Kinaamme miehen kanssa jatkuvasti pikkuasioista. Miten siitä pääsisi eroon?

Olemme olleet mieheni kanssa yhdessä pitkään, ja periaatteessa meillä menee hyvin. Ainoa, mikä arjessamme rassaa, on kinaaminen pikkuasioista.

Kinaamme esimerkiksi siitä, kumman tahtiin vaihdetaan lakanat. Minä haluan vaihtaa lakanat kerran viikossa, miehelle riittäisi 2-3 viikon välein. Mieheni mielestä minä olen jatkuvasti imurin varressa, kun haluan imuroida kerran viikossa. Jos pyydän häntä imuroimaan, hän saattaa tehdä sen, mutta marmattaa, että olen ylihygieeninen.

Mieheni on muutenkin boheemimpi. Hän tykkää, että kotona on tavaroita siellä täällä, kuten kirjoja ja lehtiä pöydällä. Tiskipöydälle voi hänen mielestään ihan hyvin kasautua astioita, ennen kuin ne laitetaan tiskikoneeseen, ja keittiönpöytä voi lainehtia sitä sun tätä. Minua taas häiritsee, jos tavarat eivät ole paikoillaan ja yleisnäkymä on sotkunen.

Muutenkin mieheni elää enemmän hetkessä ja improvisoi tekemisiään. Hän sanoo, että häntä ahdistaa, jos asiat on ennalta suunniteltu ja kalenterissa. Elämä on silloin jo eletty, ennen kuin päivät ovat edes tulleet.

Miten kahden näin erilaisen ihmisen arjessa voisi löytyä sellainen tapa elää, että kumpikaan ei tunne tulevansa ahdistetuksi?

Nämä elämän pienet asiat!

Jope

Lukijan kirje: Kuinka eroon kinaaamisesta?

Joskus on helpompi kinata pienistä, kun oikeasti mieltä painaa joku isompi asia. Voiko pohtia, mikä oikeasti harmittaa? Sehän voi olla tuo erilainen siisteysvaatimus tai sitten joku ihan muu. Jos se on siisteys niin voiko kumpikin hyväksyä toisen ja antaa olla? Eli sinä imuroi/vaihda lakanat, jos tuntuu ja saat mitä haluat - miehen pitää sietää se, mutta hän voi olla imuroimatta/vaihtamatta (kuin joka 3.vko).
Lue kommentti

Viime vuosisadalla huutolaiset sijoitettiin vähiten maksua ottavaan taloon. Samalla tavoin nykyisin heikoimmassa asemassa olevat saa hoitaakseen se, joka tekee homman halvimmalla.

Kauhistelemme viime vuosisadan huutolaisten kohtelua ja ihmettelemme, miten sellaista on voinut olla. Samalla emme huomaa, että kohtelemme oman aikamme vähäosaisia samalla tavalla. Etenkin vanhukset ja vammaiset ovat altavastaajan asemassa, kun kaikki lasketaan vain rahassa.

Yksi suurimpia syitä on kilpailutus. Viime vuosisadalla huutolaiset sijoitettiin vähiten maksua ottavaan taloon. Nykyinen kilpailutus johtaa siihen, että heikoimmassa asemassa olevat saa hoitaakseen se, joka tekee homman halvimmalla. Ne, jotka eivät pysty itseään puolustamaan, saavat tyytyä siihen, mitä annetaan.

EU:n kilpailutussäännökset vaativat kilpailun järjestämistä, jos hanke ylittää raja-arvot. Kaikki EU-maat eivät kuitenkaan anna perustoimintojaan kansainvälisille kauppiaille. Miten se onnistuu muualla, mutta ei meillä ”pohjolan mallimaassa”?

Turhautunut

Miten yhteiskunta voi sairastuttaa lapset ja henkilökunnan jättämällä homekoulut ja -päiväkodit korjaamatta?

Kolmasluokkalaiseni tulee kotiin, ja taas vuotaa verta nenästä. Nenäverenvuodot ja muut oireet alkoivat päiväkodissa. Myöhemmin kuulin, että siellä oli sisäilmaongelma.

Oireilu paheni tyttären siirryttyä kouluun. Hänellä oli poissaoloja sairastelun vuoksi noin joka toinen viikko. Kuulin, että monet muut lapset ja henkilökunta oireilivat myös, sillä koulu oli homeessa.

Olen joutunut viemään lastani päivystykseen, kun verenvuoto ei lopu. Mitään muuta syytä sille ei löydy kuin koulun homeongelma. Loma-aikoina verenvuotoa ei ole.

Kummassakin paikassa, päiväkodissa ja koulussa, tiedetään sisäilmaongelmista, mutta mitään ei tehdä. Kuinka kauan tätä katsellaan? Kuinka monen lapsen annetaan sairastua?

Kun nostin asian esille sosiaalisessa mediassa, minuun ottivat yhteyttä useat vanhemmat, joiden lapset oireilevat koulun sisäilman vuoksi. Kaikki eivät halua ottaa rehtoriin yhteyttä, koska paikkakunnallamme kaikki tuntevat toisensa, eikä kukaan halua olla se epämiellyttävä vanhempi, joka puhuu julki negatiiviset asiat.

Mitä voin tehdä, kun mitään ei tapahdu? Pitääkö meidän muuttaa – ja mistä löydän terveen koulun? Miten yhteiskunta voi sairastuttaa lapset ja henkilökunnan jättämällä koulut korjaamatta?

Yh-äiti

Yksi kaikkien ja kaikki yhden ...

Lukijan kirje: Koulu sairastuttaa lapset

Olet oikeassa Yh-äiti! Jotain olisi tehtävä ja pian. Homeongelmia n jo isossa osassa kouluista ja muistakin julkisista rakennuksista, mutta ilmeisesti vasta jäävuoren huippu on tullut esiin. Se miksi ongelmalle ei tehdä pikaisesti mitään isompaa, johtunee siitä, että aivan varmasti ei kukaan osaa sanoa, mitä pitäisi tehdä. Ainoa melko varmasti toimiva keino olisi pistää vanhat rakennukset matalaksi ja rakentaa tilalle vanhoilla tekniikoilla uudet. Mutta siihen ei kunnilla ja valtiolla ole varaa...
Lue kommentti