8 - 10 palaa
Pohja
125 g voita tai margariinia
½ prk (125 g) maitorahkaa
3 dl (hiivaleipä)vehnäjauhoja
Täyte
300 - 400 g jauhelihaa
1 tl suolaa
½ tl jauhettua maustepippuria
2 - 3 kevätsipulia
400 g hapankaalia
(1 rkl siirappia)
1 rkl silputtua kirveliä tai timjamia
1 prk (125 g) maitorahkaa
1 dl maitoa tai kermaa
1 muna
½ tl jauhettua valkopippuria
1 - 2 dl juustoraastetta
---
1. Sekoita huoneenlämpöinen rasva, rahka ja jauhot tasaiseksi taikinaksi. Levitä taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille (halkaisija noin 25 cm). Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
2. Ruskista jauheliha pannulla ja mausta suolalla sekä pippurilla. Nosta pannu pois liedeltä.
3. Silppua kevätsipulit ja sekoita jauhelihan joukkoon hapankaalin ja kirvelin kanssa. Mausta halutessasi siirapilla. Levitä seos piirakkapohjalle.
4. Vatkaa rahka, maito ja muna kevyesti keskenään ja mausta valkopippurilla. Kaada seos piirakkapohjalle ja työntele jauhelihaa varovasti lusikalla, jotta rahkaseos levittyy tasaisemmin piirakalle. Ripottele pinnalle juustoraastetta ja kypsennä uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Tarjoa piirakka lämpimänä.
Vinkki! Korvaa hapankaali raastetuilla juureksilla, esimerkiksi punajuurella tai porkkanalla. Hauduta raastetta jauhelihan seassa noin 10 minuuttia.
Teksti Marita Suontausta, kuva Pia Inberg