Vielä ehdit tehdä keksejä jouluksi, näillä ohjeilla surautat ne illalla töiden jälkeen.
Valkosuklaacookiet
noin 15 kpl
3 dl pekaanipähkinöitä
150 g valkosuklaata
150 g voita
1 dl fariinisokeria
½ dl taloussokeria
1 kananmuna
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
Rouhi pähkinät noin neljään osaan. Leikkaa suklaa isoiksi paloiksi. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokerit. Lisää muna taikinaan.
Lisää keskenään sekoitetut kuiva-aineet, pähkinät ja suklaa taikinaan. Sekoita hyvin. Nosta taikinasta kokkareita uunipellille leivinpaperin päälle. Painele ne litteähköiksi kekseiksi.
Paista keksejä 200 asteessa uunin keskitasolla 8–10 minuuttia.
Kaura-marjakeksit
noin 30 kpl
3 dl kaurahiutaleita
100 g voita
1 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
1 dl kuivattuja marjoja: mustikkaa ja mansikkaa
Sekoita sulatettuun rasvaan kaurahiutaleet. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja sokeri. Lisää kuivat aineet kaurahiutaleseokseen. Sekoita hyvin. Anna taikinan levätä 10 minuuttia.
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Nostele lusikalla taikinaa leivinpaperin päälle pellille harvakseltaan, koska kaurakeksit leviävät. Paista uunin keskitasossa 5–7 minuuttia kauniin ruskeiksi. Jäähdytä ja säilytä tiiviissä rasiassa.
Vinkki! Koristele keksit suklaaraidoilla tai kasta toinen pää sulaan suklaaseen.
Jos jaffakeksit ovat makuusi, kokeile vaihteeksi helppoja suklaisia appelsiiniviipaleita. Valuta lisäksi kupillinen espressoa ja nauti.
Sokeroidut appelsiinit
30–40 kpl
2 (luomu)appelsiinia
5 dl vettä
3 dl sokeria
100 g tummaa suklaata
Pese appelsiinit kuumalla vedellä. Kuivaa hedelmät ja leikkaa reilun puolen sentin paksuisiksi siivuksi. Puolita siivut.
Mittaa laakeaan kattilaan vesi ja sokeri, kuumenna kiehuvaksi ja keitä 10 minuuttia. Lisää appelsiinin siivut ja keitä hiljaa poreillen puoli tuntia. Levitä pöydälle leivinpaperiarkki, nostele reikäkauhalla pehmeät appelsiininsiivut paperille ja jätä kuivumaan kahdeksi vuorokaudeksi. Käännä viipaleita 3–4 kertaa kuivumisen aikana.
Sulata suklaa juoksevaksi liedellä vesihauteessa tai mikrossa hetki kerrallaan. Kasta appelsiininsiivut yksi kerrallaan suklaaseen.
Vinkki! Tarjoa kirpeänmakea pikkuherkku espresson kaverina. Appelsiiniviipaleet säilyvät viikon verran.