4 hengelle
5 punajuurta
2 sipulia
(2-3 valkosipulinkynttä)
100 g juuriselleriä
100 g palsternakkaa tai porkkanaa
1 rkl öljyä
1 l kasvislientä (kuutiosta tai fondista)
5 maustepippuria
1 laakerinlehti
¼ tl jauhettua valkopippuria
200 g hapankaalia (punakaalista)
Pinnalle
smetanaa ja silputtua persiljaa
---
1. Kuori kasvikset ja raasta. Mitä pienempää raaste on, sitä nopeammin se kypsyy. Kuullota raastetta öljyssä kattilassa pari minuuttia ja kaada päälle kasvisliemi.
2. Lisää mausteet ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä kannen alla miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes kasvikset ovat rapsakan kypsiä. Kääntele sekaan hapankaali, kuumenna ja tarkista maku.
3. Tarjoa keitto smetananokareella ja persiljalla koristeltuna.
Vinkki! Kuumenna kattilassa 1 l vettä. Kaada sekaan reilu 500 g (noin 5 dl) kuutioituja kasviksia. Mausta pippurilla ja suolalla tai liemitiivisteellä ja keitä kasvikset kypsiksi. Osan vedestä voi korvata erilaisilla kermoilla. Soseuta kasvikset liemeen ja mausta halutessasi sulate- tai tuorejuustolla sekä yrttisilpulla.
Teksti Marita Suontausta, kuva Arto Vuohelainen