noin 3 litraa
6 l (3 kg) mustaviinimarjoja
1 ½ -2 l vettä
3 ½ -6 dl (300-500 g) sokeria/litra valmista mehua
---
1. Puhdista marjat, joita ei tarvitse riipiä tertuistaan. Huuhtele marjatertut tarvittaessa.
2. Mittaa vesi isoon teräskattilaan. Jos marjat ovat täysin kypsiä, käytä pienempää vesimäärää.
3. Kuumenna vesi ja lisää marjat. Keitä niitä hiljalleen kannen alla 10-15 minuuttia, kunnes marjat ovat vaalenneet. Voit pusertaa marjoja kattilan reunoja vasten keittämisen aikana.
4. Siivilöi mehu. Siivilöinnin jälkeen mehuun jää siemeniä ja sakkaa, joista ei ole mitään haittaa, mutta jos haluat kirkkaan mehun, siivilöi mehu vielä sideharsokankaan läpi. Pingota kangas ison kattilan tai ämpärin ympärille. Älä painele marjoja siivilöinnin aikana, ettei mehuun tule siemeniä ja sakkaa.
5. Mittaa mehu takaisin pestyyn kattilaan. Lisää sokeri. Sokeria käytetään 300-500 g mehulitraa kohti. Kiehauta mehu ja kuori vaahto pinnalta.
6. Pullota mehu hyvin pestyihin, kuumennettuihin pulloihin ja sulje korkit. Säilytä mehupullot kellarissa tai kylmiössä. Voit valmistaa samalla ohjeella muitakin mehuja.
Vinkki! Lämmin mustaviinimarjamehu on nuhakuumeen iskiessä verratonta juotavaa. Kun maustat mehun keittämisvaiheessa tähtianiksella, mehu saa hyvän makuvivahteen ja helpottaa tukkoista oloa. Saman vaikutuksen saat, jos maustat flunssajuomaksi tarkoitetun mehun eucalyptuspastilleilla. Kaada kattilaan mehun joukkoon pussillinen pastilleja ja sekoita, kunnes ne ovat liuenneet. Lisää sokeria tarvittava määrä ja kiehauta sekä pullota mehu.
Olisi marjasato runsas? Kokeile myös viinimarjahyytelöä.