6-8 hengelle

1 ruukku basilikaa
3 dl maustamatonta jogurttia
3 keltuaista
2 rkl hunajaa
½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 prk (à 2½ dl) Flora Vispiä
Koristeluun
basilikan lehtiä
syötäviä kukkia

---


1. Soseuta basilikan lehdet yhdessä jogurtin kanssa sauvasekoittimella tai koneessa.

2. Vatkaa keltuaiset, hunaja ja sokerit vesihauteessa. Nosta kulho vesihauteesta pöydälle ja vatkaa seos viileäksi ja kuohkeaksi.

3. Vaahdota kerma löysäksi. Sekoita kaikki aineet yhteen tasaiseksi seokseksi.

4. Kaada massa kylmällä vedellä sisäpuolelta huuhdeltuun, noin litran vetoiseen vuokaan. Jäädytä pakastimessa yön yli. Voit myös valmistaa jäädykkeen pakastimeen muutamaa viikkoa ennen juhlaa.

3. Ennen tarjoilua pidä vuokaa kuumassa vedessä noin 20 sekuntia. Kumoa vuoka ja kolauta jäädyke tarjoiluvadille. Anna pehmetä 15-20 minuuttia.
Koristele haluamallasi tavalla.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.