Jauhelihaa vai ei? Kaikki makaronilaatikot olivat hyvin perinteisen näköisiä.
Jauhelihaa vai ei? Kaikki makaronilaatikot olivat hyvin perinteisen näköisiä.

Etsitkö vaihtoehtoa jauhelihalle? Testasimme, miten lihankorvikkeet sopivat perinteiseen makaronilaatikkoon. Kaksi tuotetta nousi ylivoimaisiksi voittajiksi.

Tutulle jauhelihalle on nyt runsaasti vaihtoehtoja. Mutta miten korvikkeet toimivat arkiruokien klassikossa makaronilaatikossa?

Testasimme viisi tuotetta. Niistä tehtyjä makaronilaatikoita oli maistelemassa sekä koululaisia että aikuisia. Voittajaksi selviytyi kaksi tuotetta – kaikki testaajat valitsivat ne joko parhaaksi tai toiseksi parhaaksi.

Korvikkeita käytettiin jauhelihan tapaan: paistettin, haudutettiin ja lisättiin vuokaan

Testattavaksi valikoituivat maitoproteiinista valmistettu MiFu jauhis, kaurasta ja kasvisproteiinista tehty Muru Kaurajauhis, kotisirkkajauhetta sisältävä Sirkkis, härkäpapuvalmiste Härkis sekä tumma soijarouhe, joka oli testin ainoa kuivatuote. Muut testatut korvikkeet vaativat kylmäsäilytyksen, ja tuote tulee käyttää parin päivän sisällä pussin avaamisesta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Valmisteita käytettiin makaronilaatikossa jauhelihan tapaan: tuote paistettiin pannulla, joukkoon lisättiin mausteet ja soosia haudutettiin hetki. Makaronilaatikon tarkka ohje löytyy tämän jutun lopusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sokkotestissä laatikoita maistelivat 8-vuotiaat koululaiset Hilla ja Alina sekä KK:n toimituksesta Tarja, Sanna, Arja ja Heidi. Maistellessa lautaselle oli laitettu kaikkia viittä laatikkoa, ja niitä sai maistella satunnaisessa järjestyksessä.

Lihankorvikkeet ylhäältä oikealle: Sirkkis, Muru Kaurajauhis, MiFu jauhis, tumma soijarouhe ja Härkis.
Lihankorvikkeet ylhäältä oikealle: Sirkkis, Muru Kaurajauhis, MiFu jauhis, tumma soijarouhe ja Härkis.

MiFu jauhis – miellyttävän runsaan makuinen ja jauhelihamainen

Miten toimii?

Maitoproteiinista valmistetun MiFu jauhiksen luvataan sopivan useimpiin jauheliharuokiin. MiFun voi lisätä ruokaan sellaisenaan, mutta sen sanotaan olevan parhaimmillaan ruskistettuna. MiFun rakenne sitkistyy, kun ruoka jäähtyy.

Tuotetta on miellyttävä käyttää, ja se ruskistuu nopeasti. MiFu tuo kastikkeeseen lisätyt maut hyvin esiin, eikä sitä tarvitse maustaa erityisen voimakkaasti. MiFua kokatessa ei oikeastaan edes ajattele, ettei pannulla paistu jauheliha.

Miltä maistui?

”Maku on tuttu eli maistuu ihan makaronilaatikolta.”

”Suutuntuma menee ihan jauhelihasta. Jos koostumusta alkaa tarkkailla, huomaa, että tässä on ruskeaa raejuustoa.”

Sirkkis – kumimaisuus hieman vierastuttaa

Miten toimii?

Kasviperäisiä proteiineja, jauhoja ja kotisirkkajauhetta sisältä Sirkkis pyrkii koostumukseltaan muistuttamaan kypsää jauhelihaa. Tuote lämmitetään pannulla, eikä sitä tarvitse paistaa. 

Sirkkis lisättiin valmistusvaiheessa pannulle yhdessä sipuleiden kanssa. Tuotteessa oli valmiina grillimaustetta, mutta siitä huolimatta maku oli mieto ja melko viljamainen. Tuotteen rakenne oli selvästi isoin ja palat epätasaisimman kokoisia.

Miltä maistuu?

”Tässä tuoksuu ja maistuu sirkka, tai siis se sama aromi, joka on entuudestaan tuttu kokonaisista kuivista sirkoista. Maku ei ole voimakas, mutta selvästi läsnä.”

”En pidä hirveästi tästä koostumuksesta, jotenkin jauhoista mössöä. Maku on vieras.”

Soijarouhe – klassikko, jonka etuna on edullisuus

Miten toimii?

Tumma soijarouhe on kasvisruokien klassikko. Soijarouheen etu kylmätuotteisiin verrattuna on hinnassa ja säilyvyydessä. Isosta pussista riittää useaan ruokaan, ja pussia voi säilyttää kuivakaapissa.

Soijarouhetta ei ruskisteta vaan sitä lisätään kastikkeeseen yhdessä kasvisliemen kanssa ja annetaan hautua vähintään 10 minuuttia. 

Miltä maistui?

”Onko tämä tavallista jauhelihaa? Voisi olla.”

”Neutraalein maku, voisin kuvitella, että lapsetkaan eivät nirsoile.”

Härkis – toimii erityisen hyvin ilman paistamista

Miten toimii?

Härkäpavusta tehty Härkis on valmis käytettäväksi sellaisenaan, kuin kypsä jauheliha. Testissä Härkis lämmitettiin pannulla muiden raaka-aineiden kanssa ja annettiin hautua hetken. Pikaversion voi tehdä lisäämällä Härkiksen joukkoon purkillisen valmiiksi maustettua tomaattikastiketta. Härkistä saa myös valmiiksi maustettuna.

Härkis on rakenteeltaan pehmeää, ja se poikkesi suutuntumaltaan eniten perusjauhelihasta.

Miltä maistuu?

”Tässä on tuttu maku, tunnistan härkikseksi.”

”Käytän härkistä tortilloihin, joihin se sopii mainiosti. Tässä vähän vierastan koostumusta.”

Muru Kaurajauhis – vaatii tuplamäärän mausteita

Miten toimii?

Kaurasta ja palkokasvien proteiineista tehty Muru Kaurajauhis on muiden lihankorvikkeiden tapaan valmis käytettäväksi sellaisenaan. Makaronilaatikkoa varten Murua paistettiin pannulla voissa ja joukkoon lisättiin sen jälkeen muut ainekset.

Maku on voimakkaasti kaurainen, joten testissä kastikkeen joukkoon lisättiin tuplamäärä valkosipulia ja paprikajauhetta.

Miltä maistuu?

”Onko tämä nyhtökauraa? Tosi samanlaista, vaikka paljon murumaisempaa.”

”Tuntuu suussa kivalta, mutta jokin uusi maku tulee läpi. Tekisi heti mieli lisätä jotain makua lisää, ainakin suolaa.”

Ja voittajaksi selviytyi...

Sekä soijarouhe että MiFu saivat maistelijat huokailemaan tyytyväisinä. Erityisesti aikuiset pitivät MiFu-laatikon makua kaikista tasaisimpana ja lähimpänä perinteistä makaronilaatikkoa. Soijarouheesta lapset eivät pystyneet sanomaan, onko kyse lihasta vai ei. Sekä soijarouhelaatikkoa että MiFu-versiota lapset halusivat syödä saman tien lisää. 

Jokainen testaaja nimesi soijarouheen tai MiFun joko kaikista parhaaksi tai toiseksi parhaaksi sekä maultaan että rakenteeltaan. Sokkotestin voittajat olivat täten ylivoimaisia!

Toinen lapsitestaajista totesi lopuksi:

”Sovitaanko äiti, että tästä lähtien teet makaronilaatikon aina tällä tavalla?”

Vasemmalla tummasta soijarouheesta valmistettua laatikkoa, oikealla maitoproteiinivalmisteesta tehty.
Vasemmalla tummasta soijarouheesta valmistettua laatikkoa, oikealla maitoproteiinivalmisteesta tehty.

Testatut tuotteet:

Kaikki lihankorvikkeet myydään 230–250 gramman pussissa ja määrän luvataan vastaavan 400 gramman jauhelihamäärää. Runsaasti proteiinia sisältävä tuotteet lupaavat täyttää vatsan tehokkaasti pienemmällä määrällä. Soijarouhetta käytettiin laatikkoon 2 desiä.

MiFu jauhis 3,95 e / 250 g, Valio. Tumma soijarouhe 3,05 e / 500 g, VegeSun. Elovena Muru Kaurajauhis 2,79 e / 230 g, Raisio. Härkis Original, 3,89 e / 250 g, Verso Food. Sirkkis 4,79 e / 250 g, Entis.

Makaronilaatikko

4–6 annosta, 1 t 20 min

 • 5 dl makaronia
 • 250 g lihankorviketta TAI 2 dl soijarouhetta ja 2 dl kasvislientä
 • 1 iso sipuli
 • 1–2 valkosipulin kynttä
 • 1–2 tl suolaa
 • 1–2 tl paprikajauhetta
 • 1–2 dl tomaattimurskaa
 • voita paistamiseen

Munamaito

 • 3 kananmunaa
 • 7 dl maitoa
 • (suolaa)

Päälle

 • 3 rkl korppujauhoja
 • 2–3 rkl voita tai margariinia
 1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
 2. Keitä makaronit lähes kypsiksi.
 3. Hienonna sipulit. Ruskista pannulla proteiinivalmiste ja sipuli. Lisää joukkoon mausteet ja tomaattimurska. Jos käytät soijarouhetta, lisää rouhe ja kasvisliemi pannulla samaan aikaan muiden raaka-aineiden kanssa.
 4. Kaada makaronit pannulle ja lisää seos voideltuun vuokaan. Sekoita kananmunat ja maito ja kaada vuokaan.
 5. Ripottele päälle korppujauhoja ja voinokareet.
 6. Kypsennä uunin alatasolla 1 tunti. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoamista.

Ihanaa, kiitos ihan kauheasti näistä vertailuista ja etenkin siitä, että myös hinnat esillä.

Mulla on ollut kaapit täynnä näitä jokaista, mutta toimeen ryhtyminen on ollut niin jotenkin, en tiedä mitä, mutta nyt kun tosiaan on kunnon ohjeet kaikista, niin inspis iski ja kolahti lujasti.

Pääasia ettei yksikään eläinparka enää joudu pelkäämään ja itkemään

teurastamoisssa. ??

 • ylös 18
 • alas 10
Sisältö jatkuu mainoksen alla