Mieheni ei keskustele, mutta hän tekee paljon muuta.

Olemme olleet mieheni kanssa naimisissa 38 vuotta. Hän ei puhu kovin paljon, enkä muista, että hän olisi koskaan puhunut tunteistaan.

Keskustelun puute vaivasi minua kauan. Jossain vaiheessa aloin kuitenkin ajatella asiaa toiselta kannalta: hän ei tee juuri tätä minun haluamaani asiaa, mutta mitä sellaista hän tekee, että minun kannattaa jatkaa hänen kanssaan? Siitä listasta ei tullut loppua.

Lakkasin pyytämästä sanoja, enkä niitä enää edes kaipaa. Onhan minulla ystäviä, joiden kanssa saan puhua ihan niin paljon kuin haluan.

Rakastunut

Miten yhteiskunta voi sairastuttaa lapset ja henkilökunnan jättämällä homekoulut ja -päiväkodit korjaamatta?

Kolmasluokkalaiseni tulee kotiin, ja taas vuotaa verta nenästä. Nenäverenvuodot ja muut oireet alkoivat päiväkodissa. Myöhemmin kuulin, että siellä oli sisäilmaongelma.

Oireilu paheni tyttären siirryttyä kouluun. Hänellä oli poissaoloja sairastelun vuoksi noin joka toinen viikko. Kuulin, että monet muut lapset ja henkilökunta oireilivat myös, sillä koulu oli homeessa.

Olen joutunut viemään lastani päivystykseen, kun verenvuoto ei lopu. Mitään muuta syytä sille ei löydy kuin koulun homeongelma. Loma-aikoina verenvuotoa ei ole.

Kummassakin paikassa, päiväkodissa ja koulussa, tiedetään sisäilmaongelmista, mutta mitään ei tehdä. Kuinka kauan tätä katsellaan? Kuinka monen lapsen annetaan sairastua?

Kun nostin asian esille sosiaalisessa mediassa, minuun ottivat yhteyttä useat vanhemmat, joiden lapset oireilevat koulun sisäilman vuoksi. Kaikki eivät halua ottaa rehtoriin yhteyttä, koska paikkakunnallamme kaikki tuntevat toisensa, eikä kukaan halua olla se epämiellyttävä vanhempi, joka puhuu julki negatiiviset asiat.

Mitä voin tehdä, kun mitään ei tapahdu? Pitääkö meidän muuttaa – ja mistä löydän terveen koulun? Miten yhteiskunta voi sairastuttaa lapset ja henkilökunnan jättämällä koulut korjaamatta?

Yh-äiti

Yksi kaikkien ja kaikki yhden ...

Lukijan kirje: Koulu sairastuttaa lapset

Olet oikeassa Yh-äiti! Jotain olisi tehtävä ja pian. Homeongelmia n jo isossa osassa kouluista ja muistakin julkisista rakennuksista, mutta ilmeisesti vasta jäävuoren huippu on tullut esiin. Se miksi ongelmalle ei tehdä pikaisesti mitään isompaa, johtunee siitä, että aivan varmasti ei kukaan osaa sanoa, mitä pitäisi tehdä. Ainoa melko varmasti toimiva keino olisi pistää vanhat rakennukset matalaksi ja rakentaa tilalle vanhoilla tekniikoilla uudet. Mutta siihen ei kunnilla ja valtiolla ole varaa...
Lue kommentti

Muinainen luulot pois -kasvatus lyttäsi ihmisen. Mutta yhtä lailla näyttää metsään vievän pelkkää ylistystä suitsuttava kasvatuskin.

Työelämässä on kasvava joukko ihmisiä, jotka ovat saaneet ikänsä suitsutusta kaikesta mahdollisesta. Heiltä on kadonnut realistinen tatsi itseensä ja osaamiseensa - he yksinkertaisesti luulevat itsestään liikoja. Kun lahjat eivät sitten riitä, he saattavat saada työyhteisössä pahaa jälkeä aikaan.

Toinen joukko loputtomasti kehuttujen kerhossa työllistää terapeutteja. Heille on ylistämisestä tullut paine olla täydellisiä, eivätkä he ole koskaan tyytyväisiä, koska aina voi pystyä parempaan. Lopulta he sairastuvat krooniseen riittämättömyyden tunteeseen oman jaksamisensa kustannuksella.

Muinainen lannistava luulot pois -kasvatus lyttäsi ihmisen. Mutta yhtä lailla näyttää metsään vievän pelkkää ylistystä suitsuttava kasvatuskin.

Vai eikö tasapainoa voikaan löytää, koska vanhemmat ovat lapsia saadessaan itsekin vielä kasvavia ja kehittyviä olentoja?

Flora