Hiivaleipä
Ainekset
Työvaiheet
- Valmista perusjtaikinauuri hiivaleipäjauhoista. Lämmitä vesi noin 40 asteiseksi ja sekoita vesi juureen. Sekoita suola ja 4 dl jauhoja. Valuta juuriliemi jauhoseokseen ja sekoita jauhoja kädellä, kunnes saat tahmean taikinan. Irrota taikina kädestä ja anna taikinan levähtää liinan alla noin 15 minuuttia.
- Valuta taikinalle pari teelusikallista öljyä. Valuta sitä saman verran myös työpöydälle.
- Kumoa taikina pöydälle ja vaivaa sitä noin 3 minuuttia taikinapalaa käännellen. Taikina on melko tahmeaa, mutta sen kuuluukin olla. Anna taikinan levähtää puhtaassa kulhossa liinalla peitettynä noin 10 minuuttia. Toista öljyämien, vaivaaminen ja lepo 3 kertaa. Viimeisen alustuksen jälkeen muotoile taikina pyöreäksi leiväksi.
- Ripottele puhtaalle leivinliinalle jauhoja ja rouhetta tai leseitä, laajalle alueelle. Nosta leipä liinalle ja sitten liina pyöreään koriin tai puhtaaseen kulhoon.
- Ripottele leivälle vielä hiukan jauhoja, jottei liina taru taikinaan. Taita liinan reunat leivälle.
- Anna kohota noin tunti.
- Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kumoa leipä korista leivinpaperoidulle pellille ja suihkauta leipää ja peltiä vedellä. Paista leipää uunin alimmalla ritilätasolla noin 10 minuuttia. Vähennä lämpö 175 asteeseen ja jatka kypsentämistä vielä noin 10 minuuttia, kunnes leipä on kypsä.
Erittäin hyviä blinejä tuli. Tämä resepti jää meille monista kokeilluista.