8-10 palaa

4 munaa
1½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte

1½ dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta tai kermaa
1 dl maitorahkaa
1-2 rkl sokeria
½ tl vaniljasokeria
2-3 dl valmista kuningatarhilloa tai mansikoista, vadelmista ja mustikoista itse valmistettua, sokeroitua tuoremarjasosetta

---


1. Vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. 

2. Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe toisessa kulhossa. Lisää jauhoseos siivilän läpi vaahtoon varovasti nostellen.

3. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja paista keskitasolla 225 asteessa
6-8 minuuttia kauniin kullanruskeaksi.

4. Kumoa kypsä kääretorttulevy toiselle, puhtaalle leivinpaperille, jolle on ripoteltu sokeria. Poista pohjapaperi varovasti hivuttaen, kun torttu on hieman jäähtynyt.

5. Vaahdota vaniljakastike tai kerma. Sekoita joukkoon rahka ja sokerit.

6. Levitä hillo tai marjasose jäähtyneelle kääretorttulevylle ja sen päälle rahka-kermaseos.

7. Rullaa leivinpaperin avulla kääretortun muotoon.

8. Anna vetäytyä 30-60 minuuttia jääkaapissa.

KANNATTAA KOKEILLA

* Suklaakääretorttupohjan valmistat lisäämällä taikinaan 2 rkl kaakaojauhetta.

* Käytetyn täytteen mukaan voit maustaa myös pohjataikinaa. Lisää joukkoon esim. 1 tl kanelia, ½ tl kardemummaa, 1 rkl tuoretta silputtua minttua tai vaikka 2 rkl valmista Marianne -karkkirouhetta.

* Kääretorttutaikinan pintaan sen uunipellille levittämisen jälkeen voi ripotella 2-3 rkl rouhittua tummaa suklaata, mantelia tai pähkinää. Tämä antaa valmiille tortulle paitsi näköä, myös mukavaa suutuntumaa.

* Myös täytettä muuntelee helposti. Kokeile erilaisia seoksia jäätelöä, kermavaahtoa, rahkaa, vaahtoutuvaa vaniljakastiketta, suklaamoussea, marjoja, hilloja, hedelmiä, rouhittuja makeisia tai suklaata.

*Täytteen makua voi korostaa tilkalla likööriä tai muuta alkoholia.

* Valmiin kääretortun voi kuorruttaa. Tähän tarkoitukseen sopivat mm. suklaa, kinuskikastike, marsipaani tai kermavaahto.

* Koristele valmis torttu esim. nonparelleilla, tuoreilla yrteillä, marjoilla ja hedelmäpaloilla tai vaikka syötävillä kukilla.

VINKIT!

* Paras vaahto taikinaan syntyy huoneenlämpöisistä munista. Sen, onko taikina tarpeeksi vaahtoutunut, voi tarkistaa helposti. Pysäytä vatkain ja nosta terät ylös. Pudota teristä taikinaa vaahdon pinnalle. Jos taikinasta jää kuvioita vaahdon pinnalle, vaahto on valmis.

* Kuivat aineet kannattaa lisätä taikinaan siivilän läpi paakkujen välttämiseksi. Jauhoseosta lisätessä taikinan turhaa sekoittamista tulee välttää, jotta lopputuloksesta tulee kuohkea.

* Leivinpaperi irtoaa tortun pohjasta helpommin, kun sipaiset kuuman paperin pintaan hiukan kylmää vettä.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.