350 g Domino keksejä ( original maku)
200 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g tummaa suklaata, 70–80 %

Päälle
kuivattuja karpaloita tai kokonaisia kuorittuja manteleita

---


1. Murskaa Domino-keksit pieniksi muruiksi monitoimikoneessa tai kaulimella. Lisää tuorejuusto niin ikään konetta käyttäen tai lusikalla sekoittaen, kunnes massa on tasainen. Nosta massa jääkaappiin kovettumaan tunniksi.

2. Tee massasta pieniä palloja lusikalla ja vähän käsin taputtelemalla. Nosta takaisin kylmään kovettumaan pariksi tunniksi tai yön yli.

3. Sulata suklaa vesihauteessa. Kasta jokainen jääkaappikylmä tryffeli sulanneeseen suklaaseen ja nosta pallot kahdella teelusikalla folion tai leivinpaperin päälle. Koristele pallot kuivatulla karpalolla tai kuoritulla mantelilla. Anna suklaakuorrutuksen kovettua jääkaapissa ja säilytä valmiit tryffelit myös jääkaapissa.

Vinkki! Voit kuorruttaa tryffelit myös maitosuklaalla.

Teksti Kiia Renko, kuva Pia Inberg, ohje Maria Smeds, Vantaa

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.