
Mämmisaaristolaisleipä on pääsiäisen uusi klassikko. Helppo leipä syntyy vaivattomasti vaivaamatta ja säilyy pitkään.
Saaristolaisleipä on todellinen juhlien luottoresepti. Sitä ilman ei tule joulua tai pääsiäistä. Juhannuksenakin se maistuu graavilohen ja muiden kalaherkkujen kanssa.
Onneksi se on myös yksi helpoimmista leivottavista. Taikinan ainekset tarvitsee vain sekoittaa yhteen: vaivaamisella ei tarvitse vaivata päätään.
Leipä säilyy pitkään hyvänä, kun säilytät sitä pussissa huoneenlämmössä.
Mämmisaaristolaisleipä
2 leipää | 20 min + 3 t 15 min
1 l appelsiinimehua
2 palaa hiivaa
2 dl mämmiä
1½ dl tummaa siirappia
3 dl kaljamaltaita
2 dl kauraleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 tl pomeranssinkuorta
jauhettuna
1 rkl suolaa
10–12 dl vehnäjauhoja
öljyä vuokien voiteluun
Lämmitä appelsiinimehu kädenlämpöiseksi reilussa kattilassa. Murenna joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva liukenee.
Lisää kattilaan kaikki loput ainekset. Sekoita taikina tasaiseksi. Älä vaivaa taikinaa.
Voitele kaksi kahden litran vetoista leipävuokaa öljyllä. Silikonisia vuokia ei tarvitse öljytä. Jaa taikina tasan vuokiin. Kohota leipiä liinalla peitettynä 1½ tuntia.
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Paista leipiä alatasolla noin 1½ tuntia. Kumoa leivät pellille. Paista leipiä pohja ylöspäin vielä 15 minuuttia.
Vinkki! Leivät ovat parhaimmillaan parin päivän päästä. Säilytä leivät pussissa huoneenlämmössä.
/kodinkuvalehti.fi/s3fs-public/wysiwyg_images/mammisaaristolaisleipa02.jpg?itok=MhtjL7r0)
Saat koko herkullisen pääsiäismenun reseptit Kodin Kuvalehdestä 7/2021. Rennosta menusta voit kokata kaiken kerralla tai pitkäperjantaille pitsaa ja pääsiäissunnuntaille lammaspullia.