? Kuka heistä olet itse?

1. Kuuntelija

Hän on se, jolle soitat, kun sinut jätetään tai petetään. Hädän hetkellä jo pelkästään hänen empaattisen ilmeensä ajatteleminen lohduttaa.

Kuuntelijaystävällä on kyky olla hiljaa. Hän osaa olla neuvomatta silloin, kun et neuvoja kaipaa. Hänelle sinun ei koskaan tarvitse selittää tunteitasi, hän tietää ne muutenkin.

Ilman omaa kuuntelijaa et elämästä selviä.

2. Organisaattori

Kun te muut vasta alatte miettiä, hän on jo järjestänyt.

Hän varaa teatteriliput ja ravintolapöydän, laatii excel-taulukon mökkireissun tarjoiluista ja esivalmistelee grillivartaat.

Sen jälkeen hän lähettää kaveriporukallenne doodlekyselyn siitä, milloin ja missä seuraavat treffit pidetään. 

Emoystävä kuljettaa käsilaukussaan buranaa, hakaneuloja ja energiapatukoita siltä varalta, että sattuisit tarvitsemaan.

3. Emo

Emoystävä on aina vähän huolissaan. Hän kuljettaa käsilaukussaan buranaa, hakaneuloja, energiapatukoita ja laastareita siltä varalta, että sattuisit tarvitsemaan.

Hän kaappaa sinut halaukseen, vaikka et jaksaisi halata, ja varmistelee jatkuvasti, painaako mieltäsi jokin salainen murhe.

4. Pomo

Pomoystävä rakastaa päättämistä. Hän ilmoittaa muille, mitä elokuvaa mennään katsomaan, syödäänkö italialaista vai kiinalaista ja istutaanko ravintolassa nurkka- vai ikkunapöytään.

Jos muut haluavat ikkunapöytään, hän menee silti yksin nurkkapöytään ja mököttää siellä hetken. Se on hänestä vaan niin paljon parempi pöytä.

Hän on mahtava vastuunkantaja, mutta joustaa hän ei osaa.

Suoraansanojaystävä uskoo, että hänellä on luontainen oikeassa olemisen lahja.

5. Suoraansanoja

Suoraansanoja on se, joka aloittaa lauseensa ”ihan näin kaverina sanon” tai ”ei millään pahalla mutta”. 

Hän uskoo vilpittömästi tietävänsä ainoan oikean vastauksen jokaiseen kysymykseen. Koska hänellä on luontainen oikeassa olemisen lahja, hän pitää velvollisuutenaan myös laukoa mielipiteitään aina ja kaikkialla.

Jonkunhan pitää uskaltaa kertoa totuus, suoraansanojaystävä ajattelee. Sitten hän vetää henkeä ja luettelee, mikä kaikki elämässäsi mättää ja miten se pitäisi muuttaa.

Jos et ole kiitollinen, hän loukkaantuu.

Jos bilettäjäystävä lähtee juhlista kesken, perusturvallisuutesi järkähtää.

6. Bilettäjä

Bilettäjäystävä saa sinut tanssimaan pöydillä, vaikka et ole yhtään sitä tyyppiä, joka tanssii pöydillä.

Hän on se, joka ei koskaan lähde juhlista kesken. Jos hän lähtee, edes kerran, perusturvallisuutesi järkähtää.

7. Filosofi

Filosofiystävä jaksaa pohtia elämääsi syvällisemmin kuin kukaan muu.

Hän analysoi persoonallisuutesi piirteitä ja kehitystä ja asettaa ne psykologisiin viitekehityksiin. Joskus se on rasittavaa, mutta useimmiten saat hänen ansiostaan hämmästyttäviä oivalluksia itsestäsi.

Hänen seuransa rauhoittaa sinua, sillä päinvastoin kuin muut ystäväsi, hän ajattelee järjellä eikä tunteella.

Kun et muista ensimmäisen maailmansodan alkamispäivää, soitat tietopankkiystävälle.

8. Tietopankki

Kun et muista ensimmäisen maailmansodan alkamispäivää tai haluat helpon ja varman bearnaisekastikeohjeen, soitat hänelle.

Jostain syystä hän tietää kaikesta kaiken. 

9. Pelle

Pelleystävä on synnynnäinen stand up -koomikko. Hän saa jopa huolestuneen emon ja tylsähkön filosofin nauraamaan pissat housuissa.

Naurat kun ajatteletkin häntä. Myös omasta mielestään hän on hyvin hauska.

Kaikki mitä draamakuningattarelle tapahtuu, on vähän suurempaa ja jännittävämpää kuin se, mikä tapahtuu muille.

10. Mystinen häröilijä

Hän katoaa kolmeksi vuodeksi Itä-Aasiaan etsimään itseään, ei pidä mitään yhteyttä ja ilmestyy yhtenä iltana ilmoittamatta ystäväporukkanne yhteiseen saunailtaan.

Eikä kukaan ihmettele. Hän nyt vain on sellainen, mystinen häröilijä. 

Kukaan ystäväpiiristänne ei ole ihan varma, onko hänellä perhettä ja mikä on hänen tämänhetkinen ammattinsa, eikä kukaan kysy. On sanaton sopimus, että häneltä ei udella.

Häröilijä ei anna itsestään mitään mutta kuuluu porukkaan silti. 

11. Draamakuningatar

Hän janoaa keskipisteeksi ja yleensä myös pääsee sinne.

Kaikki mitä hänelle tapahtuu, on vähän suurempaa, jännittävämpää ja ihmeellisempää kuin se, mitä tapahtuu muille.

Hän on loistava tarinankertoja. Tarinat tosin ovat niin pitkiä ja yksityiskohtaisia, että väsyneenä karttelet häntä.

12. Hän, jonka kanssa sinulla ei ole mitään yhteistä, mutta josta tykkäät silti

Et ole koskaan ymmärtänyt, miksi pidät hänestä, mutta pidät silti. Ihan kamalasti.

Teillä ei ole mitään yhteistä. Olette eri mieltä kaikesta. Paheksut hänen poliittisia mielipiteitään etkä tajua hänen musiikkimakuaan.

Ja silti, aina kun olet hänen lähellään, tulet hiukan onnellisemmaksi.