Itse tehty mysli voittaa valmisversiot

Kotitekoinen luksusmysli koukuttaa. Muuntelumahdollisuuksia on yhtä paljon kuin kaapissa pähkinäpusseja.

Paahdoin ensi kertaa itse myslini. Jo pähkinäisen tuoksun levitessä uunista tajusin, että kaupan hyllylle ei ole paluuta. Koska en pidä kuivakoista hiutaleista, olen saanut ostamani muromyslin kylkiäisenä melkein 40 prosenttia sokeria. Monta palaa päivässä.

Reiluun purkilliseen kotimysliä taas kului pari ruokalusikallista rypsiöljyä, saman verran hunajaa sekä tunti aikaani. Mikä parasta, ihanan rapea herkku ei maistu lainkaan pahvilta.

Jos käyttää mysliin kaikki herkut: cashewit, pekaanit ja kuivatut ananakset, mysli on luksusta, jollaista ei edes kaupasta saa. Toisaalta pihistelykin on helppoa: neljänviljanhiutaleista, manteleista ja rusinoista saa melkein yhtä hyvää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sen jälkeen, kun myslin paahdosta tuli jokasunnuntainen rutiinini, en ole enää mittaillut aineksia. Joukkoon ovat solahtaneet puolikkaat pussilliset pähkinärouhetta ja joulusta jääneet manteli-rusinapussit. Toisinaan olen hifistellyt pähkinävoilla, kookosöljyllä, suklaahipuilla ja kuivatuilla metsämarjoilla.

Mysli säilyy ilmatiiviissä rasiassa.
Mysli säilyy ilmatiiviissä rasiassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Luksusmysli
3 dl isoja kaurahiutaleita
1 dl auringonkukansiemeniä
3 rkl kurpitsansiemeniä
1 dl cashew-pähkinöitä
1 1/2 dl saksanpähkinöitä
1 dl paahdettuja manteleita
1/2 dl rypsiöljyä
1/2 dl juoksevaa hunajaa
1 dl kuivattuja ananas- ja papaijapaloja

Säästömysli
6 dl kaurahiutaleita tai neljänviljanhiutaleita
1 dl auringonkukansiemeniä
1/2 dl pellavansiemeniä
1 dl kokonaisia manteleita rouhittuna
1 dl rypsiöljyä
1/2 dl juoksevaa hunajaa
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 dl rusinoita

Riko isot pähkinät morttelissa tai rouhi niitä veitsellä. Sattumat maistuvat hyviltä, joten älä tee liian tarkkaa työtä. Sekoita pähkinät, hiutaleet ja siemenet kulhossa.
Sekoita rypsiöljy, juokseva hunaja ja mausteet toisessa kulhossa. Jos käytät juoksevan hunajan sijaan kiinteää hunajaa tai sokeria, lämmitä seosta varovasti kattilassa, jotta saat siitä juoksevaa.
Sekoita öljyseos kuiviin aineisiin. Levitä seos leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Paahda mysliä 175-asteisessa uunissa 20 minuuttia.
Laske lämpötilaa 150 asteeseen ja jatka paahtoa toiset 20 minuuttia.
Tarkkaile tilannetta, etteivät pähkinät pääse palamaan. Voit käännellä mysliä pellillä paahtamisen aikana.
Lisää rusinat ja muut kuivatut hedelmät vasta valmiiksi paahdettuun mysliin.

Lue lisää!

Mansikka-mysli-trifle on kesän paras välipala
Mysliherkku, joka vie Lontoo-ikävän

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla