Lihapata

Tarvikkeet: paistinpannu- ja lasta, kanellinen pata tai paksupohjainen kattila.

Herkullisen lihapadan salaisuus on punaviini. Voit antaa padan muhia miedossa lämmössä parikin tuntia, sillä maku vain syvenee hauduttaessa.

4–6 annosta

600 g naudanlihaa (sisä-, paahto-, ulko- tai kulmapaistia)
2 porkkanaa
4–6 pientä keltasipulia tai salottisipulia
3–4 valkosipulinkynttä
200 g tuoreita herkkusieniä
1–2 rkl ruokaöljyä
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl vettä
2 rkl lihafondia
tai 1 lihaliemikuutio
2 rkl tomaattipyreetä
½ tl rouhittua mustapippuria
1 tl kuivattua timjamia
3–4 dl punaviiniä
(suolaa)
 

1. Leikkaa liha 2 x 2 sentin kuutioiksi. Kuori ja paloittele porkkanat reiluiksi paloiksi. Kuori sipulit ja jätä niihin kanta, jotta sipulit säilyvät kokonaisina. Leikkaa suuremmat sipulit kahtia ja jätä pienemmät kokonaisiksi. Puhdista herkkusienet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Kuumenna tilkka öljyä paistinpannulla ja ruskista lihat 2–3 erässä. Siirrä ruskistunut erä pataan. Ruskista pannulla kevyesti myös kasvikset ja sienet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Ripottele vehnäjauhot ruskistettujen kasvisten ja lihojen päälle pataan. Sekoita kevyesti. Huuhtele paistinpannun aromit talteen desilitralla vettä, ja kaada liemi pataan.

4. Nosta pata liedelle ja lisää kaikki mausteet sekä fondi ja pyree. Kaada lopuksi punaviiniä pataan niin, että lihat ja kasvikset lähes peittyvät.

5. Kun pata kiehahtaa, laske lämpöä hieman alle keskilämmön. Nosta kansi päälle ja anna ruuan hautua lihan sitkeydestä riippuen 1–1 1/2 tuntia. Sekoittele välillä. Lisää tarvittaessa. suolaa. Padan voi hauduttaa myös uunissa kannen alla 150 asteessa.

Vinkit!

  • Murea sisä- ja paahtopaisti maksavat enemmän kuin hieman sitkeämmät ulko- ja kulmapaisti. Rauhallinen haudutus pehmentää kaikki lihalaadut.

  • Varaa sisä- ja paahtopaistin hauduttamiseen aikaa noin 1 tunti ja ulko- ja kulmapaistille reilu 1 1/2 tuntia.

  • Hauduta aina kannen alla ja tarkista silloin tällöin nesteen määrä padassa. Lisää tarvittaessa vettä tai viiniä.

  • Jos pata tuntuu lopuksi liian nestemäiseltä, ota kansi pois ja anna ylimääräisen nesteen haihtua ilmaan padan poreillessa. Lisää suola vasta lähes valmiiseen pataan.

Kannattaa kokeilla

  • Käytä naudanlihan sijaan lampaanpaistia.

  • Voit korvata punaviinin kokonaan tai osaksi tomaattimurskalla. Jätä silloin vehnäjauhot pois, sillä murskan rakenne riittää saostamaan padan. Jos käytät tomaattimurskaa, padan lisäkkeeksi sopii murennettu fetajuusto.

  • Punaviinin voi korvata kokonaan myös lihaliemellä, jonka voi valmistaa fondista tai liemikuutiosta.

  • Korvaa osa lihasta juureksilla: sellerillä, palsternakalla ja lantulla. Jätä juurekset reiluiksi paloiksi ja leikkaa liha puolestaan melko pieneksi, jotta kaikki kypsyvät yhtä aikaa.

  • Tuo pataan hieman tulista vivahdetta lisäämällä ripaus chiliä ja viilennä lopputulos nokareella paksua jogurttia, ranskankermaa tai smetanaa.

  • Jeera, korianteri, kardemumma ja kaneli tuovat pataan Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan makumaailmaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla