noin 12 kpl

Pohja
125 g voita tai margariinia
1 dl juustoraastetta
2½ dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
½ tl leivinjauhetta
3 rkl kylmää vettä

Täyte
½ pieni munakoiso
300 g jauhelihaa
1 dl silputtuja aurinkokuivattuja tomaatteja
ripaus rouhittua mustapippuria ja suolaa
100 g fetajuustoa

Muna-kerma
1 tlk (2½ dl) kolmen sipulin ruokakermaa
3 munaa
ripaus mustapippuria ja suolaa

Pinnalle
emmentalraastetta

---


1. Nypi pohja-aineet nopeasti taikinaksi. Kääri kelmuun ja anna levätä jääkaapissa täytteen valmistumisen ajan.

2. Halkaise munakoiso ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Ruskista öljyssä pannulla jauhelihan kanssa. Lisää pannulle silputut aurinkokuivatut tomaatit ja mausteet. Kääntele lopuksi murusteltu juusto sekaan. Jäähdytä hetki. Tarkista maku ja lisää halutessasi mausteita.

3. Ota taikinasta pieniä paloja ja painele palat voidellun muffinipellin koloihin, pohjalle ja reunoille. Lusikoi kolot täyteen täytettä.

4. Sekoita muna-kerman ainekset ja kaada täytteen päälle. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 15–18 minuuttia.

Teksti Kiia Renko, kuva Arto Vuohelainen

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.