Kuvat
Getty images
Yksi kikka kannattaa muistaa, kun on ostamassa kanervia: kokeile, että istutusruukku painaa eli kasvia on kasteltu eikä se ole päässyt kuivumaan.
Yksi kikka kannattaa muistaa, kun on ostamassa kanervia: kokeile, että istutusruukku painaa eli kasvia on kasteltu eikä se ole päässyt kuivumaan.

Näillä puutarhurin ohjeilla saat pihan tai parvekkeen kanervat säilyttämään loistonsa kevääseen asti. Yksi asia kannattaa varmistaa jo kaupassa.

Ei ole epäilystäkään siitä, mikä on syksyn ja talven suosituin kasvimme piha- ja parvekeistutuksissa: se on kanerva, joko luonnonvaraista kanervaa muistuttava Calluna tai isokukkainen kellokanerva Erica. Kovaa kilpailua ruukkujen ja kukkalaatikoiden ykköspaikasta kanervat eivät joudu käymään, sillä muita yhtä hyvin pakkasta kestäviä kukkakasveja ei juuri ole.

Kanervatkaan eivät kuitenkaan kestä kaikkea. Ne selviävät vähällä hoidolla, mutta huonosti hoidettuina voivat kuivua ja karistaa kukkia.

Puutarhuri Nina Riihimaa Puutarhuriavusta kertoo helpot keinot kanervien hoitamiseen ja neuvoo kuuntelemaan myös vanhoja kikkoja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

1. Ole tarkkana jo kaupassa

Kanervien maine kuivuutta kestävinä kasveina tunnetaan – ehkä jopa liiaksikin. Puutarhuri neuvookin varmistamaan jo kaupassa ennen ostamista, ettei kaverva ole liian kuiva. Jos ruukku tuntuu kovin kevyeltä, multa on todennäköisesti päässyt kuivumaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Itse kokeilen jo kaupassa, onko kanervapurkin multa kosteaa. Orvokeista näkee heti, jos ne ovat kuivuudesta nuupallaan, mutta kanervasta kuivumista ei niin vain näe päällepäin. Jos kanerva on päässyt myymälässä kuivumaan, sen peli voi olla menetetty.”

2. Kastele pakkasiin asti

Kanervia on muistettava kastella siihen asti, kunnes lämpötilat painuvat pakkaselle sekä öisin että päivisin.

”Kanervien kastelussa luotettavin keino on kokeilla sormella multaa. Jos multa on kuivaa, kanervien juurelle kannattaa kaataa vettä. Pieni kastelu pari kertaa viikossa yleensä riittää. Jos ilma on kosteaa, kerran viikossa voi hyvin olla tarpeeksi”, Nina Riihimaa sanoo.

Vielä ensimmäisistä yöpakkasista kanervien talvikausi ei ala. Niin kauan, kun päivälämpötilat ovat plussan puolella, kanervien tasaisesta kosteudesta kannattaa huolehtia eli kastelua jatkaa. Lannoitteita kanerva ei tarvitse.

Kun pakkasasteita on yön lisäksi päivällä, kanervien kastelu lopetetaan.

”Jos vesi pääsee jäätymään, juuret kärsivät. Pakkaspäivien alettua kanervat eivät vettä kaipaa”, Riihimaa sanoo.

Pitkänkin pakkaskauden yli kanervat selviävät kastelematta ja hienosti, jos ovat selvinneet siihen asti.

3. Muista salaojitus

Kosteutta voi kertyä myös liikaa. Mullan kosteuteen liittyy sekin, mitä mullan alla on.

Usein vanhat keinot toimivat siinä missä pussillinen uusia, joskus kuin pussillinen kevytsoraa.

Jos kanervat ovat ruukuissa tai kukkalaatikoissa, joiden pohjassa ei ole reikää, juuret saattavat uida vedessä. Jotta niin ei kävisi, mullan alle ruukun tai laatikon pohjalle laitettavaksi myydään kevytsoraa.

”Yhtä hyvin toimivat jo vuosikymmeniä käytetyt  keinot eli pienten kivien tai vanhojen ruukunpalasten laittaminen ruukun tai kukkalaatikon pohjalle. Kun pohja on näin salaojitettu, ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois mullasta, juuret eivät ui vedessä ja pysyvät ilmavina”, Nina Riihimaa sanoo.

Näin teet kauniin asetelman

Kanervat ovat kauniita sellaisinaan tai erivärisiä kanervia yhdistellen. Niiden seuraksi ruukkuihin ja muihin asetelmiin puutarhuri Nina Riihimaa ehdottaa hopealankaa, joka on kanervien lisäksi yksi harvoista pakkasta hyvin kestävistä kasveista. Toinen kaunis ja kestävä kasvi kanervan rinnalle on variksenmarja.

”Myös kävyt tai havun oksat sopivat asetelmiin kanervien kanssa. Esimerkiksi jouluna joulukuusen alimpia oksia karsiessa ne kannattaa laittaa paraatipaikalle asetelmiin kanervien joukkoon.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla