Jääkaappiin on taas unohtunut se varmuuden vuoksi ostettu kermaviilipurkki. Ja sen parasta ennen -päivämäärä on nyt! Onneksi siitä saa vaikka mitä herkkuja:

Makea piirakka
Painele murotaikina voidellun vuoan pohjalle ja reunoille, kaada päälle noin 3-5 dl marjoja, paloiteltua raparperia tai 2-3 omenaa viipaloituna. Jos käytät pakastemarjoja, ripottele marjojen päälle 1 rkl perunajauhoja.

Sekoita kermaviilipurkilliseen 1-2 munaa, 2-3 rkl sokeria ja 2 tl vaniljasokeria ja kaada seos piirakalle. Paista 200 asteisen uunin alatasolla noin 15 minuuttia ja keskitasolla 15 minuuttia, kunnes piirakan reuna ja pinta on saanut hiukan väriä ja täyte on hyytynyt.

Vinkki! Jos käytät punaherukoita, raparperia tai muita happamia marjoja, lisää hieman enemmän sokeria kermaviilin sekaan.


Suolainen piirakka

Painele piirakkataikina voidellun vuoan pohjalle ja reunoille. Levitä täytteeksi esimerkiksi 150 g saunapalvikinkkua ja 1 pieni purjo silputtuna, 1 paprika kuutioituna  sekä 1-2 dl juustoraastetta. Sekoita kermaviilipurkilliseen 1-2 munaa, 1 tl paprikajauhetta, ½ tl suolaa, ½ jauhettua valkopippuria ja 1 tl kuivattua oreganoa. Kaada seos piirakalle ja paista kuten makea piirakka.


Pikapullat

Sekoita 100 g pehmeää voita tai margariinia ja 1 dl sokeria keskenään. Lisää 1 muna ja purkillinen kermaviiliä. Sekoita lopuksi joukkoon 3 dl vehnäjauhoja, 1 dl graham- tai ruisjauhoja, 1 rkl leivinjauhetta ja 1 rkl kardemummaa. Nostele taikinasta kahdella lusikalla nokareita pieniin paperivuokiin. Ripottele pinnalle raesokeria tai mantelilastuja. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 10-15 minuuttia.


Kauraleipäset

Sekoita kulhossa 2 dl vehnäjauhoja, 1 dl kaurahiutaleita, 1 dl kauraleseitä, 2 tl leivinjauhetta, ½ tl suolaa sekä 1 tl sokeria keskenään. Lisää tölkillinen kermaviiliä ja ½ dl öljyä tai juoksevaa margariinia. Sekoita nopeasti taikinaksi.
Nostele isoja nokareita pellille, taputtele leipäsiksi, pistele haarukalla ja ripottele pinnalle halutessasi juustoraastetta, seesaminsiemeniä tai muita siemeniä. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia, kunnes leivät ovat kullanruskeita. Nauti lämpiminä.


Makea kastike

Sekoita kermaviilin joukkoon hedelmä- tai marjasosetta ja hiukan silputtua sitruunamelissaa tai minttua. Mausta tarvittaessa sokerilla. Omenasoseen kanssa sopii ripaus kanelia tai inkivääriä. Tarjoa marjojen tai uunissa pehmitettyjen hedelmälohkojen tai piirakan kanssa.


Suolainen kastike

Sekoita kermaviilin joukkoon 1-2 tl sinappia, 1-2 tl sokeria, 2 tl etikkaa tai sitruunamehua sekä ripaus suolaa ja pippuria. Sekoita joukkoon halutessasi silputtuja tuoreita yrttejä tai pari tippaa chilikastiketta. Voit lisätä kastikkeeseen myös muutaman ruokalusikallisen raastettua tai silputtua tuoretta tai maustekurkkua tai kurkkusalaattia, silputtuja hillosipuleita tai salsakastiketta. Tarjoa esimerkiksi uuniperunan, salaatin-, savukalan tai pihvien kostukkeena. Sopii myös dippaukseen.

Tosi helppo dippikastike
Sekoita kermaviilipurkilliseen pari ruokalusikallista tai maun mukaan sipulikeittoaineksia. Pari tippaa viinietikkaa tai sitruunamehua terästää makua. Anna maustua puolisen tuntia jääkaapissa ja tarjoa kasvissuikaleiden kanssa.


Kermaviilitsatsiki

Silppua kermaviilin joukkoon 1 dl kurkkuraastetta. Mausta seos suolalla, mustapippurilla ja halutessasi ripauksella jeeraa eli juustokuminaa. Myös 1 rkl sitruunamehua sopii tsatsikin mausteeksi.

Mehevä lihamureke
Sekoita jauhelihan joukkoon (noin 400 g) purkillinen kermaviiliä, ½ -1 pussillista sipulikeittoaineksia, ½ tl rouhittua mustapippuria, 1 tl kuivattua oreganoa sekä halutessasi 1 muna. Kumoa seos pieneen leipävuokaan tai leivinpaperoidulle uunipellille. Taputtele pellille kumotusta massasta kostutetuin käsin tasainen paksu tanko. Kypsennä mureketta 200-asteisen uunin alatasolla puolisen tuntia, kunnes murekkeen pinta on kauniin ruskea.

Mureketaikinasta voit pyöritellä myös lihapullia tai taputella jauhelihapihvejä. Ne kypsyvät uunissa 15 minuutissa.


 
Teksti Marita Suontausta, kuva Jarno Kovamäki

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.