Kesäinen noutopöytä

Noutopöytään kannattaa valmistaa herkkuja, jotka vain viimeistellään juhlapäivänä.

Ohjeet ovat kymmenelle juhlijalle.

VARHAISPERUNASALAATTI

Sisältö jatkuu mainoksen alla

250 g vihreää parsaa
1 prk isoja kapriksia
1 dl paahdettuja auringonkukansiemeniä
1 iso tai 2 pientä punasipulia
1½ kg varhaisperunoita
viinisuolaheinää

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kastike
3 rkl dijon-sinappia, jossa sinapinsiemenet mukana
1½ dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
2–3 tl suolaa
1 tl sokeria

Sekoita sinapista, öljystä, suolasta ja sokerista kastike salaatin valmistusastiaan. Viipaloi raaka parsa ohuiksi viipaleiksi. Viipaloi kaprikset. Paahda auringonkukansiemenet. Leikkaa sipuli ohuiksi renkaiksi.

Lisää parsat, kaprikset, auringonkukansiemenet ja sipuli kastikkeen joukkoon. Pese perunat, kuutioi ne ja kypsennä suolalla maustetussa vedessä. Siivilöi perunat ja lisää kuumina salaattiin. Sekoita hyvin.

Anna salaatin jäähtyä ja sekoita suolaheinät joukkoon juuri ennen tarjoilua.


HERNETEMPE-HUMMUS

1 dl öljyä
½ tl juustokuminaa
3 rkl seesaminsiemeniä
1 rkl maapähkinävoita
2 valkosipulinkynttä
1 pkt (300 g) hernetempeä (Palkuainen)
1½–2 dl öljyä
2 rkl sitruunamehua
½ tl suolaa
hyppysellinen sokeria

Kaada pannulle 1 dl öljyä, juustokumina, seesaminsiemenet, maapähkinävoi ja viipaloitu valkosipuli. Kuullota 5 minuuttia. Lisää paloiteltu tempe ja loppu öljy. Hauduta miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia.

Lisää sitruunamehu, suola ja sokeri. Soseuta sileäksi tahnaksi teho- tai sauvasekoittimella.

Tarjoa tuoreen maalaisleivän kanssa. Levite on heti valmis, mutta paranee tekeytyessään yön yli.

Vinkki! Hernetempe on herneestä valmistettu proteiinipitoinen kakkunen, jota saa ekokaupoista. Tempen voit korvata käyttämälla tahnaan purkillisen (400 g) kikherneitä.


COLESLAW VARHAISKAALISTA

1 kg varhaiskaalia
1 sipuli
2–3 porkkanaa
1 solo-valkosipuli
1 dl etikkaa
2 rkl sokeria
½–1rkl suolaa
1 dl majoneesia
1dl turkkilaista jogurttia
1 tl tabascoa

Halkaise kaalit ja poista kova kantaosa. Leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Raasta sipuli, porkkanat ja valkosipuli. Yhdistä kaalin kanssa. Sekoita joukkoon etikka, sokeri ja suola. Anna tekeytyä kylmässä yön yli.

Purista vihanneksista neste pois. Sekoita joukkoon majoneesi, turkkilainen jogurtti ja tabasco. Mausta tarvittaessa suolalla.


KUHACEVICHE

3–4 kuhafileetä

Marinadi
1 nippu silputtua ruohosipulia
4 limetin mehu
4 limetin lehteä ohuina suikaleina
2 rkl ruokokidesokeria
3–4 tl merisuolaa
5–6 rkl seesamiöljyä
2–3 dl oliiveja

Tee marinadi yhdistämällä kaikki ainekset. Leikkaa kuhafileet peukalonpään kokoisiksi kuutioiksi. Laita kalapalat marinadiin.

Anna kalan marinoitua muutama tunti jääkaapissa. Lisää tarvittaessa suolaa.


SAVUFETASALAATTI

2–3 erilaista rapeaa salaattia
½ dl viinietikkaa tai valkoista balsamicoa
2 palaa (à 150 g) savufetajuustoa (Saganaki)
1 kurkku
noin 500 g tomaatteja
1 salaattisipuli
½ cantaloupe- tai hunajameloni

Kastikkeeksi
balsamicosiirappia

Revi salaatti pieneksi ja kääntele kulhossa, jossa on maustettua viinietikkaa tai valkoista balsamicoa. Leikkaa juusto kuutioiksi. Viipaloi kurkku ja paloittele tomaatit. Kuori sipuli ja leikkaa mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi.

Kuori meloni ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi kuorimaveitsellä. Yhdistä kaikki aineet salaatiksi. Tarjoa balsamicosiirapin kanssa.


MARINOITUA VIHREÄÄ PARSAA JA RUSKEA VOI -MAJONEESIA

1 kg vihreää parsaa
2 tl sitruunankuorta raasteena
2 sitruunan mehu
1 tl sokeria
2 tl suolaa
auringonkukkaöljyä hauduttamiseen

Kuori parsat nupusta alaspäin ja leikkaa kannat pois. Sekoita sitruunankuoriraaste, sitruunamehu, sokeri ja suola kulhossa marinadiksi.

Laita kattilaan reilusti öljyä. Lisää parsat lämpimään öljyyn ja hauduta juuri ja juuri kypsiksi. Öljyn tulisi peittää parsat. Nosta parsat öljystä ja valuta hetki. Säästä hieman öljyä. Lisää parsat sitruunamarinadiin ja anna jäähtyä.

Majoneesi
300 g voita
3 valkosipulinkynttä
2 munankeltuaista
suolaa

Kiehauta voi ja paloitellut valkosipulit. Siivilöi valkosipulinkynnet ja karamellisoitunut hera pois. Anna voin jäähtyä hetki.

Vatkaa voi tipoittain koko ajan sekoittaen huoneenlämpöisten keltuaisten joukkoon. Mausta suolalla ja ohenna tarvittaessa vedellä tai maidolla. Tarjoa majoneesi parsojen kanssa.

Vinkki! Voit myös käyttää valmista majoneesia, jonka maustat sitruunamehulla.

NOKKOS-SIPULIPIIRAKKAA JA VERSOSALAATTIA

Pohja
250 g voita
250 g maitorahkaa
reilu 4 dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta

Täyte
2 isoa sipulia
3–4 tl sokeria
2 oksaa timjamia
2 rkl viinietikkaa
2 dl kuohukermaa
200 g nokkosta tai pinaattia
2 munaa
1 tl suolaa
½ tl rouhittua mustapippuria
ripaus muskottipähkinää
1 tl raastettua sitruunankuorta

Versosalaatti
auringonkukanversoja
herneenversoja
retiisiä ohuina lastuina
ituja
suolaa

Sekoita pehmeä voi ja maitorahka. Sekoita leivinjauhe ja vehnäjauhot ja lisää joukkoon. Anna taikinan tekeytyä jääkaapissa noin tunti.

Kauli taikina ohueksi levyksi ja vuoraa sillä piirakkavuoka, jonka pohjalla on leivinpaperi. Pistele pohjaan reikiä haarukalla. Rypistä leivinpaperi ja levitä se taikinan päälle ja reunoille. Paista uunin alatasolla 150 asteessa noin 40 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä. Reunat valuvat alas paistamisen aikana, mutta jäävät hieman koholle. Painele pohjaa kevyesti matalammaksi paistamisen jälkeen.

Viipaloi sipulit ohuiksi renkaiksi ja kuullota niitä sokerin ja timjamin kanssa. Kun sipulit alkavat karamellisoitua, lisää etikka ja kerma. Hauduta pehmeäksi.
Ryöppää nokkoset tai pinaatit ja hienonna ne. Lisää sipuliseokseen. Sekoita munat ja mausteet täytteeseen. Annostele täyte kypsälle piirakkapohjalle.

Kypsennä uunin keskitasolla 120 asteessa noin 30 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä ja vetäytyä. Sekoita versosalaatin ainekset ja mausta suolalla. Levitä salaatti piirakan päälle ennen tarjoilua.



RAPARPERI-FRANGIPANE (MANTELIKAKKU)

vajaa 3 dl sokeria
250 g voita
6 dl mantelijauhoja
4 munaa
2 rkl maizena-maissitärkkelystä (tai vehnäjauhoja)
2½ dl tuoretta raparperia pieninä kuutioina

Vatkaa sokeri ja voi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää mantelijauhot joukkoon. Vatkaa munat yksitellen joukkoon. Lisää 2 rkl maizenaa tai vehnäjauhoja sitomaan taikinaa.

Kuutioi raparperit ja lisää ne taikinaan. Laita 24–26-senttisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele vuoka. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskitasolla 180 asteessa 30–40 minuuttia, kunnes kakku on kullanruskea.

Koristele tomusokerilla ja tuoreilla mansikoilla juuri ennen tarjoilua.

Vinkki! Leivo kakku juhlia edeltävänä päivänä, jotta se saa vetäytyä kunnolla.

KOIVUNMAHLA-VAAHTOKARKKEJA JA HIIRENKORVIA

6 liivatelehteä
½ dl tomusokeria
½ dl maissitärkkelystä
5 rkl paksua jogurttia
2 rkl hienonnettuja koivun hiirenkorvia
2 dl koivunmahlaa
2½ dl sokeria

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 10 minuuttia. Sekoita tomusokeri ja maissitärkkelys. Käytä osa seoksesta halkaisijaltaan noin 18-senttisen vuoan tomuttamiseen.

Laita jogurtti ja hiirenkorvat kulhoon. Kiehauta mahla ja sokeri. Lisää joukkoon liotetut puristellut liivatteet. Kaada liivate-sokeriliemi kulhoon, jossa on jogurtti. Vatkaa sähkövatkaimella tai monitoimikoneessa lähes täydellä teholla 10–12 minuuttia.

Kaada massa tomutettuun vuokaan. Tomuta pinta vielä tomusokeriseoksella. Anna jäähtyä. Leikkaa annospaloiksi. Pyörittele palat tomusokeriseoksessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla