Yhden asian suomalaiset voisivat amerikkalalisilta opetella, nimittäin tervehtimisen ja arkipäivän kohteliaisuuden.

Minun ei tarvinnut olla kuin muutama kuukausi Amerikan mantereella, kun opin arvostamaan oman maamme hienouksia. Aloin arvostaa esimerkiksi sitä, että Suomessa pystyn lähtemään kadulle kävelemään mihin vuorokauden aikaan tahansa. Minun ei tarvitse olla peloissani.

Yhden asian suomalaiset voisivat silti opetella, nimittäin tervehtimisen ja arkipäivän kohteliaisuuden. Suomessa ei tervehtimistä ja kiitosta paljon yleisillä paikoilla kuule.

Amerikkalaiset osaavat jokapäiväisen kohteliaisuuden. Lenkkipolulla tervehdittiin vastaantulijaa, ja kaupan kassa muisti aina kysyä, miten menee. Voi olla, ettei kassa oikeasti ollut kiinnostunut kuulumisistani, mutta ystävällisyys tuntui silti oikein mukavalta. Samanlaista tapaa toivoisin meille tänne Suomeenkin.

Lukija

Minun on vaikea sanoa avunpyyntöihin ei, sillä pelkään menettäväni ystäväni.

Olen vähitellen huomannut, että avuliaisuuttani käytetään hyväksi. Mitä minun pitäisi tehdä, kun ei haluaisi olla pikkumainen, mutta kuppini täyttyy?

Minun on vaikea sanoa avunpyyntöihin ei, sillä pelkään menettäväni ystäväni. Toisaalta, onko sellainen kaveruus minkään väärtti, joka loppuu siihen, että toinen ei tosinaan jaksa auttaa?

Vaikka kieltäytyminen on minulle vaikeaa, olen nyt päättänyt tehdä muutoksen. En enää auta ihmisiä, jotka eivät tunne vastavuoroisuutta.

Sun mutsis

Kaiken kokemani jälkeen minusta sujuva arki on parasta, mitä voi olla.

Ihmettelen nykyisin vallalla olevaa arjen halveksintaa. Sanalla ’arkinen’ tarkoitetaan mitäänsanomatonta, väritöntä ja tylsää. Arki nähdään yksitoikkoisena puurtamisena.

Elämässäni on ollut niin vastoinkäymisiä kuin myös suuria onnen hetkiä. Kaiken kokemani jälkeen minusta arki on parasta, mitä voi olla. Hyvin sujuvassa arjessa ei ole suuria murheita tai ongelmia eikä myöskään huikeita rakastumisia, jotka sotkevat elämän kokonaan ruokahalusta ja nukkumisesta alkaen.

Tavallinen arki sisältää onnenhetkiä ja mukavaa yhdessäoloa perheen ja ystävien kanssa. Tasaisen arjen vastoinkäymiset ovat kohtuullisia ja niiden kanssa selviää ilman, että koko elämä romahtaa. Kun arki on mukavan tasaista, ihmisen ei tarvitse joka päivä pähkäillä, että mitenköhän tämäkin päivä menee.

Olen sitä mieltä, että tavallisen arjen maine pitää parantaa. Arki on ihmisen parasta aikaa!

Arkimaija