150 g voita
1 pkt (450 g) filotaikinaa

Täyte
5 dl mantelirouhetta, rouhittuja pistaaseja tai saksanpähkinöitä
noin 1½ tl kanelia
(½ tl kardemummaa)

Kostutus
3 dl sokeria
2 dl vettä
2 rkl sitruunamehua
¼ tl jauhettua neilikkaa tai muutama kokonainen neilikka
½ dl juoksevaa hunajaa

---


1. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Tee kostutus. Sekoita kattilassa sokeri, vesi, sitruunamehu ja neilikka. Kuumenna seos ja anna sen poreilla hiljaa noin 10 minuuttia. Lisää lopuksi hunaja ja nosta siirappi jäähtymään.

2. Sulata voi. Voitele uunivuoka (noin 25 x 35 cm) muutamalla ruokalusikallisella voisulaa ja laita loppu voi hetkeksi sivuun. 

3. Levitä filotaikinapaketti auki työpöydälle. Peitä levyt kostealla keittiöpyyhkeellä. Taita yksi taikinalevyistä kaksin kerroin ja nosta vuokaan. Leikkaa tarvittaessa reunoja saksilla, jotta pala mahtuu vuokaan juuri sopivasti. Voitele taikinalevy voisulalla. Nosta levyn päälle uusi kaksin kerroin taitettu levy. Voitele levy jälleen voilla. Ripottele vuokaan noin 1 dl mantelirouhetta sekä hiukan kanelia. Nosta päälle kaksi kappaletta kaksin kerroin taitettua taikinalevyä, jotka molemmat on voideltu voisulalla. Levitä väliin jälleen manteleita sekä kanelia ja jatka, kunnes kaikki taikinalevyt on käytetty.

4. Voitele baklavan pinta voisulalla. Leikkaa päällimmäinen levy terävällä veitsellä varovasti neliöiksi. Paista baklavaa uunin keskitasolla 30 minuuttia. Laske lämpö 150 asteeseen ja jatka paistamista vielä noin 30 minuuttia. Peitä baklava foliolla tai leivinpaperilla, jos pinta tummuu liikaa.

5. Leikkaa baklava vuoassaan neliöiksi pohjaan saakka ja kaada siirappi baklavan päälle. Peitä kelmulla ja anna vetäytyä jääkaapissa vähintään 2 tuntia. Tarjoa kahvin kanssa.

Teksti Sanna Kekäläinen, kuva Sami Repo

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.