Aprikoosi-joululeipä

Joulun leipä maistuu anikselle ja fenkolille.

2 leipää

½ l piimää
¾ dl kaljaa
1–2 dl kuivattuja aprikoosipaloja
1 dl tummaa siirappia
40 g hiivaa
2–3 tl suolaa
1 tl anista
1 tl fenkolia
1 tl pomeranssinkuorta
noin 1½ l hiivaleipäjauhoja
1 dl rypsi- tai auringonkukkaöljyä
voiteluun vettä


Kuumenna piimä ja kalja kuumaksi. Laita aprikoosipalat ja siirappi joukkoon. Murenna hiiva sekaan, kun neste on kädenlämpöistä.  Lisää suola sekä  morttelissa hienonnetut mausteet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Alusta jauhoja vähän kerrallaan taikinaan ja lisää loppuvaiheessa öljy. Alusta vielä hetki, jotta taikina saa hyvän sitkon eikä leivästä tule liian murenevaa. Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kumoa taikina jauhotetulle työpöydälle ja alusta vielä hetki. Jaa taikina kahteen osaan ja pyörittele palat pötköiksi tai pyöreiksi leiviksi. Nosta pötköt kevyesti voideltuihin, pitkulaisiin vuokiin. Jätä reilusti kohoamisvaraa. Nosta pyöreät leivät uunipellille leivinpaperille. Kohota vielä 15–20 minuuttia liinan alla.

Voitele leivät vedellä ja paista ensin 15 minuuttia 180 asteessa uunin alatasolla. Nosta ne sen jälkeen keskitasolle ja jatka paistamista 20–25 minuuttia tai kunnes leivät ovat kypsiä. Jos pinta tummuu liikaa, peitä leivät leivinpaperilla.

Anna leipien vetäytyä vähintään 20 minuuttia paistamisen jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla